Zabrinuti: Traže ostavku ministra zbog medvjeda

Sindikat slovenačkih seljaka zatražio je ostavku ministra za životnu okolinu i prostor Simona Zajca, koga smatraju objektivno odgovornim za veliku štetu koju poljoprivrednicima nanose medvjedi i vukovi.  

Svijet 06.08.2019 | 15:57
Zabrinuti: Traže ostavku ministra zbog medvjeda
Sindikat Zajca okrivljuje za posljednji napad vučjeg čopora na turističko poljoprivredno imanje blizu Pivke, kad su vukovi u jednoj noći zaklali 12 ovaca i to na pašnjaku zaštićenom električnim pastirom i psima čuvarima, ali i za cjelokupno neregulisano stanje upravljanja divljim životinjama.

– Očuvanje tolikog broja divljih životinja u Sloveniji nije održivo. Država bi trebalo da odredi maksimalan broj medvjeda i vukova koje naše šume mogu da podnesu jer za ovoliki broj jednostavno nema hrane – rekao je za mariborski list Večer Florjan Peternelj iz seljačkog sindikata, u koji su učlanjeni poljoprivrednici i vlasnici šuma.

Prema istraživanjima na koja se pozvao, u Sloveniji bi moglo da preživi samo oko stotinu smeđih medvjeda, prenosi Index. 

– Stanje je alarmantno jer neki njihov broj procjenjuju i na hiljadu – dodao je Peternelj.

– Kad je o vukovima riječ, u šumama bi mogla opstati samo dva vučja čopora, dok ih je sada znatno više – procjenjuje se da ih je više od stotinu – rekao je on.

Slovenačka vlada je proljetos posebnom uredbom odredila odstrijel skoro 200 smeđih medvjeda i 11 vukova, čemu se protive nevladine organizacije koje se bave zaštitom divljih životinja zaštićenih zakonom jer kvote odstrijela za ovu i sljedeću godinu smatraju previsokima.

(Index)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kaskada

06.08.2019 14:37

Saljite ih u Bosnu

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

06.08.2019 15:46

Može i u Srbiju.

Name

Re

06.08.2019 17:10

Nemoj u bosnu, ovdje ima medjeda i slicnih paprikarskih zivotinja i previse....

Name

PE PUNA JE BIH MEĐEDA

06.08.2019 21:56

Kad sam prijavio u nadležnoj opštinskoj službi provalu međeda u pčelinjak i štetu uništenja društava shvatio sam da su veći međedi u opštini nego ovi što napadaju pčele. Kod nas će međedi podnositi ostavke zbog ministara. Ili je to isto.

Name

Googl

06.08.2019 16:28

oni traze ostavke zbog MEDE hahah a u RS i za ubistva se nenapusta fotelja a da je medo u pitanju njega bi ministar u gulas strpao

ODGOVORITE