Тарантино зарадио 60 милиона долара

Протеклог викенда у америчке биоскопе је стигао дуго најављивани и очекивани филм Квентина Тарантина "Било једном у Холивуду", али за сада је доступан само податак о заради у САД, где је приказан у 4253 сале и зарадио 60 милиона долара.

Забава 06.08.2019 | 14:45
Тарантино зарадио 60 милиона долара
У свету ће приказивање почети овог месеца. Дистрибутер очекује да ће приход бити рекордан када у свету почне да се приказује филм у коме играју суперзвезде Леонардо Дикаприо и Бред Пит.

Иначе, до краја викенда највише је зарадио филм "Паклене улице: Хобс и Шоу", који се приказује већ и код нас и који је до сада инкасирао 180 милиона долара.

Публика у целом свету воли двојицу "снагатора" Двејна Џонсона и Џејсона Статама који су играли и у серијалу "Паклене улице". "Било једном у Холивуду" је девети Тарантинов филм и од њега можемо очекивати само још један, јер је најавио да ће се после десетог филма повући из Холивуда.

Један критичар је констатовао да је "Било једном у Холивуду" Тарантинов сентиментални опроштајни поклон Холивуду, који је назвао "Ла-ла земља, са само мало насиља и крви као у другоразредним филмовима".

Чак и у најзабачанијим ћошковима овог филма који су пуни светлости крије се мало туге, јер филм је Лос Ађелес Тарантинове младости, пошто је радња лоцирана у 1969. годину, када је Чарлс Менсон искасапио трудну глумицу Шерон Тејт и троје њених пријатеља, један је од коментара.

Критичари и гледаци које студији позивају да виде филмове пре него што почне њихова глобална дистрибуција дали су овом филму дијаметрално супротне оцене. Тарантино се трудио да у бајковиту, носталгичну причу о Холивуду и том гламурозном свету дода једну горку и крваву ноту како би се припремили за оно што их чека, јер сви знају да следи крвави масакр на ранчу где се налазила Шерон.

У центру приче која је ушла у историју Холивуда су Рик Далтон, кога игра Дикаприо, и Клиф Бус, кога игра Бред ПИт. Тарантино је и у овом филму увео две паралелне приче и честе дигресије које су карактеристичне за његов стил.

Публика ће уживати у призорима сулудих забава какве су организоване у Холивуду шездесетих када је дрога могла да се добије на сваком кораку и сви су били дрогирани.

Међу коментарима критичара Питера Рајнера из "Кришћен сајенс монитора" је написао да он мисли да Дикаприо није добро одабран да игра излизаног остарелог глумца који се очајнички бори да остане активан, а да је зато Бред Пит сјајно одиграо пропалог глумца који се помирио са својим послом шофера, док је Марго Роби, која игра Шерон Тејт, добро одиграла улогу наивке која се не сналази у свету какав је био тада Холивуд.

Критичар "Њујоркера" Ричард Броди је описао Тарантина као "филмаџију који од самог почетка зграби гледаоца за ревере и не пушта га и све време му прича, прича, прича...шта му падне на памет".

Броди је филму дао само једну од пет могућих звездица. Хорхе Кастиљо, новинар магазина "Преријски пас" из Тексаса констатује да је Тарантино веома успешно рекоструисао Холивуд шездесетих и да је створио глорификовану слику Лос Анђелеса, али да се у позадини те раскошне слике осећа тескоба и нека зебња када Менсон са својим следбеницима стигне на ранч где живи Шерон Тејт с мужем режисером Романом Поланским.

ПИтер Вордер Хар из "Хаустон преса" позитивно је оценио филм и похвалио Тарантина да на самом крају своје каријере ствара дело које показује колико је сјајан уметник. За Боба Блума из "Журнала и курира" Тарантинов филм је веома уверљив, а аутор њиме показује своју љубав према филмској уметности.

Коментари "стручне" публике су углавном афирмативни и Ентони Лејн је забележио да је уметник дао себи задатак да што верније дочара Холивуд шездесетих: звукове, музику, мирисе те деценије.

Дејна Стивенс је задовољна зато што у филму има много вербалних и визуелних штосева и шала, поготово што је музичка пратња оно најбоље што су донеле шездесете, тако да је, каже, искрено уживала иако филм траје скоро три сата. Наши дистрибутери ће Тарантинов филм ускоро ставити на репертоар у Србији па ћемо моћи сами да донесемо свој суд.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар