Црна чоколада као канабис дјелује ?

Све је више људи који имају проблем са депресијом, па је потребно да се окренемо природним антидепресивима. Следећи пут када осетите да сте лоше расположени или депресивни, саветујемо вам да уместо неких лекова узмете црну чоколаду.

Здравље 06.08.2019 | 14:18
Црна чоколада као канабис дјелује ?
Људи који редовно једу црну чоколаду мање су депресивни од оних који то не раде. Научници су испитивали више од 13.000 људи о њиховој употреби чоколаде. Приметили су да су испитаници који су јели црну чоколаду имали мање проблема са депресијом. Такав резултат међутим нису имали и они који су јели млечну или белу чоколаду. Ипак, нису успели да докажу да се чоколада бори против депресије, па је потребно урадити још нека истраживања у овој области.

Чоколада садржи доста психоактивних састојака, укључујући две врсте анандамина кои производи осећај еуфорије сличан оном који производи канабис. Црна чоколада садржи много више антиоксиданата који смањују упалне процесе у телу, за које многи научници верују да изазивају депресију.

Тим истраживача открио је да то може да буде узрок зашто људи који су депресивни једу мање чоколаде јер их њихово нерасположење чини незаинтересованим за слаткише. Истраживање које је спроведено у Канади показало је да ризик од депресије повећава и пушење.

Испитаници који су јели црну чоколаду дуже од два дана имали су за 70 одсто мање шансе да добију симптоме депресије, пише Даилy маил. Они који су јели било какву чоколаду имали су за 58 одсто мање изражене симптоме депресије, од оних који уопште нису јели чоколаду.

Поред већ поменутих састојака, чоколада садржи фенилетиламин, неуромодулатор за који се верује да је важан за регулацију расположења. Депресија погађа преко 300 милиона људи широм света и један је од главних узрока нестабилности.

Оно што је мана овог истраживања и што тек треба доказати јесте да ли нас црна чоколада штити од депресије или смањује ефекат депресије код конзумената. Зато треба обавити додатна испитивања како би се утврдио прави начин деловања.

Б 92
фото:интернет
 
 
 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тачно

06.08.2019 17:13

Чоколада мора имати 80% какаоа за побољшање здравља. Не треба јести пуно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ту

07.08.2019 12:23

У Српској лијече 90 особа обољелих од мултиплу склерозе.А,обољело је 1900 особа.Сви ћуте......Не дају нам ни медицинску марихуану која помаже код спазама.....И,шта нам преостаје??????Једино какао,јер појачава енергију,и потискује депресију.Ето,ја написах.....О,овоме се не смије писати у држави!