ЛШ: Нека ''Рајко'' буде Спарта...!

Српски шампион вечерас против Копенхагена (20. 45 ТВ Арена и ТВ РТС) игра можда и најважнији меч лета.

Фудбал 06.08.2019 | 14:58
ЛШ: Нека ''Рајко'' буде Спарта...!
Све ће стати у београдских 90 минута, и исто толико времена у Копенхагену за седам дана. Сви параметри указују да Црвена звезда вечерас (20.45 ТВ Арена 1 и РТС 1) игра најважнији меч овог лета. На талону је трећа узастопна европска јесен, велики финансијски улог изражен у награди од 7.920.000 евра, и нова афирмација клуба са Маракане на сцени Старог континента. Улог је миран и срећан живот, без стреса и проблема. Црвена звезда у тој трци са локомотивом промена и великог успеха није имала добра пролазна времена.

Пролећна сезона није понудила одговор на бројна питања, није било блештавила игра у сударима са Судувом и посебном Хелсинкијем (било је рутине), али се испред тима Владана Милојевића указала циљна равнина иза које се јасно назире фудбалски рај. И поред тога што каска и не трчи пуном снагом Црвена звезда је близу остваривања зацртаног циља

Можемо да дискутујемо о вољи жреба, Копенхагену као врло тешком ривалу, међутим све је јасно. Ако елиминише најбољи тим Данске, а потом и првака Швајцарске ова Црвена звезда је достојна Лиге шампиона. У супротном – није. Ту престаје сва филозофија и теорија. Када тим игра испод очекивања јавности, која ће, ипак, вечерас бити позитивно набријана, потребна је једна утакмица која ће читаву екипу катапултирати на виши ниво. А Копенхаген то може да буде.

Потребно је да играчи Црвене звезде забораве на површност и равнодушност демонстрирану у Хелсинкију и одиграју као Спартанци. Или као против прашке Спарте пре две сезоне. Тим Црвене звезде се променио од тог периода, остали су Борјан, Родић, Гобељић, Стојковић и Боаћи као експонати врло драгог лета за навијаче. Али идеја Владана Милојевића и оно што он заправо жели од тима јасно се оцртала у поменутом дуелу. Звезда је била дефанзивно перфектна, тактички умивена, са вишком самопоуздања није се освртала на ранији трауматични период. И на крају Црвена звезда је била офанзивно директна, спремна да превари и пребије у том тренутку на папиру много јачи тим Андрее Страмачонија који је понос оставио у тунелу Маракане. Била је то утакмица која је променила све. Или скоро све. Касније је само дошла надоградања и миг среће као последњи фактор.

Некако се црта да Копенхаген може да буде поново позитивна преломна тачка сезоне. Јер дугу се чека да српски шампион одигра меч на горњој граници могућности. И да се песница заједништва о којој стално прича Владан Милојевић поново скупи и почне јако да удара. Као против Спарте. Или још боље – као код Спартанаца.

„Копенхаген је показао шта значи, не само у Данском, него у европском фудбалу. Везани су идентитетом за тренера, који је у рангу са најбољим стручњацима на нашем континенту. Солбакенов тим има идентитет, без обзира где играју. Они демонстрирају тотални фудбал, у формацији 4-4-2“, рекао је у најави меча Владан Милојевић.

Било је оних који су глорификовали снагу данског шампиона у анализама пре меча. Међутим, и поред свих квалитета дански шампион на Маракани не може да добије статус фаворита. Јер Црвена звезда је прошле седмице доживела тек први пораз у квалификацијама још од августа 2017. године и гостовања Краснодару. Међутим, имаће прилику и стручни штаб и директорски колегијум српског шампиона да виде вечерас и у главном граду Данске колико су заправо напредовали у последње две успешне сезоне. Копенхаген представља оно чему Звезда тежи. У последњих 13 сезона чак 12 пута су играли групну фазу Лига Европе или Лиге шампиона. Резултат за велики респект, чији је главни аутор тренер Столе Солбакен.

Млађи тренери, убеђени смо у то, имаће шта да виде током вечерашњег двобоја. Тренер црвено-белих Владан Милојевић не крије да би неке законитости у игри Копенхагена волео да види и на Маракани. И има сличности у резултатима двојице педантних стручњака. И један и други се ослањају на дисциплину, организацију и рационалност. А то значи да смањују било какву могућност ризика и непромишљених потеза.

Све наговештава да нећемо гледати фудбал за гурмане вечерас, и да ће из суве дефанзиве Црвена звезда тражити пролаз даље. Баш као и Копенхаген.Уосталом, када причају у „офу“ одговорни са Маракане воле да кажу како је за европски пролаз најбитније не примити гол код куће. Звезди се такав резон исплатио много пута, највише у прошлосезонском двомечу против Салцбурга, када шампион Аустрије није нападнут на празном највећем српском стадиону. Али је демонтиран у офанзиви.

Дакле, поново ће навијачи Црвене звезде морати да покажу висок ниво толеранције и стрпљења. И да знају да после 90 београдских, има исто толико минута у Копенхагену. И да се надају спартанском приступу, минијатури Марина или неком тактичком изненађењу Владана Милојевића.

Као што смо написали Милан Павков ће бити унутра, можда и Алекса Вукановић.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – КОПЕНХАГЕН (20.45 ТВ Арена)

Стадион: Рајко Митић

Капацитет:55.000

Судија: Тијаго Мартинс (Португалија)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (4-1-4-1): Борјан – Гобељић, Дегенек, Милуновић, Родић – Кањас, Јованчић, Бен, Марин, Иванић – Павков.

КОПЕНХАГЕН (4-4-2): Гритебуст – Варела, Папајанопулос, Нелсон, Бенгстон – Холсе, Фалк, Зека, Фишер – Винд, Ндоје.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар