LŠ: Neka ''Rajko'' bude Sparta...!

Srpski šampion večeras protiv Kopenhagena (20. 45 TV Arena i TV RTS) igra možda i najvažniji meč leta.

Fudbal 06.08.2019 | 14:58
LŠ: Neka ''Rajko'' bude Sparta...!
Sve će stati u beogradskih 90 minuta, i isto toliko vremena u Kopenhagenu za sedam dana. Svi parametri ukazuju da Crvena zvezda večeras (20.45 TV Arena 1 i RTS 1) igra najvažniji meč ovog leta. Na talonu je treća uzastopna evropska jesen, veliki finansijski ulog izražen u nagradi od 7.920.000 evra, i nova afirmacija kluba sa Marakane na sceni Starog kontinenta. Ulog je miran i srećan život, bez stresa i problema. Crvena zvezda u toj trci sa lokomotivom promena i velikog uspeha nije imala dobra prolazna vremena.

Prolećna sezona nije ponudila odgovor na brojna pitanja, nije bilo bleštavila igra u sudarima sa Suduvom i posebnom Helsinkijem (bilo je rutine), ali se ispred tima Vladana Milojevića ukazala ciljna ravnina iza koje se jasno nazire fudbalski raj. I pored toga što kaska i ne trči punom snagom Crvena zvezda je blizu ostvarivanja zacrtanog cilja

Možemo da diskutujemo o volji žreba, Kopenhagenu kao vrlo teškom rivalu, međutim sve je jasno. Ako eliminiše najbolji tim Danske, a potom i prvaka Švajcarske ova Crvena zvezda je dostojna Lige šampiona. U suprotnom – nije. Tu prestaje sva filozofija i teorija. Kada tim igra ispod očekivanja javnosti, koja će, ipak, večeras biti pozitivno nabrijana, potrebna je jedna utakmica koja će čitavu ekipu katapultirati na viši nivo. A Kopenhagen to može da bude.

Potrebno je da igrači Crvene zvezde zaborave na površnost i ravnodušnost demonstriranu u Helsinkiju i odigraju kao Spartanci. Ili kao protiv praške Sparte pre dve sezone. Tim Crvene zvezde se promenio od tog perioda, ostali su Borjan, Rodić, Gobeljić, Stojković i Boaći kao eksponati vrlo dragog leta za navijače. Ali ideja Vladana Milojevića i ono što on zapravo želi od tima jasno se ocrtala u pomenutom duelu. Zvezda je bila defanzivno perfektna, taktički umivena, sa viškom samopouzdanja nije se osvrtala na raniji traumatični period. I na kraju Crvena zvezda je bila ofanzivno direktna, spremna da prevari i prebije u tom trenutku na papiru mnogo jači tim Andree Stramačonija koji je ponos ostavio u tunelu Marakane. Bila je to utakmica koja je promenila sve. Ili skoro sve. Kasnije je samo došla nadogradanja i mig sreće kao poslednji faktor.

Nekako se crta da Kopenhagen može da bude ponovo pozitivna prelomna tačka sezone. Jer dugu se čeka da srpski šampion odigra meč na gornjoj granici mogućnosti. I da se pesnica zajedništva o kojoj stalno priča Vladan Milojević ponovo skupi i počne jako da udara. Kao protiv Sparte. Ili još bolje – kao kod Spartanaca.

„Kopenhagen je pokazao šta znači, ne samo u Danskom, nego u evropskom fudbalu. Vezani su identitetom za trenera, koji je u rangu sa najboljim stručnjacima na našem kontinentu. Solbakenov tim ima identitet, bez obzira gde igraju. Oni demonstriraju totalni fudbal, u formaciji 4-4-2“, rekao je u najavi meča Vladan Milojević.

Bilo je onih koji su glorifikovali snagu danskog šampiona u analizama pre meča. Međutim, i pored svih kvaliteta danski šampion na Marakani ne može da dobije status favorita. Jer Crvena zvezda je prošle sedmice doživela tek prvi poraz u kvalifikacijama još od avgusta 2017. godine i gostovanja Krasnodaru. Međutim, imaće priliku i stručni štab i direktorski kolegijum srpskog šampiona da vide večeras i u glavnom gradu Danske koliko su zapravo napredovali u poslednje dve uspešne sezone. Kopenhagen predstavlja ono čemu Zvezda teži. U poslednjih 13 sezona čak 12 puta su igrali grupnu fazu Liga Evrope ili Lige šampiona. Rezultat za veliki respekt, čiji je glavni autor trener Stole Solbaken.

Mlađi treneri, ubeđeni smo u to, imaće šta da vide tokom večerašnjeg dvoboja. Trener crveno-belih Vladan Milojević ne krije da bi neke zakonitosti u igri Kopenhagena voleo da vidi i na Marakani. I ima sličnosti u rezultatima dvojice pedantnih stručnjaka. I jedan i drugi se oslanjaju na disciplinu, organizaciju i racionalnost. A to znači da smanjuju bilo kakvu mogućnost rizika i nepromišljenih poteza.

Sve nagoveštava da nećemo gledati fudbal za gurmane večeras, i da će iz suve defanzive Crvena zvezda tražiti prolaz dalje. Baš kao i Kopenhagen.Uostalom, kada pričaju u „ofu“ odgovorni sa Marakane vole da kažu kako je za evropski prolaz najbitnije ne primiti gol kod kuće. Zvezdi se takav rezon isplatio mnogo puta, najviše u prošlosezonskom dvomeču protiv Salcburga, kada šampion Austrije nije napadnut na praznom najvećem srpskom stadionu. Ali je demontiran u ofanzivi.

Dakle, ponovo će navijači Crvene zvezde morati da pokažu visok nivo tolerancije i strpljenja. I da znaju da posle 90 beogradskih, ima isto toliko minuta u Kopenhagenu. I da se nadaju spartanskom pristupu, minijaturi Marina ili nekom taktičkom iznenađenju Vladana Milojevića.

Kao što smo napisali Milan Pavkov će biti unutra, možda i Aleksa Vukanović.

CRVENA ZVEZDA – KOPENHAGEN (20.45 TV Arena)

Stadion: Rajko Mitić

Kapacitet:55.000

Sudija: Tijago Martins (Portugalija)

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Borjan – Gobeljić, Degenek, Milunović, Rodić – Kanjas, Jovančić, Ben, Marin, Ivanić – Pavkov.

KOPENHAGEN (4-4-2): Gritebust – Varela, Papajanopulos, Nelson, Bengston – Holse, Falk, Zeka, Fišer – Vind, Ndoje.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar