Узнемирујући документ: ФБИ очекивао масакр?

Послије два крвава масакра и укупно 29 мртвих, Америка се налази у шоку. Позадина пуцњаве у Дејтону (Охајо) потпуно је нејасна, док се за напад у Ел Пасу (Тексас) претпоставља да је идеолошки мотивисан чин мржње.

Свијет 06.08.2019 | 09:04
Узнемирујући документ: ФБИ очекивао масакр?
Само неколико дана прије напада у јавност је процурио интерни документ Федералног истражног бироа (ФБИ) у коме се упозорава на све већу опасност од тероризма под утицајем теоретичара завјере. Тајни документ ФБИ, састављен 30. маја 2019, означава као све већу опасност “домаће екстремисте под утицајем теорија завјера”. О садржају документа првобитно је известила платформа Yахоо-Неwс.

У документу дословно пише:

– ФБИ сматра да је врло вјероватно да (…) теорије завјере освану на модерном тржишту за размјену информација, гдје се шире, даље развијају и веома брзо наводе групе и појединце на криминалне и насилне радње.

Да ли је масовни убица из Ел Паса такође био мотивисан екстремно десничарским теоријама завјере? 

Патрик Крусијус (21) наводно је прије суманутог напада објавио манифест на интернету. Аутор памфлета у њему изражава подршку расистичком нападу у Крајстчерчу, чији је починилац средином марта напао двије џамије и усмртио 51 особу.

– Овај напад је одговор на хиспанску инвазију у Тексасу – наводи се у манифесту.

Као примјер који поткрепљује тезу о утицају теорија завјере на тероризам, у документу ФБИ је наведен је случај из прошле године. Деветнаестог децембра 2018. наводно је ухапшен мушкарац из Калифорније, након што је у његовим колима нађен материјал за прављење бомби. Он је наводно планирао напад на сатанистички храм у Спрингфилду (Илиноис) – чин којим је хтио да упозори Американце на “нови свјетски поредак”, који ће уништити друштво, пише у документу.

У документу ФБИ се спомиње и човјек, који је био увјерен да су агенти америчке Управе за безбједност путовања дио “новог свјетског поретка”. Осим тога, ухапшена су још два мушкарца, зато што су нагомилали оружје, муницију и други материјал за напад на истраживачки институт ХААРП у Аљасци. Таквозани Пројекат ХААРП бави се истраживањем горње атмосфере помоћу радио-таласа. Теоретичари завере, међутим, вјерују да се иза некадашњег војног пројекта крије све и свашта – од смртоносног зрачења до контроле мисли.

Меморандум ФБИ наишао је на критику историчара и носиоца Пулицерове награде Дејвида Героуа, који је порталу Yахоо-Неwс изнио своје сумње у погледу анализе америчке полиције. Према његовом мишљењу, ФБИ по правилу полази од претпоставке да је насиље мотивисано идеолошким увјерењима. Тамо гдје ФБИ сумња на идеологију, “већина нас види индивидуалне случајеве лудила” – рекао је Героу.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар