Uznemirujući dokument: FBI očekivao masakr?

Poslije dva krvava masakra i ukupno 29 mrtvih, Amerika se nalazi u šoku. Pozadina pucnjave u Dejtonu (Ohajo) potpuno je nejasna, dok se za napad u El Pasu (Teksas) pretpostavlja da je ideološki motivisan čin mržnje.

Svijet 06.08.2019 | 09:04
Uznemirujući dokument: FBI očekivao masakr?
Samo nekoliko dana prije napada u javnost je procurio interni dokument Federalnog istražnog biroa (FBI) u kome se upozorava na sve veću opasnost od terorizma pod uticajem teoretičara zavjere. Tajni dokument FBI, sastavljen 30. maja 2019, označava kao sve veću opasnost “domaće ekstremiste pod uticajem teorija zavjera”. O sadržaju dokumenta prvobitno je izvestila platforma Yahoo-News.

U dokumentu doslovno piše:

– FBI smatra da je vrlo vjerovatno da (…) teorije zavjere osvanu na modernom tržištu za razmjenu informacija, gdje se šire, dalje razvijaju i veoma brzo navode grupe i pojedince na kriminalne i nasilne radnje.

Da li je masovni ubica iz El Pasa takođe bio motivisan ekstremno desničarskim teorijama zavjere? 

Patrik Krusijus (21) navodno je prije sumanutog napada objavio manifest na internetu. Autor pamfleta u njemu izražava podršku rasističkom napadu u Krajstčerču, čiji je počinilac sredinom marta napao dvije džamije i usmrtio 51 osobu.

– Ovaj napad je odgovor na hispansku invaziju u Teksasu – navodi se u manifestu.

Kao primjer koji potkrepljuje tezu o uticaju teorija zavjere na terorizam, u dokumentu FBI je naveden je slučaj iz prošle godine. Devetnaestog decembra 2018. navodno je uhapšen muškarac iz Kalifornije, nakon što je u njegovim kolima nađen materijal za pravljenje bombi. On je navodno planirao napad na satanistički hram u Springfildu (Ilinois) – čin kojim je htio da upozori Amerikance na “novi svjetski poredak”, koji će uništiti društvo, piše u dokumentu.

U dokumentu FBI se spominje i čovjek, koji je bio uvjeren da su agenti američke Uprave za bezbjednost putovanja dio “novog svjetskog poretka”. Osim toga, uhapšena su još dva muškarca, zato što su nagomilali oružje, municiju i drugi materijal za napad na istraživački institut HAARP u Aljasci. Takvozani Projekat HAARP bavi se istraživanjem gornje atmosfere pomoću radio-talasa. Teoretičari zavere, međutim, vjeruju da se iza nekadašnjeg vojnog projekta krije sve i svašta – od smrtonosnog zračenja do kontrole misli.

Memorandum FBI naišao je na kritiku istoričara i nosioca Pulicerove nagrade Dejvida Geroua, koji je portalu Yahoo-News iznio svoje sumnje u pogledu analize američke policije. Prema njegovom mišljenju, FBI po pravilu polazi od pretpostavke da je nasilje motivisano ideološkim uvjerenjima. Tamo gdje FBI sumnja na ideologiju, “većina nas vidi individualne slučajeve ludila” – rekao je Gerou.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar