Функционери БиХ у налозима писали дупле километраже

На појединим релацијама у БиХ евидентиране су високе километраже, које према мјерљивим показатељима нису тачне, па је тако у путном налогу написано да је пређено цирка 300 километара, док је према Гоогле мапс удаљеност 140 километара, стоји у ревизорском извјештају о раду Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ за прошлу годину.

Босна и Херцеговина 06.08.2019 | 07:51
Функционери БиХ у налозима писали дупле километраже
Државни ревизори наводе да је код појединих путних налога уочено евидентирање локо вожње више од 100 километара на дан, док је анализом ових налога из узорка, на једном уочена "сакривена" километража од 1.884 километара за коју нема адекватног образложења.

"У појединим налозима нису евидентиране путне релације за одређене дане у мјесецу. Дирекција треба унаприједити интерне контроле у погледу успоставе јасне и прецизне евиденције у налозима за службена возила", напомињу ревизори и додају да је лани на име путних трошкова реализовано 2.614.288 КМ и у односу на годину раније издаци су већи за 525.117 КМ.

"Разлог повећања путних трошкова Дирекција образлаже повећаним обимом посла на који не може директно утицати, будући да се ради о осигурању ВИП личности за које Дирекција не зна унапријед", стоји у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Ништа боља ситуација није и када су у питању јавне набавке, те се као примјер наводи одлука од 4. јуна прошле године када је покренут отворени поступак јавне набавке седам специјализованих службених возила процијењене вриједности 399.000 КМ са ПДВ-ом.

"Критериј за додјелу уговора је био најнижа цијена технички прихватљиве понуде. Тендерску документацију је преузео 21 понуђач, а понуде су доставила два (цијене понуда са ПДВ-ом су биле 497.500 КМ и 453.880 КМ). Након проведене е-аукције, 7. новембра 2018. године закључен је уговор укупне цијене 452.971,35 КМ са ПДВ-ом. Дакле, закључени уговор премашује процијењену вриједност набавке за 53.971,35 КМ",  стоји у ревизорском извјештају.

Ревизори су Дирекцији и надлежним институцијама препопручили да проактивно  приступе рјешавању питања доношења правног оквира за провођење активности заштите лица, објеката и имовине узимајући  у  обзир  недопустиво  дуг  период  у  коме  он није  донесен (од 2009. године није донесен) и чињеницу да се путни трошкови везани за обезбјеђење личности из године у годину повећавају.

Такође, ревизори су утврдили да није донесен ни правни оквир за обрачун полицијског додатка, да надлежне институције нису дале упутства и инструкције о начину поступања полицијских агенција БиХ при доношењу рјешења о престанку радног односа полицијских службеника због стицања услова за пензију по основу година пензијског стажа, да правилник о унутрашњој организацији није усклађен са одлукама Савјета министара БиХ и да интерна ревизија није успостављена у складу са релевантним прописима.

У извјештају о раду за 2018. годину, који је путем Министарства безбједности БиХ упућен Савјета министара, наведено је да су основни проблеми и изазови за извршавање програма рада Дирекције недовољна кадровска попуњеност, неадекватна материјално-техничка опремљеност, неријешено питање трајног смјештаја, недовољна размјена информација са полицијским агенцијама и недоношење законских и подзаконских аката.

Мирсад Вилић, директор Дирекције, каже за "Независне", да је задовољан ревизорским извјештајем, те да је Дирекција урадила све оно што је било могуће када су у питању препоруке, али да неке ствари попут правилника о унутрашњој организацији и обрачуну доходака треба завршити Министарство безбједности и Савјет министара. Када су у питању примједбе на кориштење службених возила, Вилић каже да постоји интерна ревизија и да одступања могу бити само у случају да се нешто заборавило уписати.

(Независне новине)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бетмен

06.08.2019 06:24

Једина слузба која ради у сззп је слузба обезбедјења а њима цак ни прековремене не плацају , на годисњи када це ици не могу бирати него им се одреди....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лео

06.08.2019 06:31

Цуј смијурије и изјава Вилица,цудно да незнају унапред путовања ВИП лица...па како онда раде најаве..како сарадјују са другим агенцијама у окрузењу и даље,скривање километразе и релација да се незна гдје се крецу а сто се тице путних троскова то је посебна прица,вани кад иду плацају троскове смјестаја а послије тога скенирају рацуне наравно са доста вецим износом...зиви лоповлук у тој дирекцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

06.08.2019 06:31

ПРИЈЕ РАТА СЕ ТО ИСТО РАДИЛО. ДУПЛИРАНА ЈЕ КМ ЗА ПУТНЕ НАЛОГЕ КОЈЕ ЈЕ ПОТПИСИВАО ШЕФ ВОЗНОГ ПАРКА И ДИРЕКТОР. ХОТЕЛСКИ РАЧУНИ СУ БИЛИ НОРМАЛНА ПОЈАВА А НИЈЕ СЕ СПАВАЛО У ХОТЕЛУ.ТО СЕ СВЕ НАПЛАЋИВАЛО .ТАКО СУ ЉУДИ ДОЛАЗИЛИ ДО ПАРА ТО СУ БИЛИ ОНИ КОЈИ СУ ПУТОВАЛИ А ЗНА СЕ КО ТО КОНТРОЛИШЕ И ПОТПИСУЈЕ .У РАТУ ЉУДИ СУ СЕ БОГАТИЛИ ПРЕКО ГОРИВА.КОД НАС СЕ НАПЛАЋУЈЕ И ПРЕВОЗ НА ПОСАО .ЖИВИ СЕ У ГРАДУ А ДОНЕСЕ СЕ ПОТВРДЕ ДА ЖИВИТЕ НА СЕЛУ И ТО НА ВИКЕНДИЦИ.МА ЉУДИ СВЕ ЈЕ ЛАЖНО ИЗ ОЧИЈУ СЕ ОТИМА СВЕ ВИШЕ И ВИШЕ.МИ ЋЕМО СВИ ПОМРИЈЕТИ А НЕЋЕМО ДОЧЕКАТИ УРЕЂЕНУ ДРЖАВУ.ГДЈЕ СЕ ЗНА КО ШТА РАДИ И КАКО СЕ РАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кажем

06.08.2019 07:47

Потпуно тачно, било је тога и прије рата, знало се ко може, сад се повлађујући људи још више распојасали и мисле да опељеше док могу, док има, ето и ја ћу, кад могу други што не би И ја. Која Јеб... филозофија и мозак грађен тако XY година.

Name

Б

06.08.2019 06:35

Од Бијељине до Бања Луке има1242 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СасаСаса

06.08.2019 06:59

Па има, ал' кад идес преко Требиња :-)

Name

Херцеговац

06.08.2019 07:40

Таман као до Варсаве.. .Нисам знао да су толико удаљени Бијељина -Бања лука. Онда је Република Српска велицине као Русија...

Name

ре

06.08.2019 07:51

Кад се иде преко Београда, Подгорице, Будве, Требиња.

Name

ре

06.08.2019 06:42

Криминалци данашњи на власти БиХ су препознатљиви са угланцаним одјелима и краватама код стоке од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооо

06.08.2019 07:56

Шта це мале плате им па откидају гдје год стигну церупају дрзаву па оду у пензију и врацају се па не долазе на посао а плата идее па итд итд итд !!! е то се зову купљени гласаци тј Гласацка масинерија!!! опљацјала властиту дрзаву!на оциглед народа јоји је у расулууу а јавни и тајни рацуни политицара од Кипра до Русије !!!!! зло 21 вијека политицари од рата до данас са својим тајкунима похарали дрзаву а медјународна само мало забринутаа!апсурд!!!

Name

Милојко

06.08.2019 07:58

Да одговорим Леу који се толико разумије у послове дирекције,прво Вилиц је у праву да се не зна унапријед путовања ВИП лицности(годину дана унапријед) да се имало разумијес неби то писао,има несто повјерљиво сто ти не контас,то око скенирања рацуна је кривицно дјело и ако несто знас пријави,а око километразе то је лакси прекрсај(није украо од дрзаве хиљаде конвертибилних марака).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

06.08.2019 11:36

Није од државе ал је украо од нас,како ће бит мали прекршај кад тако краде годинама.Ја сам Бошњак из федерације и радио сам у лакташима на ауто путу са Хрватима и Србима,сви смо се одлично слагали и дружили.само ове насе главоње праве немир међу нама.Управу је Мектиц,требамо узет говњиве мотке и све растјерат

Name

Лео

06.08.2019 19:43

Е Милојко наравно да незна унапред годину...али за ВИП лица кад иду вани барем се мјесец дана зна да иду...како онда дирекција врси најаве и процјену угрозености..и сарадњу са домацинима..а за то скенирање рацуна то је јавна тајна...а лазирање километара је исто Кривицно дјело...гдје се мозе узети новац за гориви...у сваком слуцају појма ти немас.

Name

бл

06.08.2019 08:29

Хоце ли вратити новац,бити санкционисани

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

06.08.2019 10:05

Ситно је то , то су пустили да се открије , да нешто муте а крупни лоровлуци остају тајна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политицари

06.08.2019 11:56

Развукла се ова Република Српска...и пут се одужи несто ..А има ли икакав сегмент друштва.. од фабрика..поште...електропривреде. шума...рудника..правосудја..телекома...путева.. банкарства..жељеница .здравства..туризма..итд..итд да у њему нема малверзација и крадја....

ОДГОВОРИТЕ