Институције по једном конкурсу ухљебе више људи

Злоупотребљавајући Закон у државној служби у институцијама БиХ и институт резервних листа, институције на нивоу БиХ, без сагласности Савјета министара БиХ, неријетко на један расписан конкурс запосле неколико људи.

Босна и Херцеговина 06.08.2019 | 07:43
Институције по једном конкурсу ухљебе више људи
На ово је упозорила и Канцеларија за ревизију институција БиХ, у чијим извјештајима се наводи да су ријетка министарства Савјета министара БиХ која нису злоупотријебила резервне листе и на конкурс за једног кандидата запослила два па чак и три човјека. Рецимо, Дирекција за европске интеграције БиХ на расписани конкурс за три радна мјеста запослила је чак осам људи.

Овакво запошљавање омогућено је Законом о државној служби у институцијама БиХ, тачније, његовом злоупотребом, јер институт резервних листа створен је искључиво за случај да кандидат који је запослен не задовољи на пробном раду или да отказ. Наиме, на расписани конкурс Агенција за државну службу БиХ институцији која тражи радника пошаље име радника који је добио највећи број бодова, а поред тога направи и резервну листу, на којој се налазе имена успјешних кандидата.

Неколико дана након што запосле кандидата који је имао највећи број бодова, руководилац институције, министарства или агенције у којој је запослен "интерно" га премјести на друго радно мјесто, а на његово долази први са резервне листе и тако укруг.

"Не могу рећи ни да се злоупотребљава ни да се не злоупотребљава институт резервних листа. Много мање је тога него што је било раније, и много новца се уштеди на тај начин, јер расписивање и спровођење конкурса кошта неколико хиљада марака. Углавном, све је по закону и тога ће у овој 2019. години бити далеко мање, јер је од зимус на снази закључак који каже да се резервна листа може примијенити само једном па вјерујем да у 2019. години тога неће бити као што је било раније", рекао је за "Независне" Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу БиХ.

Поред Дирекције за европске интеграције, резервне листе кориштене су и у Министарству спољних послова БиХ, Министарству цивилних послова, Министарству правде БиХ, гдје је на конкурс за два службеника примљено четворо људи... Институт резервних листа Министарство цивилних послова БиХ злоупотребљава већ годинама па су тако, рецимо, у 2017. години на два расписана конкурса запослили шест умјесто двоје људи, слично је било и у 2018. години. Такође, резервне листе злоупотријебљене су и у Министарству за људска права и избјеглице БиХ, гдје је путем њих било именовања и на руководеће позиције.

"Посљедица недосљедног провођења Закона о државној служби у институцијама БиХ је нетранспарентност у процесу запошљавања особља", навели су ревизори у мишљењу које се односи на Министарство за људска права и избјеглице.

Александар Радета, директор Агенције за државну управу Републике Српске, каже да је систем резервних листа уведен због националног баланса, али да се претворио у манипулисање како би се запослило што више људи.

"У Републици Српској по једном конкурсу може се запослити само један радник. Нема резервних листа и уколико тај који је запослен не задовољи, одустане или буде премјештен негдје, расписује се нови конкурс и процедура иде поново", рекао је Радета за "Независне".

Систем запошљавања
- Запосле кандидата који је имао највећи број бодова;

- Неколико дана након тога руководилац га "интерно" премјести на друго радно мјесто;

- На његово радно мјесто долази први са резервне листе и тако укруг.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар