Бијељина: Почела берба ароније на имању у Загонима

Циљ нам је произвести здраву храну

Република Српска 05.08.2019 | 20:22
Бијељина: Почела берба ароније на имању у Загонима
Миладин Савић из семберског села Загони прије неколико година, још док је живио и радио у Аустрији, у родном селу подигао је засад љешника и ароније. Већ двије године породица Савић живи у родном селу и убире плодове свога рада. Ових дана Савићи су почели бербу ароније на површини од једног хектара. На плантажи љешника и ароније затекли смо Миладинове родитеље, оца Момчила (67) и мајку Здравку (69). Аронију је брала и њихова унука, млађа Миладинова кћерка, деветоипогопдишња Кристина.



Миладинов отац Момчило каже да ове године са 700 грмова ароније очекују род од тону и по, што би значило умањење за трећину у односу на прошлу, изузетно родну годину.

„Ипак, ове године бобице ароније су крупније и квалитетније, тако да ћемо бити на истом. Углавном ћемо аронију прерадити у воћни сок. Од два килограма ароније може се добити литар сока. Његова цијена на тржишту достиже петнаест КМ по боци. Што се тиче, љешника, имамо двије плантаже, једну старију, са 900 и другу, нешто млађу, са 1.500 садница. Млађи засад љешника је брже напредовао, јер је земљиште квалитетније и нађубрено стајњаком. На плантажи имамо систем за наводњавање „кап по кап“, без кога се не може замислити модерна производња воћа и поврћа“, каже Момчило Савић.



Миладин Савић нам је рекао да је његово основно опредјељење било да производи здраве производе за себе и друге.

„Када смо одлучили да узгајамо љешник и аронију, руководили смо се чињеницом да ћемо, уз пуно рада и зноја, имати здрав органски производ. Осим сока од ароније, циједимо и уље од љешника, које је изузетно тражено на тржишту и потврдило се да има благотворно дејство за његу коже“, каже Миладин Савић, који, осим ароније и љешника производи на свом имању и квалитетно поврће.

Што се тиче бербе ароније, Савићи кажу да тај посао организују у властитој режији, те да дневно могу набрати и до стотину килограма ароније. Берба ће потрајати десет до петнаест дана, а од сочних плодова ароније исциједиће неколико стотина литара здравог и квалитетног сока.

(десавањаубијељини)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

слоба

05.08.2019 20:27

Са срецом вредни људи, мада познавајуци насу дрзаву, нецете се хљеба најести од тога, висе зарада ови сто откупљују него производјаци !

ОДГОВОРИТЕ