ЛЕ: Представљамо потенцијалне ривале Партизана - Молде и Арис...

Молдеов модел којем се тежи у Партизану, Арисов адут Шпанац на голу, али остала је велика рупа у вези. . .  На шта треба обратити посебну пажњу када су у питању потенцијални ривали црно-белих у плеј-офу за Лигу Европе.

Фудбал 05.08.2019 | 23:45
ЛЕ: Представљамо потенцијалне ривале Партизана - Молде и Арис...
Пред Партизаном су два паклена, врло вероватно и прилично неизвесна окршаја са турском Малатијом, тако да у Хумској у овом тренутку нема превише простора да се гледа "преко ограде" и пружа велика пажња потенцијалним противницима у плеј-офу Молдеу и Арису.

Додуше, превелике потребе за анализом норвешког клуба превише и нема. Молде је на скенеру овдашње јавности био недавно у мечевима са Чукаричким, где је показао да се ради о озбиљном европском тиму, али не и несавладивом. Посебно не за Партизан, који је испред Чуке када је у питању и квалитет, али пре свега неопходно искуство и реноме на међународној сцени.

МОЛДЕ

Филозофија игре коју Саво Милошевић покушава да успостави у Партизану слична је оној која је добро утемељена у екипи Ерлинга Моа. Молде је екипа која ће дозволити противнику да проба да развије игру, а онда ће сачекати сваки тренутак да га за било какву грешку у организацији напада сурово казни. Онда када се бране не стану сви иза лопте, већ оставе двојицу брзањаца напред, који покушавају сваки пут да развију брз контранапад.

Најважнији играчи у таквом систему су стрелци прва два гола на Бановом брду. Снажни, али и врло покретљиви Охи Омојиџуанфро. Човек којем је довољно оставити минималан простор да би створио огромне проблеме противничкој одбрани, што се видело и у четвртом минуту реванш меча са Чукаричким. Односно мозак екипе и лидер овог тима Магнус Волф Ејкрем, кључан за организацију акција и предају лопте у завршну фазу напада. Црно-бели дефанзивни везисти Александар Шћекић и Саша Здјелар би у кварењу његових идеја могли би да пронађу кључ у онеспосављању читавог система игре који форсирају Норвежани. На другом офанзивном боку Молдеа налази се Ерик Хестад, такође играч који би могао да направи проблеме одбрани ривала, ако се изгуби из вида.

Снажни нападача Лејк Џејмс може да буде незгодан за чување због своје конституције, али би Павловићи Остојић могли да га ставе под контролу. Е сад, на терену би могао да се нађе и Матијс Боли, за којег кажу да је најбржи играч у Норвешкој.

Један од основних адута норвешког тима је и прекид, за који су се у Чукаричком посебно спремали. Екипе код скраћених корнера нападају противнички гол у просеку са четири-пет играча, а Молде често и са шест-седам. Центаршутеви капитена Ејкрема иду директно у гол, а играчи који су на скоку иду практично у јуриш. Многим ривалима падне концентрација у таквим ситуацијама, па Молде постиже поприличан број голова из прекида.

Е сад, ради се и о тиму који има и довољан број мана, које би искусне екипе попут Партизана могли да искористе. Бекови често стоје поприлично високо, што ствара додатни притисак на противника, али може и да буде шанса да се организује неки брз контранапад. Једна ствар која би могла да буде означена као циљна тачка у коју би црно-бели могли да усмере своју пажњу приликом припреме за овај меч јесте штоперски тандем Форен - Бјернбак. У питању су школовани дефанзивци, који имају завидну технику, али су превише спори, а с обзиром да често излазе прилично високо отвара се доста пукотина у последњој линији. То би крилни играчи Парног ваљка могли да казне.

Молде је искусна и снажна екипа, која је добила много директних дуела са младом екипом Чукаричког, али то извесно не би био случај и када би изашли на мегдан Партизану. Црно-бели не би имали разлога да се прибојавају овог ривала, али морају да буду перфектно концентрисани, јер су Норвежани екипа која је у стању да казни сваки пропуст противника.

Арис је вероватно мало мање реална опција од Молдеа, али се никако не треба отписивати унапред. Ако дође до тога да Партизан прође Малатију, а да Арис надигра Норвежане у двомечу, онда бисмо гледали судар српског и грчког тима у борби за улазак у групну фазу Лиге Европе.

Овај тим је у актуелном прелазном року довео седморицу играча. Стигли су Лукас Саса, Јанис Фетфацидис, Линси Розе, Фабијан Еман, Браун Индеје, Данијел Сандгрен и Лерин Дуарте, али су против АЕЛ-а играла само двојица Индеје и Сандгрен. Што значи да окосницу екипе још увек чине играчи из прошле сезоне.

Када је тренер овог тима из Солуна у питању, ради се о Савасу Пантелидису. Овај 54-годишњи стручњак је на клупи Ариса од прошле године, а иначе је водио велики број грчких тимова и како се може чути од грчких колагеа један је од искуснијих ју тамошњем домаћем првенству.

Када је Арисов састав у питању, посебно се истиче искусни чувар мреже, Шпанац, Хулијан Квеста, који је поникао у Севиљи. Висок је 195 центиметара и стигао је Висле Краков. Један је од најбољих чувара мреже у читавом грчком првенству.

Нови играч Сандгрен је одлична солуција на десној страни одбране. Ради се о Швеђанину, брзом играчу који зна да се убаци у напад, али и да пошаље дугачке лопте. На левој страни је Корхут, док су Велез и Розе на месту штопера.

У вези су Баша, Матиља, Фетфацидис, лево и десно играју Тонсо и Дигини, а Идеје напред. Важни играчи су и Ларсон који игра по левом крилу, као и Мартинес и Гама. Ипак, кључни адут у офанзиви могао би да буде Француз Никола Дигини. Реч је о нападачу који је прично незгодан за чување, јер може да покрије све три нападачке позиције. По потреби може да игра и као други шпиц, одакле може да буде посебно опасан. Шпанац Матиља је везиста са веома добрим прекидима, тако да би Партизан требало да се чува његових слободних удараца и корнера.

Нигеријски нападач Браун Идеје неко је у кога се улажу велике наде у овом клуб, с обзиром да је играо за Сошо, Динамо Кијев, ВБА и Олимпијакос, али је у питању играч који је доста паузирао па није достигао жељени ритам. Велики проблем за Арис је што је Манолис Сиопис отишао у Алању за обештећење од 500.000 евра. Ради се о веома вредном дефанзивном везисти, брзом играчу који покрива велики део терена и одузима лопте. Сада Арис нема таквог сличног играча и тренутно је на тржишту где гледа да доведе управо фудбалера са таквим карактеристикама. Тренутно је у тој улози Албанац Баша који за сада не успева да га одмени на аправи начин.

Колеге из Грчке кажу да је Арис био слаб на утакмици на Кипру. После датог гола цео меч су гледали како да се одбране, нису ни размишљали о нападу, већ како да сачувају мрежу и да потроше време.

Арис је онај од тимова који ће тешко издржати добар притисак противника. То је клуб који је пре две године био у другој лиги и сада навијачи имају огромна очекивања, а то ставља доста притиска на играче и стручни штаб.

Чак се и грчки новинари надају да ће Малатија победити јер би Солун у случају проласка Партизана био опасна зона због везе навијача Партизана и ПАОК-а.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар