LE: Predstavljamo potencijalne rivale Partizana - Molde i Aris...

Moldeov model kojem se teži u Partizanu, Arisov adut Španac na golu, ali ostala je velika rupa u vezi. . .  Na šta treba obratiti posebnu pažnju kada su u pitanju potencijalni rivali crno-belih u plej-ofu za Ligu Evrope.

Fudbal 05.08.2019 | 23:45
LE: Predstavljamo potencijalne rivale Partizana - Molde i Aris...
Pred Partizanom su dva paklena, vrlo verovatno i prilično neizvesna okršaja sa turskom Malatijom, tako da u Humskoj u ovom trenutku nema previše prostora da se gleda "preko ograde" i pruža velika pažnja potencijalnim protivnicima u plej-ofu Moldeu i Arisu.

Doduše, prevelike potrebe za analizom norveškog kluba previše i nema. Molde je na skeneru ovdašnje javnosti bio nedavno u mečevima sa Čukaričkim, gde je pokazao da se radi o ozbiljnom evropskom timu, ali ne i nesavladivom. Posebno ne za Partizan, koji je ispred Čuke kada je u pitanju i kvalitet, ali pre svega neophodno iskustvo i renome na međunarodnoj sceni.

MOLDE

Filozofija igre koju Savo Milošević pokušava da uspostavi u Partizanu slična je onoj koja je dobro utemeljena u ekipi Erlinga Moa. Molde je ekipa koja će dozvoliti protivniku da proba da razvije igru, a onda će sačekati svaki trenutak da ga za bilo kakvu grešku u organizaciji napada surovo kazni. Onda kada se brane ne stanu svi iza lopte, već ostave dvojicu brzanjaca napred, koji pokušavaju svaki put da razviju brz kontranapad.

Najvažniji igrači u takvom sistemu su strelci prva dva gola na Banovom brdu. Snažni, ali i vrlo pokretljivi Ohi Omojidžuanfro. Čovek kojem je dovoljno ostaviti minimalan prostor da bi stvorio ogromne probleme protivničkoj odbrani, što se videlo i u četvrtom minutu revanš meča sa Čukaričkim. Odnosno mozak ekipe i lider ovog tima Magnus Volf Ejkrem, ključan za organizaciju akcija i predaju lopte u završnu fazu napada. Crno-beli defanzivni vezisti Aleksandar Šćekić i Saša Zdjelar bi u kvarenju njegovih ideja mogli bi da pronađu ključ u onesposavljanju čitavog sistema igre koji forsiraju Norvežani. Na drugom ofanzivnom boku Moldea nalazi se Erik Hestad, takođe igrač koji bi mogao da napravi probleme odbrani rivala, ako se izgubi iz vida.

Snažni napadača Lejk Džejms može da bude nezgodan za čuvanje zbog svoje konstitucije, ali bi Pavlovići Ostojić mogli da ga stave pod kontrolu. E sad, na terenu bi mogao da se nađe i Matijs Boli, za kojeg kažu da je najbrži igrač u Norveškoj.

Jedan od osnovnih aduta norveškog tima je i prekid, za koji su se u Čukaričkom posebno spremali. Ekipe kod skraćenih kornera napadaju protivnički gol u proseku sa četiri-pet igrača, a Molde često i sa šest-sedam. Centaršutevi kapitena Ejkrema idu direktno u gol, a igrači koji su na skoku idu praktično u juriš. Mnogim rivalima padne koncentracija u takvim situacijama, pa Molde postiže popriličan broj golova iz prekida.

E sad, radi se i o timu koji ima i dovoljan broj mana, koje bi iskusne ekipe poput Partizana mogli da iskoriste. Bekovi često stoje poprilično visoko, što stvara dodatni pritisak na protivnika, ali može i da bude šansa da se organizuje neki brz kontranapad. Jedna stvar koja bi mogla da bude označena kao ciljna tačka u koju bi crno-beli mogli da usmere svoju pažnju prilikom pripreme za ovaj meč jeste štoperski tandem Foren - Bjernbak. U pitanju su školovani defanzivci, koji imaju zavidnu tehniku, ali su previše spori, a s obzirom da često izlaze prilično visoko otvara se dosta pukotina u poslednjoj liniji. To bi krilni igrači Parnog valjka mogli da kazne.

Molde je iskusna i snažna ekipa, koja je dobila mnogo direktnih duela sa mladom ekipom Čukaričkog, ali to izvesno ne bi bio slučaj i kada bi izašli na megdan Partizanu. Crno-beli ne bi imali razloga da se pribojavaju ovog rivala, ali moraju da budu perfektno koncentrisani, jer su Norvežani ekipa koja je u stanju da kazni svaki propust protivnika.

Aris je verovatno malo manje realna opcija od Moldea, ali se nikako ne treba otpisivati unapred. Ako dođe do toga da Partizan prođe Malatiju, a da Aris nadigra Norvežane u dvomeču, onda bismo gledali sudar srpskog i grčkog tima u borbi za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope.

Ovaj tim je u aktuelnom prelaznom roku doveo sedmoricu igrača. Stigli su Lukas Sasa, Janis Fetfacidis, Linsi Roze, Fabijan Eman, Braun Indeje, Danijel Sandgren i Lerin Duarte, ali su protiv AEL-a igrala samo dvojica Indeje i Sandgren. Što znači da okosnicu ekipe još uvek čine igrači iz prošle sezone.

Kada je trener ovog tima iz Soluna u pitanju, radi se o Savasu Pantelidisu. Ovaj 54-godišnji stručnjak je na klupi Arisa od prošle godine, a inače je vodio veliki broj grčkih timova i kako se može čuti od grčkih kolagea jedan je od iskusnijih ju tamošnjem domaćem prvenstvu.

Kada je Arisov sastav u pitanju, posebno se ističe iskusni čuvar mreže, Španac, Hulijan Kvesta, koji je ponikao u Sevilji. Visok je 195 centimetara i stigao je Visle Krakov. Jedan je od najboljih čuvara mreže u čitavom grčkom prvenstvu.

Novi igrač Sandgren je odlična solucija na desnoj strani odbrane. Radi se o Šveđaninu, brzom igraču koji zna da se ubaci u napad, ali i da pošalje dugačke lopte. Na levoj strani je Korhut, dok su Velez i Roze na mestu štopera.

U vezi su Baša, Matilja, Fetfacidis, levo i desno igraju Tonso i Digini, a Ideje napred. Važni igrači su i Larson koji igra po levom krilu, kao i Martines i Gama. Ipak, ključni adut u ofanzivi mogao bi da bude Francuz Nikola Digini. Reč je o napadaču koji je prično nezgodan za čuvanje, jer može da pokrije sve tri napadačke pozicije. Po potrebi može da igra i kao drugi špic, odakle može da bude posebno opasan. Španac Matilja je vezista sa veoma dobrim prekidima, tako da bi Partizan trebalo da se čuva njegovih slobodnih udaraca i kornera.

Nigerijski napadač Braun Ideje neko je u koga se ulažu velike nade u ovom klub, s obzirom da je igrao za Sošo, Dinamo Kijev, VBA i Olimpijakos, ali je u pitanju igrač koji je dosta pauzirao pa nije dostigao željeni ritam. Veliki problem za Aris je što je Manolis Siopis otišao u Alanju za obeštećenje od 500.000 evra. Radi se o veoma vrednom defanzivnom vezisti, brzom igraču koji pokriva veliki deo terena i oduzima lopte. Sada Aris nema takvog sličnog igrača i trenutno je na tržištu gde gleda da dovede upravo fudbalera sa takvim karakteristikama. Trenutno je u toj ulozi Albanac Baša koji za sada ne uspeva da ga odmeni na apravi način.

Kolege iz Grčke kažu da je Aris bio slab na utakmici na Kipru. Posle datog gola ceo meč su gledali kako da se odbrane, nisu ni razmišljali o napadu, već kako da sačuvaju mrežu i da potroše vreme.

Aris je onaj od timova koji će teško izdržati dobar pritisak protivnika. To je klub koji je pre dve godine bio u drugoj ligi i sada navijači imaju ogromna očekivanja, a to stavlja dosta pritiska na igrače i stručni štab.

Čak se i grčki novinari nadaju da će Malatija pobediti jer bi Solun u slučaju prolaska Partizana bio opasna zona zbog veze navijača Partizana i PAOK-a.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar