ЛШ: Представљамо потенцијалног ривала Звезде - Јанг Бојс...

Јанг Бојс "тежи" од Звезде, али црвено-бели памте 2004. и победу од 3:0! Фудбалери Црвене звезде ће уколико у трећем колу квалификација за Лигу шампиона прођу Копенхаген, имати тешког противника, екипу Јанг Бојса.   Ади Хитер их направио шампионима, рупа на десном беку и суперсонични напад! Одбрана је критична после повлачења капитена Фон Бергена. . .

Фудбал 05.08.2019 | 23:35
ЛШ: Представљамо потенцијалног ривала Звезде - Јанг Бојс...
Клуб из Берна је дакле потенцијални ривал изабраницима Владана Милојевића у случају да прескоче препреку из Данске, а то би, по свему судећи, био веома интересантан двомеч.

Јанг Бојс је прошле сезоне прекинуо дугогодишњу доминацију Базела у швајцарској Суперлиги.

Изабраници тренера Ђерарда Кастра су надмоћно освојили титулу и тако стекли право да се боре и за Лигу шампиона.

У 36 првенствених уткмица остварили су чак 29 победе, уз четири ремија и свега три пораза, а гол им је недостајао до "стотке". Постигли су 99, а примили 36 голова уз 91 освојен бод, 20 више од вицешампиона Базела.

У тиму из Берна игра и бивши репрезентативац Србије Миралем Сулејмани, некадашњи играч Партизана.

Он је прошле сезоне имао доста проблема са повредама. Током првог дела сезоне је блистао, постигао је девет голова уз 15 асистенција на 25 утакмица, али је у децембру повредио стопало и на терену га није било до марта.

Када се вратио, на повратничком мечу осетио је бол у бутнини, повредио је тетиву и тако завршио сезону.

У овој сезони, играо је једном у прва три кола и забележио једну асистенцију, а тренутно је поново ван строја због проблема са бутним мишићем.

Како ствари стоје, најављено је да ће он паузирати између две до три недеље и питање је да ли ће бити спреман до евенутуалног дуела са црвено-белима.

Такође, Јанг Бојс је и ове сезоне после три одиграна прванствена кола на челу табеле у шампионату Швајцарске.

Имају седам бодова, играли су нерешено са Серветом (1:1), потом су победили Ксамакс са 1:0, и коначно екипу Лугана са 2:0.

У том мечу са Луганом играли су у формацији 4-3-3. На голу је био Ван Балмос, Гарсија је играо левог спољњег, а Саиди Јанко, који је стигао са позајмице из Порта на позицији десног спољњег.

Штоперски тандем чинили су новајлија Седрик Зесигер и Фабијан Лустенбергер који је као слободан играч стигао из Херте.

Везни ред Јанг Бојса чинили су Михел Аебишер као дефанзивни везни, док су испред њега били Винсент Сијеро и Кристофер Мартинс Переира, који је дошао за два милиона евра из Лиона.

Нападачку линију екипе предводио је Жан-Пјер Нсаме који је на три меча постигао два гола, а уз њега су били Марвин Шпилман, који је стигао овог лета из Туна, те Николас Моуми Нгамелеу.

Тренер Јанг Бојса тренутно не може да рачуна на петорицу повређених играча, осим Сулејманија, ван строја су и најбољи стрелац тима и лиге прошле сезоне, Француз Гијом Оро, те везисти Сандро Лаупер, Ђанлука Гаудино и Кристијан Фаснахт.

Црвена звезда и Јанг Бојс су се већ састајали, било је то 2004. године. У Швајцарској је било 2:2, а у Београду 3:0 за Црвену звезду.

Када се сада упореде вредност два тима, Швајцарци имају нешто скупљи тим. Вреде 64,95 милиона евра, док је процена да Црвена звезда према Трансфермаркту вреди 54,3 милиона евра.

Како год било, навијачи клуба из Љутице Богдана верују да би сусрет са Швајцарцима много могао да подсећа на прошлогодишњи са Салцбургом.

Познато је да у Швајцарској живи велики број наших људи и навијача црвено-белих који би свакако били значајна подршка у првом сусрету 20. или 21. августа.

Када неко поред Базела освоји две узастопне шампионске титуле, онда је то за поштовање. А када тај исти савлада Јувентус и у врло јакој групи Лиге шампиона освоји четири бода (још реми са Валенсијом), онда је то за дубок наклон. Јанг Бојс из Берна, потенцијални ривал Црвене звезде у плеј-офу за Лигу шампиона, стари је знанац овдашњих љубитеља фудбала.

Тим са Маракане их је избацио 2004. године, иако се тим Љупка Петровића у Берну држао за једину преосталу сламку спаса. Јанг Бојс је водио са 2:0, али је головима горостаса из Криваје Звезда стигла до спасоносног ремија (2:2) и на крају на Маракани убедљиво славила (3:0). Такође, за Јанг Бојс је био кобан и Партизан пре две сезоне у групној фази Лиге Европе. Било је нерешено у Швајцарској (1:1) уз фантастичну партију Владимира Стојковића, док су у Хумској црно-бели славили са 2:1 и оверили пласман даље. Дакле, Црвена звезда има добру полазну основу ако буде дошла у ситуацију да изађе на мегдан најбољем тиму Швајцарске. Јанг Бојс се баш не сналази најбоље у престоном граду Србије, али...

Из сезоне у сезону Јанг Бојс расте, о чему сведоче и резултати из припремног периода. Потенцијални ривал црвено-белих, који у Берну игра на вештачкој трави, савладао је на Ухрен купу Ајнтрахт из Франкфурта са 5:1. Потом су били бољи и од Кристал Паласа (4:0). Добро су стартовали и у првенству Швајцарске, мада је реми против Сервета (1:1) на премијери забринуо публику.

Сигурно је да ће и ове сезоне Бојси водити љуту битку са Базелом за шампионско знамење, а до таквог статуса их је довео актуелни тренер Ајнтрахта из Франкфурта Ади Хитер. Под вођством педантног стручњака тим из Берна је експлодирао у сезони 2017/2018 и прекинуо Базелову хегемонију персонификовану кроз осам узастопних шампионских титула.

Између поменуте и прошле сезоне Јанг Бојс је сачувао комплетан тим, изузев тренера Адија Хитера.Заменио га је Ђерард Сеоане, стручњак без много искуства који је претходно водио Луцерн. Он је наставио да баштини Хитерову формацију 4-4-2 и направи још боље резултате. Јанг Бојс се преко Динама из Загреба пласирао у Лигу шампиона, иако је у једном тренутку имао изгубљену ситуацију. После ремија у Берну, Динамо је водио на Максимиру, али је на крају Јанг Бојс славио (2:1).

Дакле, тај меч и она победа против Јувентуса представљају кулминацију раста Јанг Бојса. Са расипањем кадра шампион Швајцарске је почео у зимском прелазном року када је Саного отишао у Итихад за седам милиона евра.  Момак из Обале Слоноваче је био срце маневра, па Јанг Бојс и данас не може да надокнади његов трансфер. Овог лета касу су напунили трансферима Ђибрила Сова, продатом Ајнтрахту из Франкфурта за девет милиона евра, и Кевина Мбапуа, који је отишао за сличну суму у Волфзбург. Такође, Стив фон Берген, најбољи штопер тима и дугогодишњи репрезентативац Швајцарске, отишао је у пензију. Њега би требало да замени придошлица из Херте Фабијан Лустенберг. Капиталац је и Кристофер Переира плаћен Олимпику из Лиона два милиона евра. Занимљиво је и довођење Саиду Јанка из Порта.

Иако је направио озбиљне трансфере, Јанг Бојс се углавном појачава из швајцарских тимова средње класе. Добро су скаутирани Спилман и Сијеро, који су били одлични у Туну, затим и Зесигер који је блистао у Грасхоперсу.

Већ трећу сезону заредом Јанг Бојс игра у идентичној формацији 4-4-2. Ту су слични Салцбургу, али су, ипак, за нијансу слабији, ако не и две, од шампиона Аустрије. Офанзива се заснива на Асалеу, убедљиво најбољем нападачу тима. Међутим, Асале је због Купа Афричких нација пропустио добар део припрема, тако да тек полако хвата ритам. У његовом одсуству као централни нападачи играју Оаро и Нсаме. Асале ће остати до краја квалификација, а онда га чека пут у Бундеслигу.

Сигурно ће Владан Милојевић – ако дође до сусрета са Јанг Бојсом – морати да обрати пажњу на крила. Неприкосновен на тој позицији био је бивши репрезентативац Србије Миралем Сулејмани. Прошле године је постигао седам голова и имао 12 асистенција у швајцарском првенству. Међутим, од марта се мучи са повредом скочног зглоба. Засад је одиграо само један меч и као његова замена фигурира Спилман. Када говоримо о недостацима, они се пре свега односе на одбрану. Тек сада се види какав утицај на екипу је имао Мбабуа. Он је константно правио вишак на противничкој половини, а као његове замене су Лотомба и Саид Јанко. Међутим, нису се сада потврдили као озбиљне замене. Исто тако одбрана пати због одласка Фон Бергена.

Јанг Бојс је доста брза екипа што Црвеној звезди у потенцијалном двомечу сигурно неће одговарати. Воле да играју по земљи, а додатну предност им прави и вештачка подлога на стадиону у Берну.

Јанг Бојс за услове Швајцарске има одличну посету. На последњем мечу против Лугана гледало их 24.000 људи. Међутим, сигурно је да се очекује најезда Звездиних фанова у случају да црвено-бели елиминишу Копенхаген.

Јанг Бојс

Датум оснивања: 14.03.1898.
Стадион: "Швајцарска"
Капацитет: 32.000
Тренер: Ђерардо Сеоане Кастро
Директор: Вернер Милер
Вредност тима: 64,95 милиона евра
Трофеји: Првак Швајцарске (13), Куп Швајцарске (6), Суперкуп (1)

Трансфери 2019/20.

Дошли

Марвин Шпилман (Тун) 2 милиона евра
Кристофер Мартинс Переира (Лион) 2
Винсент Сиеро (Фрајбург) 1,5
Седрик Зесигер (Грасхоперс) 0,75 
Фабијан Лустенбергер (Херта) слободан играч
Саиди Јанко (Порто) позајмица

Отишли

Кевин Мбабу (Волфсбург) 9,2 
Ђибрил Сов (Ајнтрахт) 9 
Мигел Кастроман (Тун)
Торстен Шик (Рапид)
Лорис Бенито (Бордо)

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар