LŠ: Predstavljamo potencijalnog rivala Zvezde - Jang Bojs...

Jang Bojs "teži" od Zvezde, ali crveno-beli pamte 2004. i pobedu od 3:0! Fudbaleri Crvene zvezde će ukoliko u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona prođu Kopenhagen, imati teškog protivnika, ekipu Jang Bojsa.   Adi Hiter ih napravio šampionima, rupa na desnom beku i supersonični napad! Odbrana je kritična posle povlačenja kapitena Fon Bergena. . .

Fudbal 05.08.2019 | 23:35
LŠ: Predstavljamo potencijalnog rivala Zvezde - Jang Bojs...
Klub iz Berna je dakle potencijalni rival izabranicima Vladana Milojevića u slučaju da preskoče prepreku iz Danske, a to bi, po svemu sudeći, bio veoma interesantan dvomeč.

Jang Bojs je prošle sezone prekinuo dugogodišnju dominaciju Bazela u švajcarskoj Superligi.

Izabranici trenera Đerarda Kastra su nadmoćno osvojili titulu i tako stekli pravo da se bore i za Ligu šampiona.

U 36 prvenstvenih utkmica ostvarili su čak 29 pobede, uz četiri remija i svega tri poraza, a gol im je nedostajao do "stotke". Postigli su 99, a primili 36 golova uz 91 osvojen bod, 20 više od vicešampiona Bazela.

U timu iz Berna igra i bivši reprezentativac Srbije Miralem Sulejmani, nekadašnji igrač Partizana.

On je prošle sezone imao dosta problema sa povredama. Tokom prvog dela sezone je blistao, postigao je devet golova uz 15 asistencija na 25 utakmica, ali je u decembru povredio stopalo i na terenu ga nije bilo do marta.

Kada se vratio, na povratničkom meču osetio je bol u butnini, povredio je tetivu i tako završio sezonu.

U ovoj sezoni, igrao je jednom u prva tri kola i zabeležio jednu asistenciju, a trenutno je ponovo van stroja zbog problema sa butnim mišićem.

Kako stvari stoje, najavljeno je da će on pauzirati između dve do tri nedelje i pitanje je da li će biti spreman do evenutualnog duela sa crveno-belima.

Takođe, Jang Bojs je i ove sezone posle tri odigrana prvanstvena kola na čelu tabele u šampionatu Švajcarske.

Imaju sedam bodova, igrali su nerešeno sa Servetom (1:1), potom su pobedili Ksamaks sa 1:0, i konačno ekipu Lugana sa 2:0.

U tom meču sa Luganom igrali su u formaciji 4-3-3. Na golu je bio Van Balmos, Garsija je igrao levog spoljnjeg, a Saidi Janko, koji je stigao sa pozajmice iz Porta na poziciji desnog spoljnjeg.

Štoperski tandem činili su novajlija Sedrik Zesiger i Fabijan Lustenberger koji je kao slobodan igrač stigao iz Herte.

Vezni red Jang Bojsa činili su Mihel Aebišer kao defanzivni vezni, dok su ispred njega bili Vinsent Sijero i Kristofer Martins Pereira, koji je došao za dva miliona evra iz Liona.

Napadačku liniju ekipe predvodio je Žan-Pjer Nsame koji je na tri meča postigao dva gola, a uz njega su bili Marvin Špilman, koji je stigao ovog leta iz Tuna, te Nikolas Moumi Ngameleu.

Trener Jang Bojsa trenutno ne može da računa na petoricu povređenih igrača, osim Sulejmanija, van stroja su i najbolji strelac tima i lige prošle sezone, Francuz Gijom Oro, te vezisti Sandro Lauper, Đanluka Gaudino i Kristijan Fasnaht.

Crvena zvezda i Jang Bojs su se već sastajali, bilo je to 2004. godine. U Švajcarskoj je bilo 2:2, a u Beogradu 3:0 za Crvenu zvezdu.

Kada se sada uporede vrednost dva tima, Švajcarci imaju nešto skuplji tim. Vrede 64,95 miliona evra, dok je procena da Crvena zvezda prema Transfermarktu vredi 54,3 miliona evra.

Kako god bilo, navijači kluba iz Ljutice Bogdana veruju da bi susret sa Švajcarcima mnogo mogao da podseća na prošlogodišnji sa Salcburgom.

Poznato je da u Švajcarskoj živi veliki broj naših ljudi i navijača crveno-belih koji bi svakako bili značajna podrška u prvom susretu 20. ili 21. avgusta.

Kada neko pored Bazela osvoji dve uzastopne šampionske titule, onda je to za poštovanje. A kada taj isti savlada Juventus i u vrlo jakoj grupi Lige šampiona osvoji četiri boda (još remi sa Valensijom), onda je to za dubok naklon. Jang Bojs iz Berna, potencijalni rival Crvene zvezde u plej-ofu za Ligu šampiona, stari je znanac ovdašnjih ljubitelja fudbala.

Tim sa Marakane ih je izbacio 2004. godine, iako se tim Ljupka Petrovića u Bernu držao za jedinu preostalu slamku spasa. Jang Bojs je vodio sa 2:0, ali je golovima gorostasa iz Krivaje Zvezda stigla do spasonosnog remija (2:2) i na kraju na Marakani ubedljivo slavila (3:0). Takođe, za Jang Bojs je bio koban i Partizan pre dve sezone u grupnoj fazi Lige Evrope. Bilo je nerešeno u Švajcarskoj (1:1) uz fantastičnu partiju Vladimira Stojkovića, dok su u Humskoj crno-beli slavili sa 2:1 i overili plasman dalje. Dakle, Crvena zvezda ima dobru polaznu osnovu ako bude došla u situaciju da izađe na megdan najboljem timu Švajcarske. Jang Bojs se baš ne snalazi najbolje u prestonom gradu Srbije, ali...

Iz sezone u sezonu Jang Bojs raste, o čemu svedoče i rezultati iz pripremnog perioda. Potencijalni rival crveno-belih, koji u Bernu igra na veštačkoj travi, savladao je na Uhren kupu Ajntraht iz Frankfurta sa 5:1. Potom su bili bolji i od Kristal Palasa (4:0). Dobro su startovali i u prvenstvu Švajcarske, mada je remi protiv Serveta (1:1) na premijeri zabrinuo publiku.

Sigurno je da će i ove sezone Bojsi voditi ljutu bitku sa Bazelom za šampionsko znamenje, a do takvog statusa ih je doveo aktuelni trener Ajntrahta iz Frankfurta Adi Hiter. Pod vođstvom pedantnog stručnjaka tim iz Berna je eksplodirao u sezoni 2017/2018 i prekinuo Bazelovu hegemoniju personifikovanu kroz osam uzastopnih šampionskih titula.

Između pomenute i prošle sezone Jang Bojs je sačuvao kompletan tim, izuzev trenera Adija Hitera.Zamenio ga je Đerard Seoane, stručnjak bez mnogo iskustva koji je prethodno vodio Lucern. On je nastavio da baštini Hiterovu formaciju 4-4-2 i napravi još bolje rezultate. Jang Bojs se preko Dinama iz Zagreba plasirao u Ligu šampiona, iako je u jednom trenutku imao izgubljenu situaciju. Posle remija u Bernu, Dinamo je vodio na Maksimiru, ali je na kraju Jang Bojs slavio (2:1).

Dakle, taj meč i ona pobeda protiv Juventusa predstavljaju kulminaciju rasta Jang Bojsa. Sa rasipanjem kadra šampion Švajcarske je počeo u zimskom prelaznom roku kada je Sanogo otišao u Itihad za sedam miliona evra.  Momak iz Obale Slonovače je bio srce manevra, pa Jang Bojs i danas ne može da nadoknadi njegov transfer. Ovog leta kasu su napunili transferima Đibrila Sova, prodatom Ajntrahtu iz Frankfurta za devet miliona evra, i Kevina Mbapua, koji je otišao za sličnu sumu u Volfzburg. Takođe, Stiv fon Bergen, najbolji štoper tima i dugogodišnji reprezentativac Švajcarske, otišao je u penziju. Njega bi trebalo da zameni pridošlica iz Herte Fabijan Lustenberg. Kapitalac je i Kristofer Pereira plaćen Olimpiku iz Liona dva miliona evra. Zanimljivo je i dovođenje Saidu Janka iz Porta.

Iako je napravio ozbiljne transfere, Jang Bojs se uglavnom pojačava iz švajcarskih timova srednje klase. Dobro su skautirani Spilman i Sijero, koji su bili odlični u Tunu, zatim i Zesiger koji je blistao u Grashopersu.

Već treću sezonu zaredom Jang Bojs igra u identičnoj formaciji 4-4-2. Tu su slični Salcburgu, ali su, ipak, za nijansu slabiji, ako ne i dve, od šampiona Austrije. Ofanziva se zasniva na Asaleu, ubedljivo najboljem napadaču tima. Međutim, Asale je zbog Kupa Afričkih nacija propustio dobar deo priprema, tako da tek polako hvata ritam. U njegovom odsustvu kao centralni napadači igraju Oaro i Nsame. Asale će ostati do kraja kvalifikacija, a onda ga čeka put u Bundesligu.

Sigurno će Vladan Milojević – ako dođe do susreta sa Jang Bojsom – morati da obrati pažnju na krila. Neprikosnoven na toj poziciji bio je bivši reprezentativac Srbije Miralem Sulejmani. Prošle godine je postigao sedam golova i imao 12 asistencija u švajcarskom prvenstvu. Međutim, od marta se muči sa povredom skočnog zgloba. Zasad je odigrao samo jedan meč i kao njegova zamena figurira Spilman. Kada govorimo o nedostacima, oni se pre svega odnose na odbranu. Tek sada se vidi kakav uticaj na ekipu je imao Mbabua. On je konstantno pravio višak na protivničkoj polovini, a kao njegove zamene su Lotomba i Said Janko. Međutim, nisu se sada potvrdili kao ozbiljne zamene. Isto tako odbrana pati zbog odlaska Fon Bergena.

Jang Bojs je dosta brza ekipa što Crvenoj zvezdi u potencijalnom dvomeču sigurno neće odgovarati. Vole da igraju po zemlji, a dodatnu prednost im pravi i veštačka podloga na stadionu u Bernu.

Jang Bojs za uslove Švajcarske ima odličnu posetu. Na poslednjem meču protiv Lugana gledalo ih 24.000 ljudi. Međutim, sigurno je da se očekuje najezda Zvezdinih fanova u slučaju da crveno-beli eliminišu Kopenhagen.

Jang Bojs

Datum osnivanja: 14.03.1898.
Stadion: "Švajcarska"
Kapacitet: 32.000
Trener: Đerardo Seoane Kastro
Direktor: Verner Miler
Vrednost tima: 64,95 miliona evra
Trofeji: Prvak Švajcarske (13), Kup Švajcarske (6), Superkup (1)

Transferi 2019/20.

Došli

Marvin Špilman (Tun) 2 miliona evra
Kristofer Martins Pereira (Lion) 2
Vinsent Siero (Frajburg) 1,5
Sedrik Zesiger (Grashopers) 0,75 
Fabijan Lustenberger (Herta) slobodan igrač
Saidi Janko (Porto) pozajmica

Otišli

Kevin Mbabu (Volfsburg) 9,2 
Đibril Sov (Ajntraht) 9 
Migel Kastroman (Tun)
Torsten Šik (Rapid)
Loris Benito (Bordo)

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar