ЛЕ: Партизан иде у Норвешку или Солун!

Партизан може с ривалом Чуке, али и с опасним Грцима! Ако елиминише Малатијаспор у трећем колу, Партизан ће поново имати незгодан изазов у виду Молдеа и Ариса. Могло је боље, али и горе. . .  Жреб за ЛЕ: Занимљиви мечеви, регион добро прошао! Обављено је извлачење и за последњу рунду квалификација за друго најјаче европско такмичење. Босански представници најбоље прошли, ни Срби не могу да се жале. . .  Торино и Вулвси за крај! Лудогорец на Марибор или Розенборг, Сутјеска чека АПОЕЛ или Карабаг.  Сарајево би потенцијално могло на Астану или Валету, Ријека би могла на АЕК из Ларнаке или Гент, Зрински потенцијално на Нефчи или Бнеи Јехуду.

Фудбал 05.08.2019 | 16:52
ЛЕ: Партизан иде у Норвешку или Солун!
Партизан је успешно "архивирао" велшки Конас Ки и у наредне две недеље покушаће да исто учини и са турском Малатијом, док је данас у Ниону сазнао и име потенцијалног последњег ривала који им стоји на путу ка групној фази Лиге Европе.

Ако успе да "избаци" Малатију, ривал Партизану у плеј-офу биће победник дуела Молдеа (Норвешка) и Ариса (Грчка), а у том случају меч би се прво играо у Београду.

С обзиром на то ко је био на "скраћеној" листи могућих противника Партизана мора се рећи да је могло да буде и много лакше за Партизан, али додуше и теже пошто је међу потенцијалним ривалима био и Спартак из Москве.

Молде је већ био у Србији ове сезоне и "избацио" је Чукарички, док је Арис познат по ватреној подршци навијача у Солуну, а Партизан је "побратимљен" са ривалским ПАОК-ом.

Из те перспективе јасно је да би та утакмица била и високог ризика.

Иначе, Арис је благи фаворит у предстојећем двомечу иако је сезону у Грчкој завршио на петом месту, а онда се због тога што су финалисти Купа Грчке (ПАОК и АЕК) већ обезбедили Европу - добио право да учествује у Лиги Европе. 

Почели су из 2. кола и победили кипарски АЕЛ.

Партизан са Малатијом игра 8. августа у Београду, док је реванш 15. августа у Турској, док су датуми плеј-офа 22. и 29. август.

Иначе, Партизан је већ зарадио више од 500.000 евра од досадашњег учешћа у квалификацијама за групну фазу Лиге Европе. Самим пласманом добија 260.000 евра, а победама у два меча у 2. колу квалификација, додатно је зарадио 280.000 евра.

Евентуалним пласманом у последње, 4. коло квалификација (плеј-оф), Партизан б би зарадио минимум додатних 300.000 €, али би му се тај износ исплатио само ако потом у плеј-офу не би имао успеха, односно не пласира се у групну фазу Лиге Европе.

Солидно је прошао српски освајач Купа на жребу у Ниону. Ако елиминише турску Малатију Партизан ће у плеј-офу за Лигу Европе играти са бољим из дуела Молде-Арис. Жеља навијача, стручног штаба и играча клуба из Хумске је испуњена. Партизан је као повлашћена екипа избегао потенцијалну мину у виду руског великана Спартака из Москве. Било је и бољих опција на жребу, попут азребјеџанског Нефчија, али може се констатовати да је Милошевићев тим солидно прошао.

Снагу Молдеа домаћи љубитељи фудбала могли су да осете током недавних мечева против Чукаричког. Лидер норвешког првенства је био бољи од Брђана и победом у Београду (3:1) отишао даље. Офанзивно врло потентан тим, али не и непремостива препрека. Наравно, Норвежани прво треба да елиминишу грчки Арис. Потенцијални меч црно-белих са тимом из Солуна имао би и трећу димензију. Нема сумње да би у грчкој луци Партизан имао велику навијачку подршку због братских односа са ПАОК-ом. 

Прошлу сезону Арис је завршио на петом месту грчког првенства. И сада имају сличне амбиције. Тим из Солуна је као и Молде сезону почео утакмицама другог кола квалификација за Лигу Европе. Елиминисали су кипарски АЕЛ уз доста муке (0:0, 1:0).

Сат времена након жреба за плеј-оф квалификација за Лигу шампиона, у Ниону је одржано и извлачење парова исте рунде Лиге Европе.

Пажњу домаће публике највише ће привући потенцијални ривали домаћих тимова, односно Партизана уколико Црвена звезда успе да прође Копенхаген у квалификацијама за елиту.

Црно-бели су прошли задовољавајуће, могло је и боље, али чини се да могу до јесени у Европи. Уколико буду бољи од Малатије у двомечу, последња препрека је победник дуела између сада већ српској јавности познатог Молдеа и грчког Ариса.

С друге стране, црвено-бели би могли на мегдан старим ривалима, противнику којег су савладали пред мечеве са Копенхагеном – финском Хелсинкију. То додатно говори о бесмислу структуре такмичења, али у случају неповољности у двомечу са Копенхагеном, чека их познат противник.

Као по обичају, ова фаза потенцијално доноси неке изузетно занимљиве мечеве, а најинтересантније ће бити у могућим утакмицама између Слована из Братиславе или Дандалка и бољег из дуела ПАОК-а и Ајакса. У словачкој екипи игра неколико Срба, а дуел Грка и Холанђана већ сам по себи носи узбуђења.

Такође, могло би да "пуца“ и у сусретима победника мечева Торина и Шахтјора са бољим из дуела Пјуник – Вулверхемптон, уколико Енглези избаце Јермене.

Клубови из региона ће имати послове различите тежине, Динамо Загреб ће у случају проласка ићи на победника битке између Макабија из Тел-Авива и Судуве, која би могла поново на Балкан. Црногорска Сутјеска може на Кипар или у Азербејџан, Апоел и Карабаг ће о томе одлучити, али свакако ће бити тешко.

Делује да су најбоље прошли представници из Босне и Херцеговине. 

Зрињски би могао на бољег из дуела Нефчија и Бнеи Јехуде, наравно уколико савлада Малме, што ће бити тежи задатак од оног што их можда чека у наредном колу, а Сарајево ће, ако победи БАТЕ Борисов, на бољу екипу из двомеча Астане и Валете.

Пре него што се позабавимо могућим паровима клубова из окружења, на првом месту месту издваја се потенцијални пар Торино - Вулвси! Такав сценарио неће се догодити само ако би италијански и енглески клуб којим случајем били елиминисани од белоруског Шахтјора и јерменског Пјуника, што је у овом тренутку практично немогуће замислити. 

Што се тиче клубова из региона, ако би загребачки Динамо испао од Ференцвароши у трећем колу квалификација за Лигу шампиона, у плеј-офу за Лигу Европе сачекао би га победник меча Макаби Тел Авив - Судува. Марибор би могао да укрсти копља против бољег из дуела Лудогорец - ТНС ако не победи Розенборг у предигри за елитно такмичење, док би Сутјеска уз победу над Линфилдом могао на поражени састав из двомеча АПОЕЛ - Карабаг. Сарајево прво мора да победи белоруски БАТЕ, како би потенцијално дочекао Астану или Валету, који такође играју у трећем колу квалификација за Лигу Европе.

Што се тиче Главне стазе Ријека би победом над Абердином могла да закаже двомеч или против АЕК-а из Ларнаке или Гента, где би је чекао врло тежак посао.

Зрињски се нада проласку у плеј-оф преко Малмеа, а онда би на последњем степенику пре групне фазе чекао бољи из сусрета Нефчија и Бнеи Јехуде.

Први сусрети биће одиграни 22. августа, док су реванш мечеви заказани за недељу дана касније 29. истог месеца. 

У жребу су се нашли и парови из квалификација за ЛШ, будући да поражени из шест дуела настављају борбу за Европу у другом по квалитету такмичењу.

Парови плеј-офа:

Макаби Тел-Авив/Судува – Динамо Загреб/Ференцварош

Црвена Звезда/Копенхаген – Рига/ХЈК Хелсинки

Клуж/Селтик – Шериф Тираспољ/АИК

Арарат/Сабуртало – Дуделанж/Номе Каљу

Лудогорец/ТНС – Марибор/Розенборг

Сутјеска/Линфилд – Апоел/Карабаг

Слован Братислава/Дандалк – ПАОК/Ајакс

Астана/Валета – Сарајево/БАТЕ Борисов

Торино/Шахтјор – Пјуник/Вулверхемптон

Университатеа Крајова/АЕК – Спарта Праг/Трабзонспор

Легија/Атромитос – Мидтјиланд/Ренџерс

Фејенорд/Динамо Тбилиси – Норкопинг/Хапоел Бер-Шева

ФЦСБ/Млада Болеслав – Вентспилс/Виториа

АЕК Ларнака/Гент – Ријека/Абердин

Хаугесунд/ПСВ – Аустрија Беч/Аполон Лимасон

Луцерн/Еспањол – ЦСКА Софија/Зорја Луханск

Партизан/Малатијаспор – Молде/Арис

Брондби/Брага – Тун/Спартак Москва

Малме/Зрињски – Нефчи/Бнеи Јехуда

Локомотива Пловдив/Стразбур – Вадуц/Ајнтрахт Франкфурт

Мариупољ/АЗ Алкмар – Антверп/Викторија Плзењ

За групну фазу ће се квалификовати 21 победник ових дуела, а јасно је да је пред нама неколико заиста потенцијално занимљивих сусрета, уколико се "поклопе“ коцкице.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар