LE: Partizan ide u Norvešku ili Solun!

Partizan može s rivalom Čuke, ali i s opasnim Grcima! Ako eliminiše Malatijaspor u trećem kolu, Partizan će ponovo imati nezgodan izazov u vidu Moldea i Arisa. Moglo je bolje, ali i gore. . .  Žreb za LE: Zanimljivi mečevi, region dobro prošao! Obavljeno je izvlačenje i za poslednju rundu kvalifikacija za drugo najjače evropsko takmičenje. Bosanski predstavnici najbolje prošli, ni Srbi ne mogu da se žale. . .  Torino i Vulvsi za kraj! Ludogorec na Maribor ili Rozenborg, Sutjeska čeka APOEL ili Karabag.  Sarajevo bi potencijalno moglo na Astanu ili Valetu, Rijeka bi mogla na AEK iz Larnake ili Gent, Zrinski potencijalno na Nefči ili Bnei Jehudu.

Fudbal 05.08.2019 | 16:52
LE: Partizan ide u Norvešku ili Solun!
Partizan je uspešno "arhivirao" velški Konas Ki i u naredne dve nedelje pokušaće da isto učini i sa turskom Malatijom, dok je danas u Nionu saznao i ime potencijalnog poslednjeg rivala koji im stoji na putu ka grupnoj fazi Lige Evrope.

Ako uspe da "izbaci" Malatiju, rival Partizanu u plej-ofu biće pobednik duela Moldea (Norveška) i Arisa (Grčka), a u tom slučaju meč bi se prvo igrao u Beogradu.

S obzirom na to ko je bio na "skraćenoj" listi mogućih protivnika Partizana mora se reći da je moglo da bude i mnogo lakše za Partizan, ali doduše i teže pošto je među potencijalnim rivalima bio i Spartak iz Moskve.

Molde je već bio u Srbiji ove sezone i "izbacio" je Čukarički, dok je Aris poznat po vatrenoj podršci navijača u Solunu, a Partizan je "pobratimljen" sa rivalskim PAOK-om.

Iz te perspektive jasno je da bi ta utakmica bila i visokog rizika.

Inače, Aris je blagi favorit u predstojećem dvomeču iako je sezonu u Grčkoj završio na petom mestu, a onda se zbog toga što su finalisti Kupa Grčke (PAOK i AEK) već obezbedili Evropu - dobio pravo da učestvuje u Ligi Evrope. 

Počeli su iz 2. kola i pobedili kiparski AEL.

Partizan sa Malatijom igra 8. avgusta u Beogradu, dok je revanš 15. avgusta u Turskoj, dok su datumi plej-ofa 22. i 29. avgust.

Inače, Partizan je već zaradio više od 500.000 evra od dosadašnjeg učešća u kvalifikacijama za grupnu fazu Lige Evrope. Samim plasmanom dobija 260.000 evra, a pobedama u dva meča u 2. kolu kvalifikacija, dodatno je zaradio 280.000 evra.

Eventualnim plasmanom u poslednje, 4. kolo kvalifikacija (plej-of), Partizan b bi zaradio minimum dodatnih 300.000 €, ali bi mu se taj iznos isplatio samo ako potom u plej-ofu ne bi imao uspeha, odnosno ne plasira se u grupnu fazu Lige Evrope.

Solidno je prošao srpski osvajač Kupa na žrebu u Nionu. Ako eliminiše tursku Malatiju Partizan će u plej-ofu za Ligu Evrope igrati sa boljim iz duela Molde-Aris. Želja navijača, stručnog štaba i igrača kluba iz Humske je ispunjena. Partizan je kao povlašćena ekipa izbegao potencijalnu minu u vidu ruskog velikana Spartaka iz Moskve. Bilo je i boljih opcija na žrebu, poput azrebjedžanskog Nefčija, ali može se konstatovati da je Miloševićev tim solidno prošao.

Snagu Moldea domaći ljubitelji fudbala mogli su da osete tokom nedavnih mečeva protiv Čukaričkog. Lider norveškog prvenstva je bio bolji od Brđana i pobedom u Beogradu (3:1) otišao dalje. Ofanzivno vrlo potentan tim, ali ne i nepremostiva prepreka. Naravno, Norvežani prvo treba da eliminišu grčki Aris. Potencijalni meč crno-belih sa timom iz Soluna imao bi i treću dimenziju. Nema sumnje da bi u grčkoj luci Partizan imao veliku navijačku podršku zbog bratskih odnosa sa PAOK-om. 

Prošlu sezonu Aris je završio na petom mestu grčkog prvenstva. I sada imaju slične ambicije. Tim iz Soluna je kao i Molde sezonu počeo utakmicama drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Eliminisali su kiparski AEL uz dosta muke (0:0, 1:0).

Sat vremena nakon žreba za plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona, u Nionu je održano i izvlačenje parova iste runde Lige Evrope.

Pažnju domaće publike najviše će privući potencijalni rivali domaćih timova, odnosno Partizana ukoliko Crvena zvezda uspe da prođe Kopenhagen u kvalifikacijama za elitu.

Crno-beli su prošli zadovoljavajuće, moglo je i bolje, ali čini se da mogu do jeseni u Evropi. Ukoliko budu bolji od Malatije u dvomeču, poslednja prepreka je pobednik duela između sada već srpskoj javnosti poznatog Moldea i grčkog Arisa.

S druge strane, crveno-beli bi mogli na megdan starim rivalima, protivniku kojeg su savladali pred mečeve sa Kopenhagenom – finskom Helsinkiju. To dodatno govori o besmislu strukture takmičenja, ali u slučaju nepovoljnosti u dvomeču sa Kopenhagenom, čeka ih poznat protivnik.

Kao po običaju, ova faza potencijalno donosi neke izuzetno zanimljive mečeve, a najinteresantnije će biti u mogućim utakmicama između Slovana iz Bratislave ili Dandalka i boljeg iz duela PAOK-a i Ajaksa. U slovačkoj ekipi igra nekoliko Srba, a duel Grka i Holanđana već sam po sebi nosi uzbuđenja.

Takođe, moglo bi da "puca“ i u susretima pobednika mečeva Torina i Šahtjora sa boljim iz duela Pjunik – Vulverhempton, ukoliko Englezi izbace Jermene.

Klubovi iz regiona će imati poslove različite težine, Dinamo Zagreb će u slučaju prolaska ići na pobednika bitke između Makabija iz Tel-Aviva i Suduve, koja bi mogla ponovo na Balkan. Crnogorska Sutjeska može na Kipar ili u Azerbejdžan, Apoel i Karabag će o tome odlučiti, ali svakako će biti teško.

Deluje da su najbolje prošli predstavnici iz Bosne i Hercegovine. 

Zrinjski bi mogao na boljeg iz duela Nefčija i Bnei Jehude, naravno ukoliko savlada Malme, što će biti teži zadatak od onog što ih možda čeka u narednom kolu, a Sarajevo će, ako pobedi BATE Borisov, na bolju ekipu iz dvomeča Astane i Valete.

Pre nego što se pozabavimo mogućim parovima klubova iz okruženja, na prvom mestu mestu izdvaja se potencijalni par Torino - Vulvsi! Takav scenario neće se dogoditi samo ako bi italijanski i engleski klub kojim slučajem bili eliminisani od beloruskog Šahtjora i jermenskog Pjunika, što je u ovom trenutku praktično nemoguće zamisliti. 

Što se tiče klubova iz regiona, ako bi zagrebački Dinamo ispao od Ferencvaroši u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, u plej-ofu za Ligu Evrope sačekao bi ga pobednik meča Makabi Tel Aviv - Suduva. Maribor bi mogao da ukrsti koplja protiv boljeg iz duela Ludogorec - TNS ako ne pobedi Rozenborg u predigri za elitno takmičenje, dok bi Sutjeska uz pobedu nad Linfildom mogao na poraženi sastav iz dvomeča APOEL - Karabag. Sarajevo prvo mora da pobedi beloruski BATE, kako bi potencijalno dočekao Astanu ili Valetu, koji takođe igraju u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Što se tiče Glavne staze Rijeka bi pobedom nad Aberdinom mogla da zakaže dvomeč ili protiv AEK-a iz Larnake ili Genta, gde bi je čekao vrlo težak posao.

Zrinjski se nada prolasku u plej-of preko Malmea, a onda bi na poslednjem stepeniku pre grupne faze čekao bolji iz susreta Nefčija i Bnei Jehude.

Prvi susreti biće odigrani 22. avgusta, dok su revanš mečevi zakazani za nedelju dana kasnije 29. istog meseca. 

U žrebu su se našli i parovi iz kvalifikacija za LŠ, budući da poraženi iz šest duela nastavljaju borbu za Evropu u drugom po kvalitetu takmičenju.

Parovi plej-ofa:

Makabi Tel-Aviv/Suduva – Dinamo Zagreb/Ferencvaroš

Crvena Zvezda/Kopenhagen – Riga/HJK Helsinki

Kluž/Seltik – Šerif Tiraspolj/AIK

Ararat/Saburtalo – Dudelanž/Nome Kalju

Ludogorec/TNS – Maribor/Rozenborg

Sutjeska/Linfild – Apoel/Karabag

Slovan Bratislava/Dandalk – PAOK/Ajaks

Astana/Valeta – Sarajevo/BATE Borisov

Torino/Šahtjor – Pjunik/Vulverhempton

Universitatea Krajova/AEK – Sparta Prag/Trabzonspor

Legija/Atromitos – Midtjiland/Rendžers

Fejenord/Dinamo Tbilisi – Norkoping/Hapoel Ber-Ševa

FCSB/Mlada Boleslav – Ventspils/Vitoria

AEK Larnaka/Gent – Rijeka/Aberdin

Haugesund/PSV – Austrija Beč/Apolon Limason

Lucern/Espanjol – CSKA Sofija/Zorja Luhansk

Partizan/Malatijaspor – Molde/Aris

Brondbi/Braga – Tun/Spartak Moskva

Malme/Zrinjski – Nefči/Bnei Jehuda

Lokomotiva Plovdiv/Strazbur – Vaduc/Ajntraht Frankfurt

Mariupolj/AZ Alkmar – Antverp/Viktorija Plzenj

Za grupnu fazu će se kvalifikovati 21 pobednik ovih duela, a jasno je da je pred nama nekoliko zaista potencijalno zanimljivih susreta, ukoliko se "poklope“ kockice.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar