Да ли Американци уводе санкције Драгану Човићу?

Мислим да је питање процедуре да ли ће Драган Човић, лидер ХДЗ БиХ добити санкције Сједињених Америчких Држава. Та иницијатива постоји. Они сада то доста ефикасно раде и покушавају да очисте терен Трампу, јер је и даље јако наслијеђе претходне администрације. Могуће је и пооштравање постојећих санкција и увођење нових. До фебруара тај систем санкција, који је постао мио Трампу, би се могао проширити. Ја упозоравам и ове из Приштине и Београда да би могли да се нађу у том друштву ако не испоштују његов потпис. Он лако потписује и ставља санкције, а то се јако тешко скида - каже за Инсајдер политички аналитичар из Београда Душан Јањић.

Свијет 05.08.2019 | 15:41
Да ли Американци уводе санкције Драгану Човићу?
Санкције Човићу су најављене због приче два против један, реорганизација, односно обиљежавање, хрватске етничке територије, можда и напуштање Босне. То је та прича. Није ни Додик кажњен што је Милорад Додик већ зато што је промијенио политику. Док је водио политику крајем деведестих био је награђиван од стране тих истих Американаца, али када је прешао на руску политику, која је дизање етнонационализма и изазивање националних сукоба и када се Балкан запали онда да буде "браћо Руси дођите". То је њихова логика, али је она прочитана и нису спремни да праве нове Сирије. Ко год буде заговарао етничко разграничење, без претходног договора са великим силама, тај ће се наћи под санкцијама. У почетку индивидуалним, а касније ако треба и колективним - тврди Јањић.

На наше питање да ли је афера Алуминиј, као што се прича, опомена Американаца Човићу да се окане Додика и окрене на другу страну, Јањић каже:

- Крах мостарског Алуминија је врло јасан показатељ да Херцег Босна може само да функционише као фантазија Човића и ХДЗ-а. Читав тај комбинат је комбинат Херцег Босне, а не Мостара или Босне и Херцеговине, и тако је и приватизован. То је показало да нису у стању да раде тако, то је већ било и са банкама. Странци су били пажљиви приликом улазака у те банке, јер су оне биле, као и Алуминиј, али и дуванска станица у Мостару, покриће за велику корупцију и прање новца. Сада ова криза која је реална, неплаћање дугова, неспособност да се ишта организује говори да је Херцег Босна опасан пројекат за саме Хрвате. Мислим да странци ту нису ништа активно радили већ су се само извукли и не пристају да то више санирају и само кажу изволите и ријешите проблем.

Према његовим ријечима, пошто ХДЗ и Човић највише стоје иза тога они морају да плате одговарајућу цијену.

- Алуминијумски комбинат тешко да може да опстане било гдје, то сте видјели и у Црној Гори, а поготово ако желите и да убаците партнера, што се десило са Дерипаском и Русима у Црној Гори, онда сте тек у проблему. Онда се укључују странци. Прво питање је неспособност Херцег Босне да функционише као ентитет и да је то само политичка магла. Индиректно то је поруке и другима који мисле да могу да иду у свјетску конкуренцију са малим буџетима и државним предузећима. То је друга опомена да се заврши реална приватизација. Цијела Република Српска и већина БиХ је на некој неразријешној позицији што се тиче имовинских односа, а са великим платама када погледате регион. Мислим да је то шира порука и завршава се тиме да то ријешава Босна и Херцеговина, пошто Херцег Босна то не може да изнесе, а онда ће се ту укључити и странци. Странци ту не журе, то поуздано знам, јер њих та врста индустрије не интересује, пошто су ту потребне милионске дневне продукције да бисте били конкурентни и очекујем да ће се то ускоро угасити, као што се гасе слична постројења у западним државама - појаснио је Јањић.

Он се осврнуо и на проблем у вези формирања новог Савјета министара БиХ.

-То је сада проблем унутар већине коју је направио Додик. Послије избора, у суштини, нема производа. Претпостављам да је ту процјена Шаровића и СДС, односно опозиције у Републици Српској, али и оних у међународној заједници који их подржавају, то јесте оних који се брину како ће се направити Савјет министара, да се та нова већина конститутише на начин да неки из садашње владајуће коалиције, односно од Додикових партнера, промијене страну и да тако дође и до промјене власти у Републици Српској. То је озбиљан захват. Не могу да процјеним да ли за то има расположења, првенствено међу тим политичарима.

Неки од њих су често мијењали страну и они, вјероватно, имају прагматичније процјене. То је најефикснији могући начин да се елиминишу блокаде које прави Додик и да се формира Савјет министара. То може бити и реакција и на Додикове намјере, која је већ прочитана, да се више не враћа на функцију предсједавајућег Предсједништва БиХ и да себи тако направи одступницу и врати се у Српску на позицију премијера - каже Јањић и додаје:

Та врста аранжмана би била могућа само ако има стабилне партнере на нивоу БиХ, али он то више нема. Додик нема стабилног партнера у СДА, док год је Звиздић утицајан, а нема ни у ХДЗ јер је ирелевантан. ХДЗ полако почиње, захваљујући политици Загреба и великој кризи те политике, па и самој политичкој кризи Хрватске, да постаје ирелевантан фактор и то је у БиХ погодно да се формира другачија власт која није искључиво трговина, али може бити и опасан фактор јер ХДЗ има какву такву власт у Хрватској и могао би то искористити за преношење игре гдје управо желе неки људи попут Додика и да се тај проблем ријеши споља из Београда и Загреба. Углавном, тај Шаровићев потез да челне позиције нуди ДНС-у и Социјалистичкој партији, претпостављам, иде из ових мотива и процјена и сигурно има озбиљну подршку. Уколико би успио као политички договор између појединаца он би многе ствари предупредио и спријечио много веће проблеме од нефункционисања Савјета министара БиХ - истиче Јањић.

Према његовим ријечима, иницијатива за формирање Савјета министара у који ће ући СДС и ПДП умјесто СНСД је кренула, али да није реално да имамо јасан расплет прије септембра.

- У друштвима гдје је све у рукама трговачки расположених политичара јако је рано, сада почетком августа, рећи шта ће бити у октобру. Ипак, не искључујем могућност да у октобру буде формиран нови Савјет министара са том већином. Око тога морају да се изјасне многи, не само локални политичари, већ и Савјет за имплементацију мира, ОХР, наравно и Контакт група, преко својих амбасадора, а они су подијељени и имају потпуно опречне ставове. Ако се то отвори као широка прича, што Додик жели, онда она увлачи и интересе страних сила, које желе да се дешава једна компликација, да не кажем конфронтација - закључио је Јањић.

(Инсајдер)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бања лука

05.08.2019 14:02

Ста је ово сва банда под санкцијама и нико ниста непредузима све на дозивотну робију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2019 15:25

Једно је јасно а то народ не разумије најбоље зато сто је окован национализмом. Владавина устава и закона је изнад сваког појединца странке и институције то једноставно мора бити иначе у супротном је анархија а то нико неће дозволити.

Name

СУДИЈА

05.08.2019 14:12

Пјешчани сат је при крају, након 20 година владавине и отимачине гдје сте имали полуге управљања и власти од финансија до трезора, Ватиканских подружница Банака ( Уницредит Банка ), многобројних представништва и предузећа из Међугорја, Централне Банке, а да не спомињем Управу за Индиректно и Миру Џакулу гдје сте преко поврата ПДВ-а оштетили буџете оба ентитета за десетине милиона КМ, те све кладионице из Херцеговине. Сматрам Вас Човићу богатијим човјеком и од Миле Ђукановића, а у свему Вам је помогао и господин Додик тј. реализацију заједничких пројеката који су углавном били на штету Српског народа као нпр. мост на Пељешцу, извлачење пара преко Уницредит Банке директно из Бања Луке за Загреб, а други дио новца авионом за Кипар гдје се крију позамашна средства на рачунима Балканских политичара. Вријеме је можда да одслужите своје и одете заједно под руку на неко заслужено одмаралиште као што је Голи Оток.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

05.08.2019 15:23

они су цијело време били у договору!! као да то народ не зна!!!која бламаза народа!!!! ОХР укинути али кад ви не будете на власти !!!!

Name

Ми Мостарци

05.08.2019 21:19

Знамо ми колики је то лопов и колико је огрезао у криминал...како неце знати Амери...а знају и да је дан данас дјаво(комуниста) само сто се прекрстио у судници мало му јос гледе кроз прсте јер је био код Папе и обецо да неце висе пуно красти.

Name

Кривда правда

05.08.2019 15:23

Сви домаци политицари су марионете страних обавестајних слузби. Сваки од њих је потрсна роба и нестаце када газде одреде. Они це нестати пуних дзепова а оставице опустосеуа земљу и празна домацинства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.08.2019 16:53

Јебеш санкције Америчке без скидања са власти, када они те санкције не јебу код стоке од народа у оба ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕСА

05.08.2019 18:29

ТРЕБА ЊЕГА УВЕСТИ У ЗАТВОР НА ДУГОГОДИСЊУ РОБИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврха постојања

06.08.2019 07:12

Треба ли градјанима сва опустосена и опљацкана земља БиХ од стране појединаца?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЗЕФ

06.08.2019 09:21

ШТА ЧЕКАЈУ ТИ АМЕРИКАНЦИ КАД ЈЕ ВЕЋ ДАВНО БИО ЗРЕО ?

ОДГОВОРИТЕ