Da li Amerikanci uvode sankcije Draganu Čoviću?

Mislim da je pitanje procedure da li će Dragan Čović, lider HDZ BiH dobiti sankcije Sjedinjenih Američkih Država. Ta inicijativa postoji. Oni sada to dosta efikasno rade i pokušavaju da očiste teren Trampu, jer je i dalje jako naslijeđe prethodne administracije. Moguće je i pooštravanje postojećih sankcija i uvođenje novih. Do februara taj sistem sankcija, koji je postao mio Trampu, bi se mogao proširiti. Ja upozoravam i ove iz Prištine i Beograda da bi mogli da se nađu u tom društvu ako ne ispoštuju njegov potpis. On lako potpisuje i stavlja sankcije, a to se jako teško skida - kaže za Insajder politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić.

Svijet 05.08.2019 | 15:41
Da li Amerikanci uvode sankcije Draganu Čoviću?
Sankcije Čoviću su najavljene zbog priče dva protiv jedan, reorganizacija, odnosno obilježavanje, hrvatske etničke teritorije, možda i napuštanje Bosne. To je ta priča. Nije ni Dodik kažnjen što je Milorad Dodik već zato što je promijenio politiku. Dok je vodio politiku krajem devedestih bio je nagrađivan od strane tih istih Amerikanaca, ali kada je prešao na rusku politiku, koja je dizanje etnonacionalizma i izazivanje nacionalnih sukoba i kada se Balkan zapali onda da bude "braćo Rusi dođite". To je njihova logika, ali je ona pročitana i nisu spremni da prave nove Sirije. Ko god bude zagovarao etničko razgraničenje, bez prethodnog dogovora sa velikim silama, taj će se naći pod sankcijama. U početku individualnim, a kasnije ako treba i kolektivnim - tvrdi Janjić.

Na naše pitanje da li je afera Aluminij, kao što se priča, opomena Amerikanaca Čoviću da se okane Dodika i okrene na drugu stranu, Janjić kaže:

- Krah mostarskog Aluminija je vrlo jasan pokazatelj da Herceg Bosna može samo da funkcioniše kao fantazija Čovića i HDZ-a. Čitav taj kombinat je kombinat Herceg Bosne, a ne Mostara ili Bosne i Hercegovine, i tako je i privatizovan. To je pokazalo da nisu u stanju da rade tako, to je već bilo i sa bankama. Stranci su bili pažljivi prilikom ulazaka u te banke, jer su one bile, kao i Aluminij, ali i duvanska stanica u Mostaru, pokriće za veliku korupciju i pranje novca. Sada ova kriza koja je realna, neplaćanje dugova, nesposobnost da se išta organizuje govori da je Herceg Bosna opasan projekat za same Hrvate. Mislim da stranci tu nisu ništa aktivno radili već su se samo izvukli i ne pristaju da to više saniraju i samo kažu izvolite i riješite problem.

Prema njegovim riječima, pošto HDZ i Čović najviše stoje iza toga oni moraju da plate odgovarajuću cijenu.

- Aluminijumski kombinat teško da može da opstane bilo gdje, to ste vidjeli i u Crnoj Gori, a pogotovo ako želite i da ubacite partnera, što se desilo sa Deripaskom i Rusima u Crnoj Gori, onda ste tek u problemu. Onda se uključuju stranci. Prvo pitanje je nesposobnost Herceg Bosne da funkcioniše kao entitet i da je to samo politička magla. Indirektno to je poruke i drugima koji misle da mogu da idu u svjetsku konkurenciju sa malim budžetima i državnim preduzećima. To je druga opomena da se završi realna privatizacija. Cijela Republika Srpska i većina BiH je na nekoj nerazriješnoj poziciji što se tiče imovinskih odnosa, a sa velikim platama kada pogledate region. Mislim da je to šira poruka i završava se time da to riješava Bosna i Hercegovina, pošto Herceg Bosna to ne može da iznese, a onda će se tu uključiti i stranci. Stranci tu ne žure, to pouzdano znam, jer njih ta vrsta industrije ne interesuje, pošto su tu potrebne milionske dnevne produkcije da biste bili konkurentni i očekujem da će se to uskoro ugasiti, kao što se gase slična postrojenja u zapadnim državama - pojasnio je Janjić.

On se osvrnuo i na problem u vezi formiranja novog Savjeta ministara BiH.

-To je sada problem unutar većine koju je napravio Dodik. Poslije izbora, u suštini, nema proizvoda. Pretpostavljam da je tu procjena Šarovića i SDS, odnosno opozicije u Republici Srpskoj, ali i onih u međunarodnoj zajednici koji ih podržavaju, to jeste onih koji se brinu kako će se napraviti Savjet ministara, da se ta nova većina konstitutiše na način da neki iz sadašnje vladajuće koalicije, odnosno od Dodikovih partnera, promijene stranu i da tako dođe i do promjene vlasti u Republici Srpskoj. To je ozbiljan zahvat. Ne mogu da procjenim da li za to ima raspoloženja, prvenstveno među tim političarima.

Neki od njih su često mijenjali stranu i oni, vjerovatno, imaju pragmatičnije procjene. To je najefiksniji mogući način da se eliminišu blokade koje pravi Dodik i da se formira Savjet ministara. To može biti i reakcija i na Dodikove namjere, koja je već pročitana, da se više ne vraća na funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i da sebi tako napravi odstupnicu i vrati se u Srpsku na poziciju premijera - kaže Janjić i dodaje:

Ta vrsta aranžmana bi bila moguća samo ako ima stabilne partnere na nivou BiH, ali on to više nema. Dodik nema stabilnog partnera u SDA, dok god je Zvizdić uticajan, a nema ni u HDZ jer je irelevantan. HDZ polako počinje, zahvaljujući politici Zagreba i velikoj krizi te politike, pa i samoj političkoj krizi Hrvatske, da postaje irelevantan faktor i to je u BiH pogodno da se formira drugačija vlast koja nije isključivo trgovina, ali može biti i opasan faktor jer HDZ ima kakvu takvu vlast u Hrvatskoj i mogao bi to iskoristiti za prenošenje igre gdje upravo žele neki ljudi poput Dodika i da se taj problem riješi spolja iz Beograda i Zagreba. Uglavnom, taj Šarovićev potez da čelne pozicije nudi DNS-u i Socijalističkoj partiji, pretpostavljam, ide iz ovih motiva i procjena i sigurno ima ozbiljnu podršku. Ukoliko bi uspio kao politički dogovor između pojedinaca on bi mnoge stvari predupredio i spriječio mnogo veće probleme od nefunkcionisanja Savjeta ministara BiH - ističe Janjić.

Prema njegovim riječima, inicijativa za formiranje Savjeta ministara u koji će ući SDS i PDP umjesto SNSD je krenula, ali da nije realno da imamo jasan rasplet prije septembra.

- U društvima gdje je sve u rukama trgovački raspoloženih političara jako je rano, sada početkom avgusta, reći šta će biti u oktobru. Ipak, ne isključujem mogućnost da u oktobru bude formiran novi Savjet ministara sa tom većinom. Oko toga moraju da se izjasne mnogi, ne samo lokalni političari, već i Savjet za implementaciju mira, OHR, naravno i Kontakt grupa, preko svojih ambasadora, a oni su podijeljeni i imaju potpuno oprečne stavove. Ako se to otvori kao široka priča, što Dodik želi, onda ona uvlači i interese stranih sila, koje žele da se dešava jedna komplikacija, da ne kažem konfrontacija - zaključio je Janjić.

(Insajder)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Banja luka

05.08.2019 14:02

Sta je ovo sva banda pod sankcijama i niko nista nepreduzima sve na dozivotnu robiju

ODGOVORITE
Name

Re

05.08.2019 15:25

Jedno je jasno a to narod ne razumije najbolje zato sto je okovan nacionalizmom. Vladavina ustava i zakona je iznad svakog pojedinca stranke i institucije to jednostavno mora biti inače u suprotnom je anarhija a to niko neće dozvoliti.

Name

SUDIJA

05.08.2019 14:12

Pješčani sat je pri kraju, nakon 20 godina vladavine i otimačine gdje ste imali poluge upravljanja i vlasti od finansija do trezora, Vatikanskih podružnica Banaka ( Unicredit Banka ), mnogobrojnih predstavništva i preduzeća iz Međugorja, Centralne Banke, a da ne spominjem Upravu za Indirektno i Miru Džakulu gdje ste preko povrata PDV-a oštetili budžete oba entiteta za desetine miliona KM, te sve kladionice iz Hercegovine. Smatram Vas Čoviću bogatijim čovjekom i od Mile Đukanovića, a u svemu Vam je pomogao i gospodin Dodik tj. realizaciju zajedničkih projekata koji su uglavnom bili na štetu Srpskog naroda kao npr. most na Pelješcu, izvlačenje para preko Unicredit Banke direktno iz Banja Luke za Zagreb, a drugi dio novca avionom za Kipar gdje se kriju pozamašna sredstva na računima Balkanskih političara. Vrijeme je možda da odslužite svoje i odete zajedno pod ruku na neko zasluženo odmaralište kao što je Goli Otok.

ODGOVORITE
Name

Pa

05.08.2019 15:23

oni su cijelo vreme bili u dogovoru!! kao da to narod ne zna!!!koja blamaza naroda!!!! OHR ukinuti ali kad vi ne budete na vlasti !!!!

Name

Mi Mostarci

05.08.2019 21:19

Znamo mi koliki je to lopov i koliko je ogrezao u kriminal...kako nece znati Ameri...a znaju i da je dan danas djavo(komunista) samo sto se prekrstio u sudnici malo mu jos glede kroz prste jer je bio kod Pape i obeco da nece vise puno krasti.

Name

Krivda pravda

05.08.2019 15:23

Svi domaci politicari su marionete stranih obavestajnih sluzbi. Svaki od njih je potrsna roba i nestace kada gazde odrede. Oni ce nestati punih dzepova a ostavice opustoseua zemlju i prazna domacinstva.

ODGOVORITE
Name

re

05.08.2019 16:53

Jebeš sankcije Američke bez skidanja sa vlasti, kada oni te sankcije ne jebu kod stoke od naroda u oba entiteta.

ODGOVORITE
Name

MESA

05.08.2019 18:29

TREBA NJEGA UVESTI U ZATVOR NA DUGOGODISNJU ROBIJU.

ODGOVORITE
Name

Svrha postojanja

06.08.2019 07:12

Treba li gradjanima sva opustosena i opljackana zemlja BiH od strane pojedinaca?!

ODGOVORITE
Name

DZEF

06.08.2019 09:21

ŠTA ČEKAJU TI AMERIKANCI KAD JE VEĆ DAVNO BIO ZREO ?

ODGOVORITE