БЛ: Парастос жртвама "Олује"

У храму Христа Спаситеља у Бањалуци служен је парастос за Србе убијене у акцији хрватске војске и полиције "Олуја" 1995. године.

Република Српска 05.08.2019 | 13:55
БЛ: Парастос жртвама "Олује"
Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да се 24 године од прогона Срба из Републике Српске Крајине ништа битно није промијенило јер је у Хрватској све мање Срба и на снази је њихов тихи егзодус.

"Свакодневно људи одлазе из Крајине, нико не бјежи од добра, бјежи се од зла. На попису становништва за двије године у Хрватској ће, вјероватно, бити премашена жељена пројекција Фрање Туђмана са почетка деведесетих година пршолог вијека да ће за сва времена бити ријешено српско питање у Хрватској када их буде мање од три одсто", рекао је Штрбац данас новинарима у Бањалуци, након парастоса убијеним Србима у хрватској војно-полицијској операцији "Олуја".

Штрбац је истакао да Хрватска на све могуће начине настоји да прикаже да су злочини у "Олуји" били појединачни ексцеси и да то није планирала хрватска држава.

Он је подсјетио да су до сада за ратне злочине у "Олуји" осуђена двојица припадника Хрватске војске, и то Божо Баћелић, етнички Албанац којем је право име Реџеп Ђинџић, те етнички Србин Рајко Кричковић.

"Хрватска када жели неког да осуди бира етничке Албанце и Србе, као што су Баћелић и Кричковић", рекао је Штрбац и додао да се "то ради под изговором да злочине нису чинили Хрвати јер им вјера забрањује да убијају и пале".

Бањалучки адвокат Слободан Перић, који је избјеглица из Хрватске, рекао је новинарима да Срба готово нема у тој земљи, а оно мало преосталих су старци који су дошли да умру.

"Политичког живота Срба у Хрватској скоро да и нема. Хрватска чини све да онемогући било какав политички повратак Срба", истакао је Перић.

Подсјећајући на догађаје у Републици Српској Крајини прије 24 године, Перић каже да се у Крајини догодио један од најтежих злочина, прогона и етничког чишћења над српским цивилима у прошлом вијеку.

"Помирење на овим просторима није могуће све док се не каже истина о протеклом рату, распаду и рушењу бивше Југославије, рату у Хрватској и у БиХ", истакао је Перић.

Акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године. У тој акцији са вјековних огњишта протјерано је за неколико дана око 220 000 Срба а убијено је и нестало близу 2000 Срба. Хрватска слави "Олују" као дан побједе.

БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

05.08.2019 12:24

А ко расељава РС..а местре

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.08.2019 21:50

Ми срби сви треба да напустимо Босну. Ми смо страно тијело ту, неприродна појава. Немамо ста тразити у Босни, то је тако. Одлазак је добра ствар.

Name

Директ

06.08.2019 00:59

Ко воли нек изволи. Ја ипак остајем, у инат лоповима који нас воде.

Name

Корјени српски

06.08.2019 07:22

Моји корјени, записано, постојимо од како постоји Сарајево а и сигурно прије. И гдје да одем, ста је неприродно ту? Какво страно тијело?

Name

Ја

05.08.2019 13:17

Кад ћемо се почети бавити еколошком катастрофом везано за пиранел? Она ће можда однијети животе које можемо и морамо покушати да спасимо. Нама не треба Олуја, да будемо расељени, јер ова власт својом политиком ради на томе да нас буде све мање на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

05.08.2019 13:18

А ко је продао Српску Крајину?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

05.08.2019 19:57

Треба парастос за прогон 200 000 срба Из РС од руке милокрада Додика и његових Криминалаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

05.08.2019 21:02

Нема вам Доде и Драгана? Како без њих?

ОДГОВОРИТЕ