BL: Parastos žrtvama "Oluje"

U hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služen je parastos za Srbe ubijene u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" 1995. godine.

Republika Srpska 05.08.2019 | 13:55
BL: Parastos žrtvama "Oluje"
Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da se 24 godine od progona Srba iz Republike Srpske Krajine ništa bitno nije promijenilo jer je u Hrvatskoj sve manje Srba i na snazi je njihov tihi egzodus.

"Svakodnevno ljudi odlaze iz Krajine, niko ne bježi od dobra, bježi se od zla. Na popisu stanovništva za dvije godine u Hrvatskoj će, vjerovatno, biti premašena željena projekcija Franje Tuđmana sa početka devedesetih godina pršolog vijeka da će za sva vremena biti riješeno srpsko pitanje u Hrvatskoj kada ih bude manje od tri odsto", rekao je Štrbac danas novinarima u Banjaluci, nakon parastosa ubijenim Srbima u hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji "Oluja".

Štrbac je istakao da Hrvatska na sve moguće načine nastoji da prikaže da su zločini u "Oluji" bili pojedinačni ekscesi i da to nije planirala hrvatska država.

On je podsjetio da su do sada za ratne zločine u "Oluji" osuđena dvojica pripadnika Hrvatske vojske, i to Božo Baćelić, etnički Albanac kojem je pravo ime Redžep Đindžić, te etnički Srbin Rajko Kričković.

"Hrvatska kada želi nekog da osudi bira etničke Albance i Srbe, kao što su Baćelić i Kričković", rekao je Štrbac i dodao da se "to radi pod izgovorom da zločine nisu činili Hrvati jer im vjera zabranjuje da ubijaju i pale".

Banjalučki advokat Slobodan Perić, koji je izbjeglica iz Hrvatske, rekao je novinarima da Srba gotovo nema u toj zemlji, a ono malo preostalih su starci koji su došli da umru.

"Političkog života Srba u Hrvatskoj skoro da i nema. Hrvatska čini sve da onemogući bilo kakav politički povratak Srba", istakao je Perić.

Podsjećajući na događaje u Republici Srpskoj Krajini prije 24 godine, Perić kaže da se u Krajini dogodio jedan od najtežih zločina, progona i etničkog čišćenja nad srpskim civilima u prošlom vijeku.

"Pomirenje na ovim prostorima nije moguće sve dok se ne kaže istina o proteklom ratu, raspadu i rušenju bivše Jugoslavije, ratu u Hrvatskoj i u BiH", istakao je Perić.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine. U toj akciji sa vjekovnih ognjišta protjerano je za nekoliko dana oko 220 000 Srba a ubijeno je i nestalo blizu 2000 Srba. Hrvatska slavi "Oluju" kao dan pobjede.

BN

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

05.08.2019 12:24

A ko raseljava RS..a mestre

ODGOVORITE
Name

re

05.08.2019 21:50

Mi srbi svi treba da napustimo Bosnu. Mi smo strano tijelo tu, neprirodna pojava. Nemamo sta traziti u Bosni, to je tako. Odlazak je dobra stvar.

Name

Direkt

06.08.2019 00:59

Ko voli nek izvoli. Ja ipak ostajem, u inat lopovima koji nas vode.

Name

Korjeni srpski

06.08.2019 07:22

Moji korjeni, zapisano, postojimo od kako postoji Sarajevo a i sigurno prije. I gdje da odem, sta je neprirodno tu? Kakvo strano tijelo?

Name

Ja

05.08.2019 13:17

Kad ćemo se početi baviti ekološkom katastrofom vezano za piranel? Ona će možda odnijeti živote koje možemo i moramo pokušati da spasimo. Nama ne treba Oluja, da budemo raseljeni, jer ova vlast svojom politikom radi na tome da nas bude sve manje na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

Mimi

05.08.2019 13:18

A ko je prodao Srpsku Krajinu?

ODGOVORITE
Name

Galeb

05.08.2019 19:57

Treba parastos za progon 200 000 srba Iz RS od ruke milokrada Dodika i njegovih Kriminalaca

ODGOVORITE
Name

Bruka

05.08.2019 21:02

Nema vam Dode i Dragana? Kako bez njih?

ODGOVORITE