Турска покреће офанзиву у Сирији

Турска планира да покрене офанзиву на северу Сирије, источно од реке Еуфрат, како би уклонила курдске борце за које сматра да су терористи, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Свијет 05.08.2019 | 13:38
Турска покреће офанзиву у Сирији
"Ушли смо у Африн, Џарабулус и Ал Баб. Ићи ћемо даље источно од Еуфрата", рекао је Ердоган алудирајући на локације у којима се налазе сиријски побуњеници који имају подршку Турске.

"Обавестили смо Русију и Америку, јер све док будемо били изложени злостављању, нећемо моћи да ћутимо", рекао је синоћ Ердоган у телевизијском обраћању.

Турски председник месецима прети да ће покренути офанзиву против курдске Јединице за заштиту народа (YПГ), коју подржавају САД.

Ердоган то још није спровео у дело после предлога САД о формирању "зоне безбедности" како би се избегла турска интервенција. Међутим, Анкара се прошле године жалила на размену ватре између турских војника и курдских бораца.

Ердоган је дао изјаву уочи доласка америчке војне делегације која ће са турским званичницима разговарати о тој "зони безбедности".

Турска сматра курдске борце терористима, али се САД ослањају на њих у искорењивању Исламске државе у Сирији.

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар