Turska pokreće ofanzivu u Siriji

Turska planira da pokrene ofanzivu na severu Sirije, istočno od reke Eufrat, kako bi uklonila kurdske borce za koje smatra da su teroristi, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Svijet 05.08.2019 | 13:38
Turska pokreće ofanzivu u Siriji
"Ušli smo u Afrin, Džarabulus i Al Bab. Ići ćemo dalje istočno od Eufrata", rekao je Erdogan aludirajući na lokacije u kojima se nalaze sirijski pobunjenici koji imaju podršku Turske.

"Obavestili smo Rusiju i Ameriku, jer sve dok budemo bili izloženi zlostavljanju, nećemo moći da ćutimo", rekao je sinoć Erdogan u televizijskom obraćanju.

Turski predsednik mesecima preti da će pokrenuti ofanzivu protiv kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG), koju podržavaju SAD.

Erdogan to još nije sproveo u delo posle predloga SAD o formiranju "zone bezbednosti" kako bi se izbegla turska intervencija. Međutim, Ankara se prošle godine žalila na razmenu vatre između turskih vojnika i kurdskih boraca.

Erdogan je dao izjavu uoči dolaska američke vojne delegacije koja će sa turskim zvaničnicima razgovarati o toj "zoni bezbednosti".

Turska smatra kurdske borce teroristima, ali se SAD oslanjaju na njih u iskorenjivanju Islamske države u Siriji.

(Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar