Индијска војска у приправности

Индијска војска је подигнута у стање повишене борбене готовости, након што је парламенту поднет закон којим се укида специјални статус државе Џаму и Кашмир.

Свијет 05.08.2019 | 13:34
Индијска војска у приправности
Како јавља телевизија НДТВ, од раног јутра војно-транспортни авиони довозе војнике на аеродром престонице региона Сринагар.

Телевизија наводи да ц́е ови војници појачати контингент од 35.000 војника који се налази у Џаму и Кашмиру.

Агенција „Ани“ јавља да је читава војска подигнута у приправност.

Како пишу медији, хиљаде ходочасника Индуса, који су кренули у храм Амарнат у Кашмиру, врац́ају се куц́и, како им је влада препоручила крајем прошле недеље.

Полиција Индије је ноц́ас ухапсила све утицајне лидере регионалних партија. Међу њима су бивши главни министар ове државе Мехбуба Муфти, као и лидер опозиције у регионалном парламенту Омар Абдулах.

У једном броју региона Џаму и Кашмир почели су спонтани, стихијски протести на одлуку власти о укидању статуса Џаму и Кашмира.

Подсетимо, индијска влада саопштила је да укида уставну аутономију Кашмира, што представља "експлозивну одлуку" за то подручје у којем годинама траје побуна.

Хиндуистичке националистичке власти донеле су председничку уредбу којом се укида специјални статус државе Џаму и Кашмир, које је било гарантовано индијским уставом.

Пакистан је најавио да ће уложити дипломатске напоре како би спречио да указ о укидању специјалног статуса Кашмира ступи на снагу, преноси АП.

(Спутњик)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

баги

05.08.2019 11:41

Је ли и у Индији почело увођење америчке демократије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

05.08.2019 12:07

Вјероватно ће их сад нато пакт напасти због хуманитарне кризе или неког села које ће измислити као Рачак у Србији. Ал нелези враже што би рекао наш народ треба имати м...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Де

05.08.2019 17:19

полако не мојте зурит, сад це доци Америка и направити демократију. Молимо вас успорите, немогу свуда по СВИЈЕТУ да стигну. Ако не додју, макар орузије да продају. Поздрав из САД и ЕУ ((( Не поцињите игру без нас )))

ОДГОВОРИТЕ