Indijska vojska u pripravnosti

Indijska vojska je podignuta u stanje povišene borbene gotovosti, nakon što je parlamentu podnet zakon kojim se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir.

Svijet 05.08.2019 | 13:34
Indijska vojska u pripravnosti
Kako javlja televizija NDTV, od ranog jutra vojno-transportni avioni dovoze vojnike na aerodrom prestonice regiona Srinagar.

Televizija navodi da će ovi vojnici pojačati kontingent od 35.000 vojnika koji se nalazi u Džamu i Kašmiru.

Agencija „Ani“ javlja da je čitava vojska podignuta u pripravnost.

Kako pišu mediji, hiljade hodočasnika Indusa, koji su krenuli u hram Amarnat u Kašmiru, vraćaju se kući, kako im je vlada preporučila krajem prošle nedelje.

Policija Indije je noćas uhapsila sve uticajne lidere regionalnih partija. Među njima su bivši glavni ministar ove države Mehbuba Mufti, kao i lider opozicije u regionalnom parlamentu Omar Abdulah.

U jednom broju regiona Džamu i Kašmir počeli su spontani, stihijski protesti na odluku vlasti o ukidanju statusa Džamu i Kašmira.

Podsetimo, indijska vlada saopštila je da ukida ustavnu autonomiju Kašmira, što predstavlja "eksplozivnu odluku" za to područje u kojem godinama traje pobuna.

Hinduističke nacionalističke vlasti donele su predsedničku uredbu kojom se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir, koje je bilo garantovano indijskim ustavom.

Pakistan je najavio da će uložiti diplomatske napore kako bi sprečio da ukaz o ukidanju specijalnog statusa Kašmira stupi na snagu, prenosi AP.

(Sputnjik)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

bagi

05.08.2019 11:41

Je li i u Indiji počelo uvođenje američke demokratije.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

05.08.2019 12:07

Vjerovatno će ih sad nato pakt napasti zbog humanitarne krize ili nekog sela koje će izmisliti kao Račak u Srbiji. Al nelezi vraže što bi rekao naš narod treba imati m...

ODGOVORITE
Name

De

05.08.2019 17:19

polako ne mojte zurit, sad ce doci Amerika i napraviti demokratiju. Molimo vas usporite, nemogu svuda po SVIJETU da stignu. Ako ne dodju, makar oruzije da prodaju. Pozdrav iz SAD i EU ((( Ne pocinjite igru bez nas )))

ODGOVORITE