Прича - ЛШ: Звездин дупли жријеб...

Време великих одлука: Милојевић бира све, само једно не. . . ! Док размишља кога ће лиценцирати уместо Јовичића и којих 11 може и мора много боље него у до сада, тренер шампиона Србије на једну ствар неће моћи да утиче, а то је исход жреба за плеј-оф рунду квалификација за Лигу шампиона.  Марибор идеалка због два домаћинства, Диделанж би представљао утеху. . .  Славија из Прага и Макаби за избегавање. . .

Фудбал 05.08.2019 | 09:35
Прича - ЛШ: Звездин дупли жријеб...
Разумљиво је што је двомеч са Копенхагеном у првом и једином плану играчима и стручном штабу Црвене звезде. Али и када би им завезали очи и угасили интернет на неколико сати, чланови спортског сектора са Маракане би се потрудили да сазнају имена потенцијалних ривала у плеј-офу за Лигу шампиона (12.00) или Лигу Европе (13.30).

Наравно, сви се у Љутице Богдана надају да ће и после реванша у главном граду Данске размишљати о понављању прошлогодишњег успеха. А то би значило само једно – да ће у завршној рунди квалификација за Лигу шампиона бити повлашћени (преузимају статус од Копенхагена). И да ће имати можда и лакшег ривала од чете Сталеа Солбакена.

Најтежи ривал за Црвену звезду била би Славија из Прага. Шампион Чешке је прошле године стигао до осмине финала Лига Европе, елиминисао је Севиљу и представљао би више него озбиљног ривала. Тим пре што је Славија сачувала комплетан кадар из прошле године.

Звезда би могла да удари на Јанг Бојс. Овлаж гледано то је екипа у рангу Копенхагена, са искуством из Лиге шампиона од прошле сезоне. Истина, тим из Берна остао је без неколико адута .

Врло пожељни на Маракани био би победник меча Апоел-Карабаг, а још пожељнији бољи из двобоја Марибор-Розенборг.

Звезда би у Берну против Јанг Бојса имала одличну подршку. А шта тек рећи за потенцијални двомеч против најбољег тима Словеније. који би пре тога морао да елиминише Розенборг. Можда је претенциозно рећи, али црвено-бели би имали дупло домаћинство, јер би рачунали на велики број навијача из целе Европе на Људском врту.

Ако не буде прошла Копенхаген Црвена звезда ће и даље имати отворен пут ка Лиги Европе. Јер ће у потенцијалном плеј-офу бити фаворит. Истина, против израелског Макабија који би требало да има лак посао са Судувом, не би било лако изабраницима Владана Милојевића.

Ако жреб споји Звезду са победником меча Диделанж (Луксембург) – Номе Каљу (Естонија) на Маракани ће наточити шампањац. Звезда још може да удари на боље из двомеча Арарат (Јерменија) – Сабуртало (Грузија), Рига (Летонија) –Хелсинки (Финска), Шериф (Молдавија) – АИК (Шведска).

Ослобођени обавеза "на крову" за викенд, са четири одрађена тренинга "опоравка" од оне непријатности у Хелсинкију прошле среде, фудбалери Црвене звезде улазе у један од такмичарски најважнијих циклуса у сезони 2019/20.

У наредне две седмице тренер Владан Милојевић мораће да донесе важне кадровске одлуке, што при лиценцирању играча за трећу и плеј–оф рунду квалификација, било Лиге шампиона, било Лиге Европе, што при избору стартних постава и замена за двомеч са Копенхагеном и сусрет са екипом Младости у међувремену.

На једну ствар Милојевић неће моћи да утиче, а то је исход сутрашњег жреба за плеј–оф рунду квалификација за Лигу шампиона, у којој би шампион Србије као награду за елиминацију првака Данске добио и статус повлашћеног тима и сигурно учешће у групној фази Лиге Европе и бонус од пет милиона евра.

Жребање у Ниону почиње у понедељак у подне, а потенцијални ривали Црвене звезде или Копенхагена су Јанг бојс, Славија Праг, као и бољи из мечева АПОЕЛ – Карабаг и Марибор – Росенборг.

Исте секунде када буду сазнали име ривала са којим би могли да се састану 20. и 27. августа, Милојевић и његов тим мораће то и да "забораве", јер ће их у том тренутку један тренинг и један починак делити од утакмице са Копенхагеном на "Рајку Митићу", на ком је наш првак остварио све четири победе ове сезоне уз гол–разлику 8:1.

Тог дана, Милојевић ће са сарадницима одлучити и ко ће заменити Бранка Јовичића на списку лиценцираних играча за 3. коло квалификација, с обзиром на то да тешко повређени везиста неће играти фудбал до краја 2019. године. 

Резултати и распоред: 

9. 7. / Судува – ЦЗ 0:0

16. 7. / ЦЗ – Судува 2:1

20. 7. / ЦЗ – Јавор 2:0

24. 7. / ЦЗ – Хелсинки 2:0

27. 7. / ЦЗ – Раднички 2:0

31. 7. / Хелсинки – ЦЗ 2:1

  3. 8. / Вождовац – ЦЗ одложено

  6. 8. / ЦЗ – Копенхаген 20.45

10. 8. / ЦЗ – Младост 20.00

13. 8. / Копенхаген – ЦЗ 20.00

18. 8. / Спартак – ЦЗ 17.00

Међу првотимцима који нису били регистровани за дуеле са Судувом и Хелсинкијем не налазе се везисти, већ голман Никола Васиљевић, као и нападачи Томане и Никола Крстовић, али ће се у такмичарски погон вратити "универзалац" Марко Гобељић, који је одрадио суспензију због црвеног картона зарађеног у реванш мечу са Судувом у Београду пре скоро три недеље.

У ишчекивању евентуалног трансфера везисте Рада, Његоша Петровића, извесно је да упражњено место на списку за дуеле са Данцима неће попунити Антонио Мануел Фернандеш Мендеш или краће – Томане. Стрелац 12 голова у дресу Тонделе прошле сезоне и даље покушава да надокнади пропуштено због повреде, коју је дуго вукао и због које је и даље један од шесторице првотимаца без одиграног такмичарског минута у шест дуела до сада.

Поред Томанеа, прве минуте у сезони 2019/20 чекају голмани Васиљевић, Александар Станковић и Зоран Поповић, 19–годишњи новајлија из Зете, Крстовић, али и Милан Гајић. Он је требало да буде конкурент Филипу Стојковићу на позицији десног бека, међутим у првим утакмицама овог лета Милојевић се пре одлучивао за Гобељића и Радована Панкова, него за младог репрезентативца са укупно 12 наступа у црвено–белом дресу од јануарског повратка из Бордоа.

После ове, Милојевића очекује и одлука о стартерима за први од два дуела са колегом Столеом Солбакеном, чији је састав скупо платио серију од шест победа у данском шампионату и квалификацијама за Лигу шампиона (уз гол–разлику 12:4). Док су Даме Н'Доје (4) и Јонас Винд (3) тресли противничке мреже, због повреда су један за другим испадали голман Штефан Андерсен, штопер Николај Боилесен, везисти Роберт Мудражија и Расмус Фалк Јенсен, као и нападач Пјерос Сотирију.

Према последњим вестима, Фалк Јенсен и Сотирију могли би да се опораве до уторка у 20.45, али је питање да ли би били Солбакенов избор за стартних 11 и да су у потпуности спремни. Роберт Сков би, око тога нема дилеме, био "закуцан" међу стартерима да у међувремену није продат Хофенхајму за осам милиона евра.

За Милојевића ће, међутим, већи изазов бити одабир поставе која ће истрчати пред пуну "Маракану" и приказати знатно више него у било којој утакмици овог лета, јер ће и овако ослабљен Копенхаген бити знатно јачи ривал него било који овог лета.

Резултат првог сусрета у значајној мери одредиће атмосферу, моблилност и самопоуздање екипе пред реванш на "Паркену" за девет дана, уз подсећање да су слабости у игри нашег шампиона нарочито приметне биле на гостовањима у Литванији и Финској, на којима је постигнут један гол и забележена ниједна победа.

С обзиром на то да је дуел са Вождовцем у суботу одложен, управо због важности двомеча са Копенхагеном, црвено–бели неће имати када и где да забележе прву победу на страни пре пута у Данску. Прилику да се коначно распуцају и поправе расположење у свлачионици имаће у петак од 20 часова, када ће на "Рајку" одиграти сусрет 4. кола Суперлиге против Младости из Лучана, али је за очекивати да традиционално дефанзивну и борбену екипу нападне битно другачија постава.

Када је претходни пут бирао једанаесторку за меч домаћег првенства, Милојевић је направио седам измена у односу на претходни дуел у Европи.

У потрази за поставама које ће се паралелно борити на два фронта, у чему је био веома успешан претходне две сезоне, Звездин трофејни тренер до сада није одмарао само голмана Милана Борјана и штопера Срђана Бабића, који су одиграли свих 540 минута и надокнаде. Свих шест наступа у стартној постави забележио је стрелац 25 голова прошле, а два ове сезоне, Ел Фарду Бен, с тим да је неуморни крилни нападач једном био замењен па има 531 минут иза себе.

Шест наступа има и Мирко Иванић, с тим да је Звездин креативац провео само 341 минут на терену.

Суспензија Гобељића и повреда Јовичића пореметиле су Милојевићеве планове за поделу минута у маневру, па је Душан Јованчић наступио већ пет пута и одиграо 450 минута, колико и Немања Милуновић на позицији штопера, док је први играч тима Марко Марин упркос повреди провео на терену само два минута мање.

Остаје само Бразилац?

Црвена звезда и Анталија већ су начелно уговорили Родићев трансфер, пише "Спортски журнал", али ће он бити реализован тек када црвено–бели заврше квалификације за евро–купове. С обзиром на то да је прошлог пролећа продат и Алекса Терзић, који је отишао у Фиорентину, Милојевић би одласком 28–годишњег дефанзивца са 62 утакмице у црвено–белом дресу остао са само једним класичним левим беком, Жандером.

Иза ове шесторке налази се Милан Родић са четири меча и 360 минута у игри, уједно једини који неће играти у реваншу 13. августа уколико му судија Тијаго Мартинс покаже жути картон. 

Португалац је прошлог лета водио меч Судува – Црвена звезда 0:2, а у 29 наступа на међународној сцени од дебија 2015. године показао се као арбитар који благо "нагиње" према домаћинима.

Два од девет пенала које је досудио била су за госте, којима је показао пет од шест црвених картона.

Мартин "не тренира строгоћу" на УЕФА и ФИФА рангу такмичења, осим када не мора, па у просеку показује мање од четири жута картона по мечу. Црвено–бели су до сада зарадили већ осам жутих и један директан црвени картон на четири утакмице у Европи, насупрот само једног жутог у Суперлиги.

Лиценцирани играчи за 2. коло:

голмани (3)

Милан Борјан (31)
Зоран Поповић (31)
Александар Станковић (21)

одбрана (9)

Милан Гајић (23)
Филип Стојковић (26)
Марко Гобељић (26)
Милан Родић (28)
Жандер (31)
Срђан Бабић (23)
Радован Панков (23)
Милош Дегенек (25)
Немања Милуновић (30)

средина (7)

Бранко Јовичић (26)
Милош Вулић (22)
Мирко Иванић (25)
Марко Марин (30)
Вељко Симић (24)
Душан Јованчић (28)
Хозе Кањас (32)

напад (5)

Ел Фарду Бен (30)
Милан Јевтовић (26)
Милан Павков (25)
Ричмонд Боаћи (26)
Алекса Вукановић (27)

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар