Priča - LŠ: Zvezdin dupli žrijeb...

Vreme velikih odluka: Milojević bira sve, samo jedno ne. . . ! Dok razmišlja koga će licencirati umesto Jovičića i kojih 11 može i mora mnogo bolje nego u do sada, trener šampiona Srbije na jednu stvar neće moći da utiče, a to je ishod žreba za plej-of rundu kvalifikacija za Ligu šampiona.  Maribor idealka zbog dva domaćinstva, Didelanž bi predstavljao utehu. . .  Slavija iz Praga i Makabi za izbegavanje. . .

Fudbal 05.08.2019 | 09:35
Priča - LŠ: Zvezdin dupli žrijeb...
Razumljivo je što je dvomeč sa Kopenhagenom u prvom i jedinom planu igračima i stručnom štabu Crvene zvezde. Ali i kada bi im zavezali oči i ugasili internet na nekoliko sati, članovi sportskog sektora sa Marakane bi se potrudili da saznaju imena potencijalnih rivala u plej-ofu za Ligu šampiona (12.00) ili Ligu Evrope (13.30).

Naravno, svi se u Ljutice Bogdana nadaju da će i posle revanša u glavnom gradu Danske razmišljati o ponavljanju prošlogodišnjeg uspeha. A to bi značilo samo jedno – da će u završnoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona biti povlašćeni (preuzimaju status od Kopenhagena). I da će imati možda i lakšeg rivala od čete Stalea Solbakena.

Najteži rival za Crvenu zvezdu bila bi Slavija iz Praga. Šampion Češke je prošle godine stigao do osmine finala Liga Evrope, eliminisao je Sevilju i predstavljao bi više nego ozbiljnog rivala. Tim pre što je Slavija sačuvala kompletan kadar iz prošle godine.

Zvezda bi mogla da udari na Jang Bojs. Ovlaž gledano to je ekipa u rangu Kopenhagena, sa iskustvom iz Lige šampiona od prošle sezone. Istina, tim iz Berna ostao je bez nekoliko aduta .

Vrlo poželjni na Marakani bio bi pobednik meča Apoel-Karabag, a još poželjniji bolji iz dvoboja Maribor-Rozenborg.

Zvezda bi u Bernu protiv Jang Bojsa imala odličnu podršku. A šta tek reći za potencijalni dvomeč protiv najboljeg tima Slovenije. koji bi pre toga morao da eliminiše Rozenborg. Možda je pretenciozno reći, ali crveno-beli bi imali duplo domaćinstvo, jer bi računali na veliki broj navijača iz cele Evrope na Ljudskom vrtu.

Ako ne bude prošla Kopenhagen Crvena zvezda će i dalje imati otvoren put ka Ligi Evrope. Jer će u potencijalnom plej-ofu biti favorit. Istina, protiv izraelskog Makabija koji bi trebalo da ima lak posao sa Suduvom, ne bi bilo lako izabranicima Vladana Milojevića.

Ako žreb spoji Zvezdu sa pobednikom meča Didelanž (Luksemburg) – Nome Kalju (Estonija) na Marakani će natočiti šampanjac. Zvezda još može da udari na bolje iz dvomeča Ararat (Jermenija) – Saburtalo (Gruzija), Riga (Letonija) –Helsinki (Finska), Šerif (Moldavija) – AIK (Švedska).

Oslobođeni obaveza "na krovu" za vikend, sa četiri odrađena treninga "oporavka" od one neprijatnosti u Helsinkiju prošle srede, fudbaleri Crvene zvezde ulaze u jedan od takmičarski najvažnijih ciklusa u sezoni 2019/20.

U naredne dve sedmice trener Vladan Milojević moraće da donese važne kadrovske odluke, što pri licenciranju igrača za treću i plej–of rundu kvalifikacija, bilo Lige šampiona, bilo Lige Evrope, što pri izboru startnih postava i zamena za dvomeč sa Kopenhagenom i susret sa ekipom Mladosti u međuvremenu.

Na jednu stvar Milojević neće moći da utiče, a to je ishod sutrašnjeg žreba za plej–of rundu kvalifikacija za Ligu šampiona, u kojoj bi šampion Srbije kao nagradu za eliminaciju prvaka Danske dobio i status povlašćenog tima i sigurno učešće u grupnoj fazi Lige Evrope i bonus od pet miliona evra.

Žrebanje u Nionu počinje u ponedeljak u podne, a potencijalni rivali Crvene zvezde ili Kopenhagena su Jang bojs, Slavija Prag, kao i bolji iz mečeva APOEL – Karabag i Maribor – Rosenborg.

Iste sekunde kada budu saznali ime rivala sa kojim bi mogli da se sastanu 20. i 27. avgusta, Milojević i njegov tim moraće to i da "zaborave", jer će ih u tom trenutku jedan trening i jedan počinak deliti od utakmice sa Kopenhagenom na "Rajku Mitiću", na kom je naš prvak ostvario sve četiri pobede ove sezone uz gol–razliku 8:1.

Tog dana, Milojević će sa saradnicima odlučiti i ko će zameniti Branka Jovičića na spisku licenciranih igrača za 3. kolo kvalifikacija, s obzirom na to da teško povređeni vezista neće igrati fudbal do kraja 2019. godine. 

Rezultati i raspored: 

9. 7. / Suduva – CZ 0:0

16. 7. / CZ – Suduva 2:1

20. 7. / CZ – Javor 2:0

24. 7. / CZ – Helsinki 2:0

27. 7. / CZ – Radnički 2:0

31. 7. / Helsinki – CZ 2:1

  3. 8. / Voždovac – CZ odloženo

  6. 8. / CZ – Kopenhagen 20.45

10. 8. / CZ – Mladost 20.00

13. 8. / Kopenhagen – CZ 20.00

18. 8. / Spartak – CZ 17.00

Među prvotimcima koji nisu bili registrovani za duele sa Suduvom i Helsinkijem ne nalaze se vezisti, već golman Nikola Vasiljević, kao i napadači Tomane i Nikola Krstović, ali će se u takmičarski pogon vratiti "univerzalac" Marko Gobeljić, koji je odradio suspenziju zbog crvenog kartona zarađenog u revanš meču sa Suduvom u Beogradu pre skoro tri nedelje.

U iščekivanju eventualnog transfera veziste Rada, Njegoša Petrovića, izvesno je da upražnjeno mesto na spisku za duele sa Dancima neće popuniti Antonio Manuel Fernandeš Mendeš ili kraće – Tomane. Strelac 12 golova u dresu Tondele prošle sezone i dalje pokušava da nadoknadi propušteno zbog povrede, koju je dugo vukao i zbog koje je i dalje jedan od šestorice prvotimaca bez odigranog takmičarskog minuta u šest duela do sada.

Pored Tomanea, prve minute u sezoni 2019/20 čekaju golmani Vasiljević, Aleksandar Stanković i Zoran Popović, 19–godišnji novajlija iz Zete, Krstović, ali i Milan Gajić. On je trebalo da bude konkurent Filipu Stojkoviću na poziciji desnog beka, međutim u prvim utakmicama ovog leta Milojević se pre odlučivao za Gobeljića i Radovana Pankova, nego za mladog reprezentativca sa ukupno 12 nastupa u crveno–belom dresu od januarskog povratka iz Bordoa.

Posle ove, Milojevića očekuje i odluka o starterima za prvi od dva duela sa kolegom Stoleom Solbakenom, čiji je sastav skupo platio seriju od šest pobeda u danskom šampionatu i kvalifikacijama za Ligu šampiona (uz gol–razliku 12:4). Dok su Dame N'Doje (4) i Jonas Vind (3) tresli protivničke mreže, zbog povreda su jedan za drugim ispadali golman Štefan Andersen, štoper Nikolaj Boilesen, vezisti Robert Mudražija i Rasmus Falk Jensen, kao i napadač Pjeros Sotiriju.

Prema poslednjim vestima, Falk Jensen i Sotiriju mogli bi da se oporave do utorka u 20.45, ali je pitanje da li bi bili Solbakenov izbor za startnih 11 i da su u potpunosti spremni. Robert Skov bi, oko toga nema dileme, bio "zakucan" među starterima da u međuvremenu nije prodat Hofenhajmu za osam miliona evra.

Za Milojevića će, međutim, veći izazov biti odabir postave koja će istrčati pred punu "Marakanu" i prikazati znatno više nego u bilo kojoj utakmici ovog leta, jer će i ovako oslabljen Kopenhagen biti znatno jači rival nego bilo koji ovog leta.

Rezultat prvog susreta u značajnoj meri odrediće atmosferu, moblilnost i samopouzdanje ekipe pred revanš na "Parkenu" za devet dana, uz podsećanje da su slabosti u igri našeg šampiona naročito primetne bile na gostovanjima u Litvaniji i Finskoj, na kojima je postignut jedan gol i zabeležena nijedna pobeda.

S obzirom na to da je duel sa Voždovcem u subotu odložen, upravo zbog važnosti dvomeča sa Kopenhagenom, crveno–beli neće imati kada i gde da zabeleže prvu pobedu na strani pre puta u Dansku. Priliku da se konačno raspucaju i poprave raspoloženje u svlačionici imaće u petak od 20 časova, kada će na "Rajku" odigrati susret 4. kola Superlige protiv Mladosti iz Lučana, ali je za očekivati da tradicionalno defanzivnu i borbenu ekipu napadne bitno drugačija postava.

Kada je prethodni put birao jedanaestorku za meč domaćeg prvenstva, Milojević je napravio sedam izmena u odnosu na prethodni duel u Evropi.

U potrazi za postavama koje će se paralelno boriti na dva fronta, u čemu je bio veoma uspešan prethodne dve sezone, Zvezdin trofejni trener do sada nije odmarao samo golmana Milana Borjana i štopera Srđana Babića, koji su odigrali svih 540 minuta i nadoknade. Svih šest nastupa u startnoj postavi zabeležio je strelac 25 golova prošle, a dva ove sezone, El Fardu Ben, s tim da je neumorni krilni napadač jednom bio zamenjen pa ima 531 minut iza sebe.

Šest nastupa ima i Mirko Ivanić, s tim da je Zvezdin kreativac proveo samo 341 minut na terenu.

Suspenzija Gobeljića i povreda Jovičića poremetile su Milojevićeve planove za podelu minuta u manevru, pa je Dušan Jovančić nastupio već pet puta i odigrao 450 minuta, koliko i Nemanja Milunović na poziciji štopera, dok je prvi igrač tima Marko Marin uprkos povredi proveo na terenu samo dva minuta manje.

Ostaje samo Brazilac?

Crvena zvezda i Antalija već su načelno ugovorili Rodićev transfer, piše "Sportski žurnal", ali će on biti realizovan tek kada crveno–beli završe kvalifikacije za evro–kupove. S obzirom na to da je prošlog proleća prodat i Aleksa Terzić, koji je otišao u Fiorentinu, Milojević bi odlaskom 28–godišnjeg defanzivca sa 62 utakmice u crveno–belom dresu ostao sa samo jednim klasičnim levim bekom, Žanderom.

Iza ove šestorke nalazi se Milan Rodić sa četiri meča i 360 minuta u igri, ujedno jedini koji neće igrati u revanšu 13. avgusta ukoliko mu sudija Tijago Martins pokaže žuti karton. 

Portugalac je prošlog leta vodio meč Suduva – Crvena zvezda 0:2, a u 29 nastupa na međunarodnoj sceni od debija 2015. godine pokazao se kao arbitar koji blago "naginje" prema domaćinima.

Dva od devet penala koje je dosudio bila su za goste, kojima je pokazao pet od šest crvenih kartona.

Martin "ne trenira strogoću" na UEFA i FIFA rangu takmičenja, osim kada ne mora, pa u proseku pokazuje manje od četiri žuta kartona po meču. Crveno–beli su do sada zaradili već osam žutih i jedan direktan crveni karton na četiri utakmice u Evropi, nasuprot samo jednog žutog u Superligi.

Licencirani igrači za 2. kolo:

golmani (3)

Milan Borjan (31)
Zoran Popović (31)
Aleksandar Stanković (21)

odbrana (9)

Milan Gajić (23)
Filip Stojković (26)
Marko Gobeljić (26)
Milan Rodić (28)
Žander (31)
Srđan Babić (23)
Radovan Pankov (23)
Miloš Degenek (25)
Nemanja Milunović (30)

sredina (7)

Branko Jovičić (26)
Miloš Vulić (22)
Mirko Ivanić (25)
Marko Marin (30)
Veljko Simić (24)
Dušan Jovančić (28)
Hoze Kanjas (32)

napad (5)

El Fardu Ben (30)
Milan Jevtović (26)
Milan Pavkov (25)
Ričmond Boaći (26)
Aleksa Vukanović (27)

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar