Комјунити шилд: Ситију добио Ливерпул на пенале!

Браво херој "грађана" – Сити после пенала до првог трофеј у сезони! Фудбалери Манчстер ситија освојили су први трофеј у сезони, пошто су после пенала победили Ливерпул у Комјунити Шилду.  Нови трофеј за Гвардиолу - Сити славио после пенала! Шампион Енглеске још једном бољи од вице-првака, освојили први трофеј у првом овосезонском одмеравању снага. . .  Незаслужено, али трофеј је трофеј: Клаудио, Браво! Ливерпул има за чим да жали после драматичног финала Комјунити Шилда и пораза на пенале.

Фудбал 04.08.2019 | 20:09
Комјунити шилд: Ситију добио Ливерпул на пенале!
Изабраници Пепа Гвардиоле успели су да одбране титулу, док су "Редси" пропустили шансу да освоје први Комјунити Шилд од 2006. године.

Херој Ситија је искусни голман Клаудијо Браво, који је одлично бранио током свих деведесет минута, поготово у другом полувремену у којем је Ливерпул био много бољи противник.

Такође, успео је и да одбрани пенал Вајналдуму, што је био одлучујући тренутак једанеастераца.

Утакмица је отворена у жестоком темпу и првих десет минута видели смо одличне шансе на обе стране. Међутим, прво Сане, а потом и Салах нису успели да затресу мрежу.

Убрзо после тога уследио је погодак Ситија. Одбрана "Редса" очајно је реаговала, Стерлинг је остао сам у петерцу и успео је да савлада Алисона.

Ни голман Бразила не може да се похвали интервенцијом, и Сити је од дванаестог минута водио на Вемблију.

Одличан фудбал гледали смо у првих двадесетак минута, а онда разочарање. Темпо је доста опао у другом делу првог полувремена, нисмо видели ниједну добру шансу и на паузу се отишло с резултатом 1:0 за Сити.

Током другог периода игра гледали смо много бољу игру "Редса". Екипа Јиргена Клопа доминирала је током већег дела сусрета, а у 77. минуту успели су да дођу до изједначења.

Ван Дајк је сјајно пронашао Матипа, који је главом савладао Клаудија Брава. Ливерпул је наставио са нападима, највише је претио Салах, који је у 92. минуту био на корак до гола.

Није га постигао само због феноменалне интервенције Кајла Вокера, који је акробатским потезом с гол линије избацио лопту. Убрзо су уследили пенали.

Приликом извођења једанеастераца фудбалери Манчестер ситија били су непогрешиви, док је код Ливерпула Вајналдум био непрецизан. Браво је успео да му одбрани ударац и тиме је решио питање победника.

Манчестер сити је освојио трофеј Комјунити шилда победивши Ливерпул после пенала након што је резултат у регуларном делу био 1:1 у утакмици одиграној на "Вемблију".

Гвардиолини изабраници су били бољи ривал у првом делу сусрета енглеског Суперкупа, у тренуцима када су у најјачем ритму делују незаустављиво, али чињеница је да су у овом сусрету и једни и други играли делимично "под ручном".

Било је доста промена ритма утакмице, на моменте су обе екипе изгледале изузетно такмичарски настројене, али је било и оних када се играло ниским интензитетом. Ливерпул је до своје игре дошао тек у другом полувремену, па се може рећи да је меч заиста био изједначен.

Сити је од почетка боље ушао у сусрет, покушали су да контролишу меч поседом и да врше притисак на противника што им се убрзо и исплатило. 

Водећем, а испоставиће се и победоносном, голу је претходила повреда Лироја Санеа. Он је у 11. минуту изашао из игре, а Рахим Стерлинг је свега минут касније довео своју екипу у предност, а тек након гола у игру је ушао Габријел Жезус. 

У тренуцима када су били са играчем мање на терену, Енглез је искористио одличну асистенцију Давида Силве и помало "млаким" шутем савладао Алисона за 1:0.

Након поготка, светлоплави су наставили са бољом игром, али је Клопов тим имао неколико солидних покушаја пред голом Клаудија Брава. Како је одмицало полувреме, играло се у све споријем ритму, да би се на паузу отишло после неколико узбуђења пред голом Ливерпула.

Пред крај првих 45 минута виђен је и занимљив детаљ када је тренеру тима из Манчестера показан жути картон након нешто бурније реакције на одлуку судије после старта Џоа Гомеза на Давида Силву.

Други део утакмице екипа са Мерсисајда почела је одлучније, у првих 15 минута имали су неколико добрих прилика. Погађали су црвени и пречку и стативу, али нису успели да савладају противничког голмана све до 77. минута.

Дотад су и једни и други имали својих прилика, Сити је пропустио велику шансу да реши меч, а затим је помало "стао на кочницу" и допустио ривалу да контролише ситуацију на терену, што им се на крају и обило од главу.

Стрелац изједначујућег поготка био је резервиста Џоел Матип, који је заменио Трента Александера-Арнолда, а након прекида претворио додавање Вирџила ван Дајка у погодак.

После тога уследила је завршница, у којој је Ливерпул био бољи, тренери су извршили неколико измена, будући да је у Суперкупу дозвољено направити чак седам на мечу, а Клопови играчи су деловали свежије..

Пред сам крај меча Салах је имао две прилике да преокрене резултат, али је Кајл Вокер ипак са гол-линије избио лопту и сачувао свом тиму шансу за први трофеј.

С обзиром да се по правилима овог такмичења не играју продужеци, након регуларних 90 минута приступило се извођењу једанаестераца.

Одлука о победнику пала је практично у другој серији када је пенал Жоржиња Вајналдума одбранио голман Ситија, а Бернардо Силва био сигуран и постигао гол. Сви остали извођачи били су прецизни, али је трофеј на крају ипак завршио у рукама првака Енглеске.

Манчестерски клуб је на овај начин спречио да Ливерпул освоји чак седам трофеја у овој сезони, јер ће се они након овога до следећег јуна такмичити на још шест фронтова.

Гвардиола и екипа у нову сезону улазе са дозом адреналина коју им је "убризгао" овај тријумф, а за недељу дана почиње и Премијер лига у којој ће управо данашњи ривали бити главни претенденти на титулу.

Сезона је нова, а навике Манчестер Ситија старе. Победничке и шампионске. Најбољи енглески тим наставио је тамо где је стао у мају, после чувеног "квадрипла" (све четири домаће титуле) и у финалу традиционалног Суперкупа Енглеске, Комјунити Шилда, поразио шампиона Европе Ливерпул после бољег извођења једанаестераца са 5:4 (1:1, 1:0).

Незаслужено, јер их је Ливерпул згромио у другом полувремену, а са тим мора да се сложи и Пеп Гвардиола чији је тим био потпуно непрепознатљив од 60. минута па све до пенал-рулета. Срећа па је на гол-линији био данас расположени Чилеанац Клаудио Браво, који је бриљирао и заслужено завредио епитет најбољег појединца овог меча.

Фантастично је искусни чувар мреже прочитао ударац Вајналдума у другој серији и омогућио свом тиму пресудну предност. Свих пет извођача у редовима Манчестер Ситија били су прецизни, па је први овосезонски трофеј после драматичних два и по сата борбе ипак стигао на крају на Етихад.

За водећи погодак на мечу побринуо се сјајни Рахим Стерлинг и то већ у 12. минуту после фантастичне акције у којој су учествовали Вокер, Зинченко и Давид Силва. Сјајно су фудбалери Ситија изиграли последњу линију Ливерпула и већ у раној фази утакмице, у којој се повредио Лерој Сане стигли до предности.

Јаке тимове извели су и Клоп и Гвардиола. Шампиону Европе фалио је само Садио Мане, прваку Енглеске Агуеро, који није морао ни да улази у игру. Прво полувреме није било на завидном нивоу, обе екипе као да су одмарале па сем тог победоносног поготка, нисмо видели пуно прилика. Једини који се трудио у редовима Ливерпула у првих 45 минута био је Мо Салах, али није успевао да озбиљније запрети Клаудију Браву.

Знатно бољи фудбал видели смо у наставку утакмице, а да су Давид Силва и Рахим Стерлинг искористили сјајне шансе у уводних пет минута финале би вероватно било одлучено. Овако, морали су Грађани да буду кажњени за велике промашаје (пре свега стативу Стерлинга), а најава изједначења била је пречка Вирџила ван Дајкамало пре истека једног часа игре и статива Салаха само минут касније.

Још један промашај Египћанина, који је мучио Брава данас био је увод у изједначење. После прекида у 77. минуту и центаршута Салаха, Вирџил ван Дајк је мајсторски послужио Жоела Матипа који је поравнао на 1:1. И некако се осећало тада да ће меч отићи на пенале, без обзира што је Ливерпул био знатно бољи у завршници. Опет је Салах имао две изгледне шансе, али му је Клаудио Браво одбранио баш све покушаје.

Право је чудо како Ливерпул није добио ово данас у 90 минута, посебно у надокнади, када је најпре Кајл Вокер избацио лопту из гола са саме линије после нове шансе за заиста доброг Салаха, а потом је и Шаћиришутирао лукаво у четвртом минуту, али му је данас одлични Браво одбранио и тај покушај.

Чак девет одбрана забележио је данас Чилеанац у регуларном делу меча па је овај пехар његових руку дело и велика сатисфакција након сезоне коју је пропустио због тешке повреде.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар