Komjuniti šild: Sitiju dobio Liverpul na penale!

Bravo heroj "građana" – Siti posle penala do prvog trofej u sezoni! Fudbaleri Mančster sitija osvojili su prvi trofej u sezoni, pošto su posle penala pobedili Liverpul u Komjuniti Šildu.  Novi trofej za Gvardiolu - Siti slavio posle penala! Šampion Engleske još jednom bolji od vice-prvaka, osvojili prvi trofej u prvom ovosezonskom odmeravanju snaga. . .  Nezasluženo, ali trofej je trofej: Klaudio, Bravo! Liverpul ima za čim da žali posle dramatičnog finala Komjuniti Šilda i poraza na penale.

Fudbal 04.08.2019 | 20:09
Komjuniti šild: Sitiju dobio Liverpul na penale!
Izabranici Pepa Gvardiole uspeli su da odbrane titulu, dok su "Redsi" propustili šansu da osvoje prvi Komjuniti Šild od 2006. godine.

Heroj Sitija je iskusni golman Klaudijo Bravo, koji je odlično branio tokom svih devedeset minuta, pogotovo u drugom poluvremenu u kojem je Liverpul bio mnogo bolji protivnik.

Takođe, uspeo je i da odbrani penal Vajnaldumu, što je bio odlučujući trenutak jedaneasteraca.

Utakmica je otvorena u žestokom tempu i prvih deset minuta videli smo odlične šanse na obe strane. Međutim, prvo Sane, a potom i Salah nisu uspeli da zatresu mrežu.

Ubrzo posle toga usledio je pogodak Sitija. Odbrana "Redsa" očajno je reagovala, Sterling je ostao sam u petercu i uspeo je da savlada Alisona.

Ni golman Brazila ne može da se pohvali intervencijom, i Siti je od dvanaestog minuta vodio na Vembliju.

Odličan fudbal gledali smo u prvih dvadesetak minuta, a onda razočaranje. Tempo je dosta opao u drugom delu prvog poluvremena, nismo videli nijednu dobru šansu i na pauzu se otišlo s rezultatom 1:0 za Siti.

Tokom drugog perioda igra gledali smo mnogo bolju igru "Redsa". Ekipa Jirgena Klopa dominirala je tokom većeg dela susreta, a u 77. minutu uspeli su da dođu do izjednačenja.

Van Dajk je sjajno pronašao Matipa, koji je glavom savladao Klaudija Brava. Liverpul je nastavio sa napadima, najviše je pretio Salah, koji je u 92. minutu bio na korak do gola.

Nije ga postigao samo zbog fenomenalne intervencije Kajla Vokera, koji je akrobatskim potezom s gol linije izbacio loptu. Ubrzo su usledili penali.

Prilikom izvođenja jedaneasteraca fudbaleri Mančester sitija bili su nepogrešivi, dok je kod Liverpula Vajnaldum bio neprecizan. Bravo je uspeo da mu odbrani udarac i time je rešio pitanje pobednika.

Mančester siti je osvojio trofej Komjuniti šilda pobedivši Liverpul posle penala nakon što je rezultat u regularnom delu bio 1:1 u utakmici odigranoj na "Vembliju".

Gvardiolini izabranici su bili bolji rival u prvom delu susreta engleskog Superkupa, u trenucima kada su u najjačem ritmu deluju nezaustavljivo, ali činjenica je da su u ovom susretu i jedni i drugi igrali delimično "pod ručnom".

Bilo je dosta promena ritma utakmice, na momente su obe ekipe izgledale izuzetno takmičarski nastrojene, ali je bilo i onih kada se igralo niskim intenzitetom. Liverpul je do svoje igre došao tek u drugom poluvremenu, pa se može reći da je meč zaista bio izjednačen.

Siti je od početka bolje ušao u susret, pokušali su da kontrolišu meč posedom i da vrše pritisak na protivnika što im se ubrzo i isplatilo. 

Vodećem, a ispostaviće se i pobedonosnom, golu je prethodila povreda Liroja Sanea. On je u 11. minutu izašao iz igre, a Rahim Sterling je svega minut kasnije doveo svoju ekipu u prednost, a tek nakon gola u igru je ušao Gabrijel Žezus. 

U trenucima kada su bili sa igračem manje na terenu, Englez je iskoristio odličnu asistenciju Davida Silve i pomalo "mlakim" šutem savladao Alisona za 1:0.

Nakon pogotka, svetloplavi su nastavili sa boljom igrom, ali je Klopov tim imao nekoliko solidnih pokušaja pred golom Klaudija Brava. Kako je odmicalo poluvreme, igralo se u sve sporijem ritmu, da bi se na pauzu otišlo posle nekoliko uzbuđenja pred golom Liverpula.

Pred kraj prvih 45 minuta viđen je i zanimljiv detalj kada je treneru tima iz Mančestera pokazan žuti karton nakon nešto burnije reakcije na odluku sudije posle starta Džoa Gomeza na Davida Silvu.

Drugi deo utakmice ekipa sa Mersisajda počela je odlučnije, u prvih 15 minuta imali su nekoliko dobrih prilika. Pogađali su crveni i prečku i stativu, ali nisu uspeli da savladaju protivničkog golmana sve do 77. minuta.

Dotad su i jedni i drugi imali svojih prilika, Siti je propustio veliku šansu da reši meč, a zatim je pomalo "stao na kočnicu" i dopustio rivalu da kontroliše situaciju na terenu, što im se na kraju i obilo od glavu.

Strelac izjednačujućeg pogotka bio je rezervista Džoel Matip, koji je zamenio Trenta Aleksandera-Arnolda, a nakon prekida pretvorio dodavanje Virdžila van Dajka u pogodak.

Posle toga usledila je završnica, u kojoj je Liverpul bio bolji, treneri su izvršili nekoliko izmena, budući da je u Superkupu dozvoljeno napraviti čak sedam na meču, a Klopovi igrači su delovali svežije..

Pred sam kraj meča Salah je imao dve prilike da preokrene rezultat, ali je Kajl Voker ipak sa gol-linije izbio loptu i sačuvao svom timu šansu za prvi trofej.

S obzirom da se po pravilima ovog takmičenja ne igraju produžeci, nakon regularnih 90 minuta pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

Odluka o pobedniku pala je praktično u drugoj seriji kada je penal Žoržinja Vajnalduma odbranio golman Sitija, a Bernardo Silva bio siguran i postigao gol. Svi ostali izvođači bili su precizni, ali je trofej na kraju ipak završio u rukama prvaka Engleske.

Mančesterski klub je na ovaj način sprečio da Liverpul osvoji čak sedam trofeja u ovoj sezoni, jer će se oni nakon ovoga do sledećeg juna takmičiti na još šest frontova.

Gvardiola i ekipa u novu sezonu ulaze sa dozom adrenalina koju im je "ubrizgao" ovaj trijumf, a za nedelju dana počinje i Premijer liga u kojoj će upravo današnji rivali biti glavni pretendenti na titulu.

Sezona je nova, a navike Mančester Sitija stare. Pobedničke i šampionske. Najbolji engleski tim nastavio je tamo gde je stao u maju, posle čuvenog "kvadripla" (sve četiri domaće titule) i u finalu tradicionalnog Superkupa Engleske, Komjuniti Šilda, porazio šampiona Evrope Liverpul posle boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 5:4 (1:1, 1:0).

Nezasluženo, jer ih je Liverpul zgromio u drugom poluvremenu, a sa tim mora da se složi i Pep Gvardiola čiji je tim bio potpuno neprepoznatljiv od 60. minuta pa sve do penal-ruleta. Sreća pa je na gol-liniji bio danas raspoloženi Čileanac Klaudio Bravo, koji je briljirao i zasluženo zavredio epitet najboljeg pojedinca ovog meča.

Fantastično je iskusni čuvar mreže pročitao udarac Vajnalduma u drugoj seriji i omogućio svom timu presudnu prednost. Svih pet izvođača u redovima Mančester Sitija bili su precizni, pa je prvi ovosezonski trofej posle dramatičnih dva i po sata borbe ipak stigao na kraju na Etihad.

Za vodeći pogodak na meču pobrinuo se sjajni Rahim Sterling i to već u 12. minutu posle fantastične akcije u kojoj su učestvovali Voker, Zinčenko i David Silva. Sjajno su fudbaleri Sitija izigrali poslednju liniju Liverpula i već u ranoj fazi utakmice, u kojoj se povredio Leroj Sane stigli do prednosti.

Jake timove izveli su i Klop i Gvardiola. Šampionu Evrope falio je samo Sadio Mane, prvaku Engleske Aguero, koji nije morao ni da ulazi u igru. Prvo poluvreme nije bilo na zavidnom nivou, obe ekipe kao da su odmarale pa sem tog pobedonosnog pogotka, nismo videli puno prilika. Jedini koji se trudio u redovima Liverpula u prvih 45 minuta bio je Mo Salah, ali nije uspevao da ozbiljnije zapreti Klaudiju Bravu.

Znatno bolji fudbal videli smo u nastavku utakmice, a da su David Silva i Rahim Sterling iskoristili sjajne šanse u uvodnih pet minuta finale bi verovatno bilo odlučeno. Ovako, morali su Građani da budu kažnjeni za velike promašaje (pre svega stativu Sterlinga), a najava izjednačenja bila je prečka Virdžila van Dajkamalo pre isteka jednog časa igre i stativa Salaha samo minut kasnije.

Još jedan promašaj Egipćanina, koji je mučio Brava danas bio je uvod u izjednačenje. Posle prekida u 77. minutu i centaršuta Salaha, Virdžil van Dajk je majstorski poslužio Žoela Matipa koji je poravnao na 1:1. I nekako se osećalo tada da će meč otići na penale, bez obzira što je Liverpul bio znatno bolji u završnici. Opet je Salah imao dve izgledne šanse, ali mu je Klaudio Bravo odbranio baš sve pokušaje.

Pravo je čudo kako Liverpul nije dobio ovo danas u 90 minuta, posebno u nadoknadi, kada je najpre Kajl Voker izbacio loptu iz gola sa same linije posle nove šanse za zaista dobrog Salaha, a potom je i Šaćirišutirao lukavo u četvrtom minutu, ali mu je danas odlični Bravo odbranio i taj pokušaj.

Čak devet odbrana zabeležio je danas Čileanac u regularnom delu meča pa je ovaj pehar njegovih ruku delo i velika satisfakcija nakon sezone koju je propustio zbog teške povrede.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar