Сјећање на страдале у "Олуји"

Република Српска и Србија, поменом на платоу испред Манастира Крушедол на Фрушкој гори, обележавају 24 године од прогона Срба из Хрватске у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја".

Србија 04.08.2019 | 19:45
Сјећање на страдале у "Олуји"
Манифестацији под називом "Олуја је погром" присуствују председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, члан Председништва БиХ Милорад Додик, бројне високе званице, Срби избегли током "Олује".

Парастос свим жртвама служио је патријарх српски Иринеј.



"Данас се сећамо свих невино страдалих у овој злочиначкој операцији. Страдање током "Олује" је равно страдању нашега народа за време минулог Другог светског рата. Ни по чему се не разликује, на жалост, ни у броју", рекао је пратријарх у обраћању.

Подсетио је да су страдали они који нису могли да пруже никакав отпор, стари и деца, те подсетио да су једини логори за децу током Другог светског рата налазили управо у Хрватској.



Окупљенима је приказан документарац о протеривању Срба.

Присутнима ће се у име избеглих обратити Милица Јурић, а затим и Додик и Вучић.



Раније данас је у организацији Удружења расељених парастос жртвама "Олује" служен у Цркви Светог Марка у Београду.

У Хрватској у Доњем Лапцу је одржан комеморативни скуп у организацији Српског националног већа и уз учешће Иницијативе младих за људска права. Парастос је служен и у Марковцу код Книна, као и у другим православним храмовима у Хрватској.



Хрватска војска је 4. августа 1995. године на подручју тадашње Републике Српске Крајине почела операцију "Олуја", у којој је убијено или нестало око 2.000 Срба, а протерано више од 220.000. 

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово потпуно напуштен и претходно жестоко гранатиран Книн, у којем је пре "Олује" живело више од 90 одсто Срба. 



Са територије Републике Српске Крајине кренуо је талас избеглица у којем је било више од 200.000 људи. 

У наставку акције у БиХ, операцијом "Маестрал", хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника из Босне и Херцеговине.

(Тањуг)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

04.08.2019 17:56

У мрак се окупљате,идиоти...Нисте прије стигли,док се не врате из дидовине Зељка и Милорад..ФУЈ НА ЦЕЛУ СА ОНОМ СТАРОМ СПОДОБОМ ОД ПАТРИЈАРХА,КОЈИ ТО ДОПУСТА..то се у народу зову глуха доба..ако се не сјећате,тако је Милошевић укопан,у мрак..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хео

04.08.2019 19:26

Е мој Вуцицу,ти реце у Глини у Хрватској ,,ово висе неце никада бити Хрватска и после додје олуја.Невријеме је јебено.Све олуја отпусе.

Name

ре

06.08.2019 12:51

А шта би са јасеновчком грађом коју предаде Хрватима?

Name

БЛ

04.08.2019 18:00

Рудоња слави олују са каменком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зали Бозе

04.08.2019 18:02

па зар опет дезертер да нам пали свеце,опрости нам бозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

04.08.2019 19:28

Да ли се Вуциц сјети па онако у сали да упита Милу у којој је ратној јединици судјеловао тог 4 августа 1995 обзиром да је то вријеме кад су јединице ВРС јос билеу пуном саставу? Зељку је могао исто онако да приупита за Иву Марица сина Пеје зна ли гдје се Иво тих августовских дана 1995 налазио? Ово ми додје на ум под утиском колико је Вуциц у заиста потресном говору у порти Круседолског манастира нахвалио Милорада и Зељку?

Name

баја велики

04.08.2019 18:05

И поред свега овога ја цацкам мецку

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

04.08.2019 18:07

Све мој до мојега, у та доба неки од ових сто лију крокодилсје сузе су са Хрватима сверцовали нафту, други били на љетовању у Грцкој, треци спрецавали избјеглице да удју у БГ, а сад као несто зале, скупљају поене на несреци. ФУЈ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

04.08.2019 18:10

Фино криминална братија заједно зато нико никада неспомиње додикову олују по РС сто Протјера 150 000 срба из РС са њихових огњиста нити дрзи какав парастос него понизени ,оплацкано ,пребијани срби у РС носе И своје мртве и сахрањују у иностранству за њих нема парастоса ни мира док Додик и његови криминалци праве олују по РС а братија по Београду и црква рукује сњим и његовим криминалцима и злотворима србског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

04.08.2019 18:23

Злочиначка акција "Олуја" је највећи злочин од времена Јадовног и Јасеновца, и завршетак пројекта започетог у времену ендехазије, и једне идеје зла, идеје о лијепој њијевој без Срба. довршен је погром над родом нашим. Злочиначка акција је пројектована у кухињи једне агенције, тамо далеко преко велике баре, и ту наши Срби у Републици Српској Крајини нису имали шансе, ишла је темељита припрема овог злочина, извођаци радова, они који ће одрадити крвав посао, ниткови у тадашњем хрватском војном и политичком врху. Данас ћемо се подсјетити на наше страдалника, мученика, право на памћење нам нико не може забранити, памтићемо и зликовце који тај злочин починише, а и сподобе који су данас славили овај погром, и сподобе који су и који ће то пропратити злурадим коментаром није лоше упамтити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

04.08.2019 18:30

Не видим нашу "предсједницу" у бијелом комплетићу. Да није отишла у Книн код својих?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

04.08.2019 18:32

Никк не спомену данас Карловац Карлобаг Вировитицу стољетни сам Срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

04.08.2019 18:35

Нај већи јад у свој овој тузи ме то што ми своја страдања обиљежавамо у Србији и Републици Српској. Други народи то обиљежавају тамомхдје су се сзрадања и десила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

04.08.2019 18:58

Гледам другу фотографију и подсјећам се тог времена, страдања тих невиних цивила. Сада ти исти цивили, тј.народ на оној првој слици. Дошли да их поново изманипулишу они који су највише и криви за њихову трегедију. Немогу вјеровати да тај народ још увијек није начисто зашто и због чега су надрљали. И сада њима по ко зна који пут српство просипа Додик, а Вучић који је и директно крив за њихово страдање јер их је заједно са својим политичким оцем Шешељем хушкао поново их замајава и просипа им маглу. Да није жалосно било би смјешно! Ово је мој најкраћи резиме овог надасве жалосног скупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

04.08.2019 18:59

Био сам млад те 95-е.Вјеровао сам свему сто цујем на РТС,или СТВ....Вјеровао сам да је Книн не освојив,да никад неце пасти.Вјеровао сам да су Книндзе-Ниндзе.А онда се десио 'бљесак' и пала з.Славонија а ми то цули у 22-ој минути дневника.И даље сам вјеровао да Книн неце пасти.А онда сок.И опет у 22 минути дневника вијест да је Книн пао.Било је муцно гледати те људе које су повели у рат и онда оставили.Било је муцно гледати како им ови сто данас дрзе говоре на Фруској Гори нису дали да удју у Београд.И онда и сад су нас водили неки погресни људи,умисљени владари,лопови и хостсплери....онфа смо бар имали патријарха Павла,а данас је и врх цркве у том колу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Мрав

04.08.2019 19:41

Багра од политичара гадемисе

ОДГОВОРИТЕ