Sjećanje na stradale u "Oluji"

Republika Srpska i Srbija, pomenom na platou ispred Manastira Krušedol na Fruškoj gori, obeležavaju 24 godine od progona Srba iz Hrvatske u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Srbija 04.08.2019 | 19:45
Sjećanje na stradale u "Oluji"
Manifestaciji pod nazivom "Oluja je pogrom" prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, brojne visoke zvanice, Srbi izbegli tokom "Oluje".

Parastos svim žrtvama služio je patrijarh srpski Irinej.



"Danas se sećamo svih nevino stradalih u ovoj zločinačkoj operaciji. Stradanje tokom "Oluje" je ravno stradanju našega naroda za vreme minulog Drugog svetskog rata. Ni po čemu se ne razlikuje, na žalost, ni u broju", rekao je pratrijarh u obraćanju.

Podsetio je da su stradali oni koji nisu mogli da pruže nikakav otpor, stari i deca, te podsetio da su jedini logori za decu tokom Drugog svetskog rata nalazili upravo u Hrvatskoj.



Okupljenima je prikazan dokumentarac o proterivanju Srba.

Prisutnima će se u ime izbeglih obratiti Milica Jurić, a zatim i Dodik i Vučić.



Ranije danas je u organizaciji Udruženja raseljenih parastos žrtvama "Oluje" služen u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

U Hrvatskoj u Donjem Lapcu je održan komemorativni skup u organizaciji Srpskog nacionalnog veća i uz učešće Inicijative mladih za ljudska prava. Parastos je služen i u Markovcu kod Knina, kao i u drugim pravoslavnim hramovima u Hrvatskoj.



Hrvatska vojska je 4. avgusta 1995. godine na području tadašnje Republike Srpske Krajine počela operaciju "Oluja", u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000. 

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo potpuno napušten i prethodno žestoko granatiran Knin, u kojem je pre "Oluje" živelo više od 90 odsto Srba. 



Sa teritorije Republike Srpske Krajine krenuo je talas izbeglica u kojem je bilo više od 200.000 ljudi. 

U nastavku akcije u BiH, operacijom "Maestral", hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika iz Bosne i Hercegovine.

(Tanjug)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

04.08.2019 17:56

U mrak se okupljate,idioti...Niste prije stigli,dok se ne vrate iz didovine Zeljka i Milorad..FUJ NA CELU SA ONOM STAROM SPODOBOM OD PATRIJARHA,KOJI TO DOPUSTA..to se u narodu zovu gluha doba..ako se ne sjećate,tako je Milošević ukopan,u mrak..

ODGOVORITE
Name

Heo

04.08.2019 19:26

E moj Vucicu,ti rece u Glini u Hrvatskoj ,,ovo vise nece nikada biti Hrvatska i posle dodje oluja.Nevrijeme je jebeno.Sve oluja otpuse.

Name

re

06.08.2019 12:51

A šta bi sa jasenovčkom građom koju predade Hrvatima?

Name

BL

04.08.2019 18:00

Rudonja slavi oluju sa kamenkom.

ODGOVORITE
Name

Zali Boze

04.08.2019 18:02

pa zar opet dezerter da nam pali svece,oprosti nam boze

ODGOVORITE
Name

!!!

04.08.2019 19:28

Da li se Vucic sjeti pa onako u sali da upita Milu u kojoj je ratnoj jedinici sudjelovao tog 4 avgusta 1995 obzirom da je to vrijeme kad su jedinice VRS jos bileu punom sastavu? Zeljku je mogao isto onako da priupita za Ivu Marica sina Peje zna li gdje se Ivo tih avgustovskih dana 1995 nalazio? Ovo mi dodje na um pod utiskom koliko je Vucic u zaista potresnom govoru u porti Krusedolskog manastira nahvalio Milorada i Zeljku?

Name

baja veliki

04.08.2019 18:05

I pored svega ovoga ja cackam mecku

ODGOVORITE
Name

braindamaged

04.08.2019 18:07

Sve moj do mojega, u ta doba neki od ovih sto liju krokodilsje suze su sa Hrvatima svercovali naftu, drugi bili na ljetovanju u Grckoj, treci sprecavali izbjeglice da udju u BG, a sad kao nesto zale, skupljaju poene na nesreci. FUJ!

ODGOVORITE
Name

Galeb

04.08.2019 18:10

Fino kriminalna bratija zajedno zato niko nikada nespominje dodikovu oluju po RS sto Protjera 150 000 srba iz RS sa njihovih ognjista niti drzi kakav parastos nego ponizeni ,oplackano ,prebijani srbi u RS nose I svoje mrtve i sahranjuju u inostranstvu za njih nema parastosa ni mira dok Dodik i njegovi kriminalci prave oluju po RS a bratija po Beogradu i crkva rukuje snjim i njegovim kriminalcima i zlotvorima srbskog naroda.

ODGOVORITE
Name

Khal Drogo

04.08.2019 18:23

Злочиначка акција "Олуја" је највећи злочин од времена Јадовног и Јасеновца, и завршетак пројекта започетог у времену ендехазије, и једне идеје зла, идеје о лијепој њијевој без Срба. довршен је погром над родом нашим. Злочиначка акција је пројектована у кухињи једне агенције, тамо далеко преко велике баре, и ту наши Срби у Републици Српској Крајини нису имали шансе, ишла је темељита припрема овог злочина, извођаци радова, они који ће одрадити крвав посао, ниткови у тадашњем хрватском војном и политичком врху. Данас ћемо се подсјетити на наше страдалника, мученика, право на памћење нам нико не може забранити, памтићемо и зликовце који тај злочин починише, а и сподобе који су данас славили овај погром, и сподобе који су и који ће то пропратити злурадим коментаром није лоше упамтити.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

04.08.2019 18:30

Ne vidim našu "predsjednicu" u bijelom kompletiću. Da nije otišla u Knin kod svojih?

ODGOVORITE
Name

Fed

04.08.2019 18:32

Nikk ne spomenu danas Karlovac Karlobag Viroviticu stoljetni sam Srba

ODGOVORITE
Name

Aa

04.08.2019 18:35

Naj veći jad u svoj ovoj tuzi me to što mi svoja stradanja obilježavamo u Srbiji i Republici Srpskoj. Drugi narodi to obilježavaju tamomhdje su se szradanja i desila...

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

04.08.2019 18:58

Gledam drugu fotografiju i podsjećam se tog vremena, stradanja tih nevinih civila. Sada ti isti civili, tj.narod na onoj prvoj slici. Došli da ih ponovo izmanipulišu oni koji su najviše i krivi za njihovu tregediju. Nemogu vjerovati da taj narod još uvijek nije načisto zašto i zbog čega su nadrljali. I sada njima po ko zna koji put srpstvo prosipa Dodik, a Vučić koji je i direktno kriv za njihovo stradanje jer ih je zajedno sa svojim političkim ocem Šešeljem huškao ponovo ih zamajava i prosipa im maglu. Da nije žalosno bilo bi smješno! Ovo je moj najkraći rezime ovog nadasve žalosnog skupa.

ODGOVORITE
Name

Dejan

04.08.2019 18:59

Bio sam mlad te 95-e.Vjerovao sam svemu sto cujem na RTS,ili STV....Vjerovao sam da je Knin ne osvojiv,da nikad nece pasti.Vjerovao sam da su Knindze-Nindze.A onda se desio 'bljesak' i pala z.Slavonija a mi to culi u 22-oj minuti dnevnika.I dalje sam vjerovao da Knin nece pasti.A onda sok.I opet u 22 minuti dnevnika vijest da je Knin pao.Bilo je mucno gledati te ljude koje su poveli u rat i onda ostavili.Bilo je mucno gledati kako im ovi sto danas drze govore na Fruskoj Gori nisu dali da udju u Beograd.I onda i sad su nas vodili neki pogresni ljudi,umisljeni vladari,lopovi i hostspleri....onfa smo bar imali patrijarha Pavla,a danas je i vrh crkve u tom kolu

ODGOVORITE
Name

Mali Mrav

04.08.2019 19:41

Bagra od političara gademise

ODGOVORITE