Три године робије за политичаре...

Француски парламент усвојио је закон о моралности политичког живота, којим се забрањује политичарима да запошљавају чланове својих породица, што је први већи законодавни подухват предсједника Емануела Макрона.

Свијет 04.08.2019 | 18:43
Три године робије за политичаре...
Закон забрањује министрима, посланицима и члановима локалних власти да запошљавају вјенчане или невјенчане супружнике, родитеље и дјецу под пријетњом казне од три године затвора и 45.000 евра.

Закон су подржала 383 посланика, троје је било против, а 48 уздржано. Посланици владајуће већине су аплаудирали након гласања о закону.

Министарка правде Француске Никол Белубе је честитала на, како је рекла, веома позитивном сигналу суграђанима.

Комунистички посланик Пјер Даревил је прокоментарисао да је “слон родио миша”.

Макрон је обећао брзо усвајање тог закона након што је предсједничка кампања довела у питање подобност неких кандидата.

Предсједнички кандидат деснице Франсоа Фијон, који је на почетку кампање био фаворит за новог шефа државе, доживио је нагли пад популарности након што је избио скандал због фиктивних радних мјеста при парламенту његове супруге Пенелопе и њихово двоје од петеро дјеце.

Против Фијона је у јеку кампање подигнута прелиминарна оптужница за злоупотребу јавних средстава. Касније је подигнута оптужница и против његове супруге.

На мети истраге о превари и малверзацијама била је и екстремно десничарска странка Национални фронт Марин Ле Пен.

Закон предвиђа и друге врсте контроле посланика, међу којима је и забрана да обављају савјетодавне активности да не би дошло до сукоба интереса као и нови систем контроле њихових трошкова, које ће надзирати и Министарство економије како би се избјегле утаје пореза и друге малверзације.

Пред француским парламентом ће се идуће сриједе наћи још један закон о морализацији којим ће бити укинута додатна финансијска средства која су посланици до сада могли да усмјеравају у заједнице и друштва по својој жељи.

Кључни закони

Парламент треба да разматра још два кључна нацрта закона које је Макрон обећао током кампање.

Један од њих односи се на борбу против тероризма, а  предвиђа јачање мјера безбједности у борби против тероризма као и јачање унутрашње безбједности земље, како би у догледно вријеме било укинуто ванредно стање уведено 2015. године послије терористичких напада у Француској.

Други нацрт закона односи се на либерализацију закона о раду ради смањења незапослености, преносе агенције.

(ЈУМАГАЗИН.ИНФО)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ДА

04.08.2019 16:54

Паметни уце на грескама и рјесавају се истих РЕСПЕКТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е даје

04.08.2019 17:18

Даје нама такав закон пуни би били затвори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куки

04.08.2019 23:34

Ста вриједи И да имамо такав закон кад се неби постовао нити би ко одговарао да се прекрси

Name

Велико зло

04.08.2019 17:53

Нека се запосљавају као и сви други. Непотизам, незнање са купљеним диплимама унисти дрзаву и друство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

05.08.2019 02:48

Нас је толико мало остало да це нам и пето кољено радити у скупстини јер нема ко нисмо ми Француска а није ни Француска сто је некад била .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ау

05.08.2019 07:32

Па наси сви политицари били би под казном!!!на прсте се могу постени пребројати!!углавном су сви у лоповлуку разне вррсте!!!!!зло за народ !!! егзодзс нароса јис траје од рата до данас !! а политицари се обогатили и бахате се у својем царству