Tri godine robije za političare...

Francuski parlament usvojio je zakon o moralnosti političkog života, kojim se zabranjuje političarima da zapošljavaju članove svojih porodica, što je prvi veći zakonodavni poduhvat predsjednika Emanuela Makrona.

Svijet 04.08.2019 | 18:43
Tri godine robije za političare...
Zakon zabranjuje ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti da zapošljavaju vjenčane ili nevjenčane supružnike, roditelje i djecu pod prijetnjom kazne od tri godine zatvora i 45.000 evra.

Zakon su podržala 383 poslanika, troje je bilo protiv, a 48 uzdržano. Poslanici vladajuće većine su aplaudirali nakon glasanja o zakonu.

Ministarka pravde Francuske Nikol Belube je čestitala na, kako je rekla, veoma pozitivnom signalu sugrađanima.

Komunistički poslanik Pjer Darevil je prokomentarisao da je “slon rodio miša”.

Makron je obećao brzo usvajanje tog zakona nakon što je predsjednička kampanja dovela u pitanje podobnost nekih kandidata.

Predsjednički kandidat desnice Fransoa Fijon, koji je na početku kampanje bio favorit za novog šefa države, doživio je nagli pad popularnosti nakon što je izbio skandal zbog fiktivnih radnih mjesta pri parlamentu njegove supruge Penelope i njihovo dvoje od petero djece.

Protiv Fijona je u jeku kampanje podignuta preliminarna optužnica za zloupotrebu javnih sredstava. Kasnije je podignuta optužnica i protiv njegove supruge.

Na meti istrage o prevari i malverzacijama bila je i ekstremno desničarska stranka Nacionalni front Marin Le Pen.

Zakon predviđa i druge vrste kontrole poslanika, među kojima je i zabrana da obavljaju savjetodavne aktivnosti da ne bi došlo do sukoba interesa kao i novi sistem kontrole njihovih troškova, koje će nadzirati i Ministarstvo ekonomije kako bi se izbjegle utaje poreza i druge malverzacije.

Pred francuskim parlamentom će se iduće srijede naći još jedan zakon o moralizaciji kojim će biti ukinuta dodatna finansijska sredstva koja su poslanici do sada mogli da usmjeravaju u zajednice i društva po svojoj želji.

Ključni zakoni

Parlament treba da razmatra još dva ključna nacrta zakona koje je Makron obećao tokom kampanje.

Jedan od njih odnosi se na borbu protiv terorizma, a  predviđa jačanje mjera bezbjednosti u borbi protiv terorizma kao i jačanje unutrašnje bezbjednosti zemlje, kako bi u dogledno vrijeme bilo ukinuto vanredno stanje uvedeno 2015. godine poslije terorističkih napada u Francuskoj.

Drugi nacrt zakona odnosi se na liberalizaciju zakona o radu radi smanjenja nezaposlenosti, prenose agencije.

(JUMAGAZIN.INFO)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

DA

04.08.2019 18:54

Pametni uce na greskama i rjesavaju se istih RESPEKT

ODGOVORITE
Name

Е даје

04.08.2019 19:18

Даје нама такав закон пуни би били затвори.

ODGOVORITE
Name

Kuki

05.08.2019 01:34

Sta vrijedi I da imamo takav zakon kad se nebi postovao niti bi ko odgovarao da se prekrsi

Name

Veliko zlo

04.08.2019 19:53

Neka se zaposljavaju kao i svi drugi. Nepotizam, neznanje sa kupljenim diplimama unisti drzavu i drustvo.

ODGOVORITE
Name

Bakica

05.08.2019 04:48

Nas je toliko malo ostalo da ce nam i peto koljeno raditi u skupstini jer nema ko nismo mi Francuska a nije ni Francuska sto je nekad bila .

ODGOVORITE
Name

Au

05.08.2019 09:32

Pa nasi svi politicari bili bi pod kaznom!!!na prste se mogu posteni prebrojati!!uglavnom su svi u lopovluku razne vrrste!!!!!zlo za narod !!! egzodzs narosa jis traje od rata do danas !! a politicari se obogatili i bahate se u svojem carstvu