Још преиспитују признање Косова

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је циљ Београда да се листа Приштине са бројем земаља које су признале једнострано проглашену независност Косова сведе на број мањи од 97 и додао да је Сомалија на путу да преиспита своју одлуку.

Србија 04.08.2019 | 13:50
Још преиспитују признање Косова
"Циљ нам је да број падне испод 97, да буде мање од половине чланица УН", рекао је Дачић за "ТВ Пинк" и додао да је то циљ како Приштина, између осталог када дође до гласања не би имала перспективу да могу да прођу.

Дачић је рекао да је прво постојала листа од 116, односно 118 земаља коју је Приштина ставила на сајт и да је Београд крећући од ње утврдио да три земље никада нису признале Косово, а то су Нигерија, Уганда и Мали.

Дачић је подсјетио да је 14 земаља захваљујући дипломатским атквностима Београда повукло признајне, да је посљедња била Централноафричка Република.

Додао је да постоје и земље као што су Египат и Перу чији је однос замрзнут.

Такође, подсјетио је на ситуацију у Сомалији око Сомалиленда који је прогласио независност.

"Сомалиленд је сомалијско Косово, рекао сам им да су тиме што су признали Косово радили на своју штету, а на то су они рекли да не знају", рекао је Дачић и додао да се тада испоставило да је то урађено у вријеме техничке владе.

"Сомалија је на путу да испита своју одлуку", рекао је Дачић који је недавно боравио у тој земљи и то у вријеме терористичког напада.

Дачић је додао да Београд успијева да спријечи учлањење Косова у међународне организације попут Свјетске царинске организације, Инетрпола...

Поводом Специјалног суда за злочине бивше ОВК, Дачић је рекао да није превелики оптимиста, али да треба поћи од позитивне чињенице да је тај суд у Хагу почео да ради.

Дачић је напоменуо да Србија нема увид са чим суд располаже, али је рекао да је била конструктивна и дала све податке.

Према његовим ријечима, било би веома лоше када би све послужило као фарса и како би Рамуш Харадинај стекао политичке поене.

Дачић је напомнуо и да су учињене све припреме, ослобођене ћелије за оне који ће бити оптужени.

Он је напоменуо и да се уставновило да је претходни трибунал за злочине на простору бивше Југославије био пристрасан, да није процесуирао злочине ОВК, а тамо гдје је чинио, свједоци су убијани, чак и ако су имали статус свједока.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Браво Дацицу...

04.08.2019 12:29

Отето проклето !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАЦИЦУ

04.08.2019 13:03

ДАЈ БОЛАН ,НАВЕДИ НЕКУ ЗЕМЉУ ЗА КОЈУ ЈЕ НАРОД ЦУО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само ти не

04.08.2019 13:49

А онај ко хоце цуо је за све земље

Name

Дачић

04.08.2019 14:01

лндија Кина Русија шпанија грчка Босна зар то није више од пола свијета

Name

Док Холидеј

04.08.2019 15:34

Тако је Индија Русија Кина Шпанија итд. су доста више од половине свијета на срећу јер велики део те друге половине нема људског морала користе своју тзв. моћ и отимају од нејачи што су манири КУКАВИЦА . А те непознате земље су за Србе веома познате јер броји се глас а не величина А овај горе коментатор што почиње коментар са БОЛАН нек купи атлас нек сазна више о тим земљама .

Name

Соко

04.08.2019 17:05

Само нека није Босна и Херцеговина...То је воља срба и Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самир

05.08.2019 02:49

Кад вуциц буде признао и додик це хтјети е онда ми нецемо ......мозда хрвати буду онда потегнули национални интерес