Još preispituju priznanje Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je cilj Beograda da se lista Prištine sa brojem zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova svede na broj manji od 97 i dodao da je Somalija na putu da preispita svoju odluku.

Srbija 04.08.2019 | 13:50
Još preispituju priznanje Kosova
"Cilj nam je da broj padne ispod 97, da bude manje od polovine članica UN", rekao je Dačić za "TV Pink" i dodao da je to cilj kako Priština, između ostalog kada dođe do glasanja ne bi imala perspektivu da mogu da prođu.

Dačić je rekao da je prvo postojala lista od 116, odnosno 118 zemalja koju je Priština stavila na sajt i da je Beograd krećući od nje utvrdio da tri zemlje nikada nisu priznale Kosovo, a to su Nigerija, Uganda i Mali.

Dačić je podsjetio da je 14 zemalja zahvaljujući diplomatskim atkvnostima Beograda povuklo priznajne, da je posljednja bila Centralnoafrička Republika.

Dodao je da postoje i zemlje kao što su Egipat i Peru čiji je odnos zamrznut.

Takođe, podsjetio je na situaciju u Somaliji oko Somalilenda koji je proglasio nezavisnost.

"Somalilend je somalijsko Kosovo, rekao sam im da su time što su priznali Kosovo radili na svoju štetu, a na to su oni rekli da ne znaju", rekao je Dačić i dodao da se tada ispostavilo da je to urađeno u vrijeme tehničke vlade.

"Somalija je na putu da ispita svoju odluku", rekao je Dačić koji je nedavno boravio u toj zemlji i to u vrijeme terorističkog napada.

Dačić je dodao da Beograd uspijeva da spriječi učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije poput Svjetske carinske organizacije, Inetrpola...

Povodom Specijalnog suda za zločine bivše OVK, Dačić je rekao da nije preveliki optimista, ali da treba poći od pozitivne činjenice da je taj sud u Hagu počeo da radi.

Dačić je napomenuo da Srbija nema uvid sa čim sud raspolaže, ali je rekao da je bila konstruktivna i dala sve podatke.

Prema njegovim riječima, bilo bi veoma loše kada bi sve poslužilo kao farsa i kako bi Ramuš Haradinaj stekao političke poene.

Dačić je napomnuo i da su učinjene sve pripreme, oslobođene ćelije za one koji će biti optuženi.

On je napomenuo i da se ustavnovilo da je prethodni tribunal za zločine na prostoru bivše Jugoslavije bio pristrasan, da nije procesuirao zločine OVK, a tamo gdje je činio, svjedoci su ubijani, čak i ako su imali status svjedoka.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bravo Dacicu...

04.08.2019 14:29

Oteto prokleto !

ODGOVORITE
Name

DACICU

04.08.2019 15:03

DAJ BOLAN ,NAVEDI NEKU ZEMLJU ZA KOJU JE NAROD CUO.

ODGOVORITE
Name

Samo ti ne

04.08.2019 15:49

A onaj ko hoce cuo je za sve zemlje

Name

Dačić

04.08.2019 16:01

lndija Kina Rusija španija grčka Bosna zar to nije više od pola svijeta

Name

Dok Holidej

04.08.2019 17:34

Tako je Indija Rusija Kina Španija itd. su dosta više od polovine svijeta na sreću jer veliki deo te druge polovine nema ljudskog morala koriste svoju tzv. moć i otimaju od nejači što su maniri KUKAVICA . A te nepoznate zemlje su za Srbe veoma poznate jer broji se glas a ne veličina A ovaj gore komentator što počinje komentar sa BOLAN nek kupi atlas nek sazna više o tim zemljama .

Name

Soko

04.08.2019 19:05

Samo neka nije Bosna i Hercegovina...To je volja srba i Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Samir

05.08.2019 04:49

Kad vucic bude priznao i dodik ce htjeti e onda mi necemo ......mozda hrvati budu onda potegnuli nacionalni interes