Још се трага за утопљеницима

Настављена је потрага за двојицом мушкараца, који су заједно са чамцем нестали у ријеци Сави код скеле у Црњелову код Бијељине. Трага се за Цвиком Симићем и Љубом Мићићем из мјесне заједнице Градац. Мићић је радио у Аустрији и у родном крају је боравио на годишњем одмору.

Република Српска 04.08.2019 | 15:32
Још се трага за утопљеницима
За двојицу педесетшестогодишњака, пријатеља из дјетињства, одлука да сједну у чамац и провозају се Савом, била је кобна.

Под неразјашњеним околностима чамац се, по ријечима очевидаца у једном тренутку једним дијелом подигао те почео да се окреће, и после неколико повика за помоћ, мушкарци су, најприје један, а онда и други, највјероватније у покушају да му помогне нестали у Сави. Мјештани кажу да је ријека на том мјесту дубока око 3 метра, али пуна муља и крша, тако да потрага за утопљеницима споро иде.



“Од јутрос, од 8 часова смо поново на терену и двије екипе ронилаца су се спуштале у воду читавим током, све до Раче не би ли пронашли тијела. Нажалост, за сада без резултата”, каже Здравко Стевановић, командир Јединице за рад и спашавање на води и под водом, Цивилне заштите, Бијељина.

Један од њих Љубо Мићић, који ради у Аустрији, у Црњелову је направио викендицу гдје је радо проводио слободно вријеме и одмор. Након печалбе по свијету, није ни слутио да ће му овај бити последњи и вјечни. Њихови пријатељи и чланови породице данас у невјерици гледају у немирну површину воде.

“Људи су видјели како се топи чамац, али за сад не можемо наћи ни чамац, а камо ли њих. Шта се десило, нико не зна. Могуће да је био мало јачи мотор, а ради се о малом чамцу. Можда су они дали мало јачи гас, јер по ријечима очевидаца, један дио чамца се подигао у једном тренутку и чамац се почео окретати укруг. По мојој претпоставци вода је тада почела и надирати у пловило,” рекао нам је рођак настрадих, Мирко Мићић из Црњелова.



“Јако је тешко тражити на оваквом терену, Сава јесте мала водостајем, али је пуна алги, те је видљивост свега 15-20 цм, тако да рониоци терена претражују `на пипање`. Потрага се наставља и уколико се за наредна 24 сата не нађу тијела под водом, вјероватно ће их вода избацити на површину негдје на обали,” појашњава Стевановић.

Утопљеници, по ријечима оних који су их познавали, по свему судећи нису били искусни пливачи.

“Они су знали да пливају, али нису били јаки пливачи. Мислим да је ту више паника одрадила своје, јер прави пливач се препусти води, и вода га однесе. Они нису били искусни, јер они нису са Саве, него из Градца и не вјерујем да су били баш добри пливачи,” каже њихов рођак.

У потрагу су укључени рониоци, Гранична полиција са чамцима и припадници Жандармерије Полицијске управе Бијељина.



Потрага је синоћ обустављена због лоше видљивости након што су рониоци Клуба “Пантери” претражили 150 метара квадратних на дубини до 6 метара. Јуче је до мјеста несреће веома брзо стигао други чамац који се затекао на Сави, али нису успјели да им помогну, нити да пронађу утопљенике.



(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пливац у фекалијама

04.08.2019 14:18

Не дао Бог , ал овакве и трагицнији догадјаји це "стрефити" и Висеград. Наиме , припадници опстинске власти , без имало обзира према основним правилима безбједности и сигурности , организују обиласке цамцима ријеке Дрине, Емировог царства Андрицграда, и мостова на ријеци Дрини у ВГД. Пловила немају основну опрему за безбједност, појасеве, на ријеци нема дезурног пловног возила са екипом за спасавање у време када се ове дјелатности обављају , преко ријеке су развукли зицу , назвали је "Зееп лине" која такодје нема основне елементе за заститу посјетилаца-туриста, а по граду , мимо свих безбједносних прописа крстаре два трактора која небезбједно превозе туристе . Као врхунац небриге , по граду крузи електрицно возило , преправљено у покретну кафану на којој се гости расхладјују алкохолним и безалкохолним пицима путујуци градом по прометним улицама уцествујуци у саобрацају као свако друго возило иако нема ни минимум безбједносних услова за клијентелу коју вози. Ал све је то у циљу "просирења туристицке понуде" и привлацења инвестиција у Висеград. Оцекује се да це владајуца олигархија , уз помоц ловацког удрузења призивати госте у несвакидасњи "сафари на непозељну дивљац" , гдје це им уцесници сафарија уз велику накнаду "острањивати " непозелну дивљац /ово цитај као припаднике групе људи који не мисле као они и не презају то јавно исказати/. Страх ме , закукаце Висеград а и његови становници .

ОДГОВОРИТЕ
Name

За сваки случај

05.08.2019 07:59

Превентиве ради, не би било лоше мало низводно разапети какву мрежу. Па, боже мој, ако се шта деси да ријека даље низводно не носи.