Интервју - Немања Матић отворено о свему...!

Немања Матић у ексклузивном интервјуу за МОНДО открива зашто ће урамити новчаницу од 200 динара, да ли ће бити нови капитен Јунајтеда, шта ће саветовати Сергеја, да ли је време да се Миливојевић врати у "орлове" и где завршава каријеру.

Фудбал 04.08.2019 | 23:10
Интервју - Немања Матић отворено о свему...!
Исцрпљујућу летњу турнеју фудбалери Манчестер јунајтеда завршавају у Кардифу, где се у оквиру Интернационалног купа шампиона састају са екипом Милана. У ексклузивном разговору са репортером Монда и Агенција Анадолија Небојшом Петровићем, један од најискуснијих играча у Солскјеровом тиму, Немања Матић, открива шта је пожелео за 31. рођендан.

"Није ту било неке специјалне жеље. Све се своди на оно 'да будемо живи и здрави'. То је најважније. Све друго долази само по себи. Чудно је кад уђеш у четврту деценију живота. Да се човек замисли како све то прође тако брзо. Прошао сам много тога у каријери и нисам ни осетио како је време пролетело".

Рођендан је прославио у породичној атмосфери, а поклон који је добио од кћеркице Тее (200 динара у коверти и порука 'срећан рођендан тајо, све најлепше') изазвао је лавину емоција и позитивних коментара на друштвеним мрежама.

"Поклон нисам потрошио, јер у енглеским радњама не примају динаре. Можда ћу сада када дођемо у Београд купити чоколаду, али је вероватније да ћу тих 200 динара урамити и чувати за успомену".

Матић није могао да пожели спектакуларнији почетак нове сезоне у Премијер лиги Енглеске. Посластица првог кола је дуел на Олд Трафорду између његовог садашњег и бившег клуба.

"Некако увек натрчим на своје старе пријатеље из Челзија. Од како сам отишао са Стамфорд Бриџа, не могу да их заобиђем. Претпрошле сезоне у финалу ФА купа, прошле опет у осмини финала... плус првенствени мечеви. Наравно да није исто играти против екипе у којој сте провели предивне три и по године и против неког другог клуба за који вас не вежу никакве емоције. Освојио сам две титуле са 'плавцима' и то се не заборавља. Лепо је видети Лампарда на њиховој клупи. Имао сам задовољство да играмо заједно у два наврата, најпре у сезони 2009/10, после и када сам се вратио у Челзи 2014. Много ми је драго што се посветио тренерском послу и што је добио шансу у свом вољеном клубу. Ради се о врхунском професионалцу који фудбал држи у малом прсту и желим му од срца све најбоље у каријери. Волео бих само да му се не посрећи у овој првој утакмици".

Колико год биле напорне, турнеје широм света су сјајна прилика да Матић и његови другови осете колико је Манчестер јунајтед заиста велики клуб.

"Путовали смо свуда, од Азије, преко Сингапура, до Кине. На основу онога што сам доживео на лицу места, мислим да у Азији само Реал Мадрид може да се мери са Јунајтедом када је реч о популарности и броју навијача. Мечеви су играни у фантастичном амбијенту, испред хотела нас је 24 сата дневно чекало на хиљаде људи, многима од њих је било довољно само да нас виде и додирну. Изненадило ме је да ту има и много српских навијача. Вијориле су се наше тробојке, чуо сам скандирање на нашем језику и заиста сам се осећао пријатно. Рецимо, нисам имао појма да у Перту има толико наших исељеника".

Медији су ових дана пренели Немањину изјаву да Јунајтед тренутно нема ни квалитет ни искуство. Може ли се у том случају у отворену борбу са Ситијем и Ливерпулом за титулу у Енглеској.

"Нисам тако рекао, моја изјава је лоше интерпретирана. Рекао сам да имамо квалитет, али немамо довољно искуства. Што се тиче очекивања у новом првенству, ја увек размишљам позитивно. Видећемо до краја прелазног рока да ли можемо још мало да се појачамо. Можда би нам још један или два играча добро дошли уочи великих изазова ове сезоне".

Нарочито ако се један од њих зове Сергеј Милинковић-Савић.

"То не смем да коментаришем јер Сергеј још увек није фудбалер Манчестер јунајтеда".

Уколико дође, имаће олакшавајућу околност у виду познанства са првом звездом Манчестер јунајтеда.

"Покушавате онако новинарски да ме навучете да вам откријем неки детаљ. Али, не дам се. У сваком случају, шта год да одлучи, ја му желим све најбоље у каријери. Уколико, стицајем околности, дође у Манчестер, одвојићу га на страну и у четири ока му објаснити како што брже да се уклопи. Премијер лига је врло специфично такмичење и не може унапред да се каже да ли неки играч може да направи разлику на терену. Овде се буквално игра тотални фудбал. Сасвим је логично и природно да ће му требати неколико месеци адаптације на нову средину. Где год да оде".

Ако Сергеј није, онда је Хари Мегвајер од јуче и званично фудбалер Јунајтеда. И не само то, него и најскупљи дефанзивац у историји фудбала.

"Није ни то званично. Бар нама нису рекли да је званично. Фудбал је постао озбиљан бизнис, цене скачу из дана у дан и не чуди ме што су за одбрамбене фудбалере почеле да се издвајају толике суме. Али пазите, кривица није до играча. Ако челници неког клуба процене да неко може да им донесе превагу и ако реше да плати огромно обештећење, нико не може да им стане на пут. Није то случај само у последње време. Сетите се колико је Челзи платио Ливерпулу да би добио Фернанда Тореса. У то време, 60 милиона је било нешто невероватно. Не сматрам да је Нејмаров трансфер пореметио тржиште, као што се не слажем ни са констатацијом да фудбал због тога губи душу. Коме је до душе, нека гледа зонске лиге. Цене ће тек ићи на горе и треба очекивати све веће и веће цифре".

Зар има веће од оне која се спомиње као годишња плата Де Хее на основу новог уговора са Јунајтедом (21 милион евра, оп.аут).

"Ни то још није званично".

Чека се параф, па да шпански голман одведе целу екипу на вечеру и части за уговор живота.

"То неће бити проблем. Де Хеа је сјајан момак и често се дружимо и ван терена".

Одласком Антонија Валенсије, отворило се питање новог капитена Манчестер јунајтеда. За легенду клуба са Олд Трафорда Брајана Робсона нема дилеме - трака мора да заврши на руци српског аса.

"Солскјер још увек није донео дефинитивну одлуку. То ће се знати непосредно пред почетак прве утакмице у првенству. Брајан је све време био са нама на турнеји, пратио тренинге и утакмице и заиста прија када једна таква ведета говори о вама на позитиван начин. Разговарали смо у пар наврата и оставио је на мене сјајан утисак. Мени је била огромна част да предводим екипу као капитен на утакмици са Интером из Милана".

Гвардиола се успротивио формирању Супер Лиге шампиона која би уништила национална првенства. У том случају, пласман Звезде, Партизана или било ког клуба из нашег региона у групну фазу био би мисаона именица.

"Искрен да будем, не знам како су то замислили и како би то функционисало. Ја се само надам да ће Звезда и ове сезоне изборити пласман у елиту европског фудбала, а било би сјајно када би се и Партизан нашао у групи Лиге Европе. Био би то огроман импулс за комплетан фудбалски покрет у Србији".

Као неко ко веома емотивно доживљава све што је везано за српски фудбал, Немања је веома тешко поднео последње неуспехе младе и 'А' репрезентације Србије.

"Свима је то тешко пало. Ипак, пораз у Украјини не треба гледати као националну трагедију. Јесмо изгубили 5:0, али смо остали без три, а не без шест бодова. Шансе за пласман на Европско првенство су и даље врло реалне и треба бити оптимиста. Битно је да се ми као играчи и цео ФСС стабилизујемо и мобилизујемо пред ове дуеле са Португалом и Луксембургом. Да свако од нас пружи свој максимум и да покушамо да освојимо кључне бодове у борби за одлазак на завршни турнир. Јако је важно да направимо континуитет и да после Мундијала у Русији будемо опет део великог фудбалског догађаја".

Утисак је да се српски фудбал још увек опоравља од пораза у Калињинграду од репрезентације Швајцарске.

"Не мислим тако. То је прошлост и морамо што пре да се окренемо новим изазовима. Швајцарска је јака и моћна екипа, у тој утакмици не би било незаслужено и да смо ми победили. Можда нам је фалило мало више искуства и већа доза среће. И даље стојим при ставу да је пласман на Светско првенство сам по себи био огроман подвиг. Кренуло је феноменално, са три бода против Костарике и мени ће остати у сећању сјајан амбијен на свим стадионима и велики број наших навијача који су дошли у Русију да нам пруже подршку. Био је то повратак српског фудбала на велику сцену и не треба плакати због онога што се десило са Швајцарском и Бразилом. Идемо даље".

Даље, са новим селектором. Младена Крстајића је заменио Љубиша Тумбаковић.

"Чули смо се кратко, треба да се видимо у наредном периоду. На основу информација које сам добио од других људи, ради се о веома искусном стручњаку који зна свој посао.Оставио је дубок траг у Партизану захваљујући том препознатљивом стилу фудбала, игри до ноге и надам се да ће његове методе и у репрезентацији допринети добрим резултатима и пласману на Европско првенство". 

Један од првих задатака новог селектора је решавање ситуације и статуса играча које Крстајић није позивао у репрезентацију, а који би могли да буду од велике користи против Португала и Луксембурга. Пре свих, Лука Миливојевић и Матија Настасић.

"Ја сам сигуран да ће се то решити. Ради се о два врхунска фудбалера. Србија није селекција која на располагању има 50 кандидата за државни тим. Нама је сваки квалитетан играч злата вредан, а Лука је класичан пример. Један од најискуснијих у екипи који у свом клубу игра на врхунском ниову". 

Србију у септембарском термину квалификација очекују мечеви одлуке.

Нема сумње да ће против Португала бити пун стадион, једино је дилема да ли ће људи доћи због "орлова" или због Кристијана Роналда.

"Он је атракција и где год да се појави привлачи пажњу. Сасвим је јасно да ће 10.000 навијача доћи искључиво да би видело њега на терену. Погледајте шта се дешава са Јувентусом у медијском смислу у последњих годину дана од како је Роналдо стигао из Реала. То је све нормално, али не сумњам да ће Србија имати огромну подршку у тој утакмици". 

Фернандо Сантош веома цени српски фудбал и српске фудбалере, прошле године је гостовао у Београду и веома похвално говорио о Матићевим квалитетима (врхунска 'шестица', једна од најбољих на свету, оп.аут).

"То је тренер који је освојио Европско првенство и Лигу нација. Познајем га из португалског првенства, дуго пратим његов рад и многи тврде да се ради о једном од најбољих стручњака у историји португалског фудбала. Кад неко са таквим искуством каже тако нешто о вама, не преостаје вам ништа друго него да будете срећни и поносни".

У сећању је и дуел Партизана и Порта у Лиги Европе када је извео тотално дефанзивну поставу без четворице стандардних нападача. Можда Португал и против Србије крене опрезније и на контру.

"Не верујем. Имају изврсне офанзивне играче попут Роналда и Бернарда Силве и та екипа једноставно не уме да се брани". 

Памти се Матићев сјајан гол у Лисабону када је Србија изгубила од Португала 2:1.  

"Тотално је небитно ко ће постићи гол. Само да победимо и направимо огроман корак ка Европском првенству. То је заиста био један од најлепших голова у мојој каријери. Могу да га ставим у исту раван са головима против Тотенхема у ФА купу на Вемблију, против Кристал Паласа прошле сезоне, против Евертона са 25 метара и са оним који сам дао за Бенфику у дербију против Порта. Ето, тај за репрезентацију је у ТОП 5".

Има ту и клинаца који би могли да експлодирају у финишу квалификација и да одведу Србију на Европско првенство.

"Ја бих се више уздао у искуство (смех). Шалим се наравно. Имамо заиста огроман потенцијал међу младим играчима. Добили су шансу кроз Лигу нација и доказали да Србија може да рачуна на њих. Ове квалификације су много озбиљнији изазов, није исто играти против Румуније и Литваније или против Португала и Украјине. Зато мора да постоји микс младости и искуства уколико желимо на једно од прва два места у групи".

Очекује се један нови Лука Јовић, још позитивнији и препун самопоуздања после првих наступа у дресу Краљевског клуба.

"Направио је велики корак у каријери. Сасвим је логично да гори од жеље и мотива. Није нимало лако догурати до Реала. Очекујем од Луке да буде ослонац нашег напада у наредном периоду".

Можда и у тандему са Митровићем који је одушевио навијаче Фулама одлуком да остане на Крејвен Котиџу и наступа у другом рангу енглеског фудбала.

"Митар се надавао голова у Лиги нација, али понављам, ово је сада сасвим други ниво. Сакупио је довољно искуства и зна шта му је чинити. Верујем у њега".

Митровић, Сергеј, Гаћиновић, Максимовић... све су то момци овенчани европским и светским ловором у омладиснком узрасту. Сада се очекује да заблистају и у сениорској конкуренцији.

"У нашој 'А' репрезентацији морају да играју најбољи у датом моменту. Дакле, играчи који су у тренутку када селектор саставља списак, у најбољој форми у својим клубовима. И потпуно је небитно где они играју и како се зову. Уколико се тако поступа и уколико се направи тактика у складу са карактеристикама оних који су на располагању, онда ова наша екипа нема лимит. Ја најискреније не видим много репрезентација које су по квалитету и потенцијалу испред Србије. Можда њих 5-6. Са свима другима можемо да се носимо прса у прса".

Ускоро УЕФА и ФИФА додељују индивидуална признања за учинак у прошлој сезони. Говори се да ће Алисон кренути стопама Лава Јашина и постати други голман у историји фудбала који се домогао 'Златне лопте'.

"Шта знам... ја сам више за варијанту да неко од играча из поља добије награду. Можда Мане. Имао је сјајну сезону у Енглеској, а и на Купу Африке је догурао до финала".

Има ли за Душана Тадића места бар у ТОП 5?

"Дућа? Не знам. Ајде, гласаћемо за њега".

Не гласају фудбалери. Само тренери и новинари.

"Е па новинари, пазите шта радите. Тадић је блистао против Реала усред Мадрида. Имајте то на уму. Мада, из искуства знам, када се бирају најбољи играчи обично се гледа финале Лиге шампиона. Вероватно ће тако бити и овога пута. Зато кажем, Мане".

Муриња одавно нема на Олд Трафорду, а ускоро би могао на Местаљу.

"Чујемо се с времена на време. У ствари, више се дописујемо. Имамо заиста феноменалан однос и волео бих једног дана опет да се сретнемо на истом задатку. Зашто да не. Не знам ништа око те Валенсије, то су више новинарска нагађања".

Уколико се не сретне са Жозеом, можда каријеру заврши негде у Србији.

"Ту нема дилеме. Каријеру ћу завршити у мом Врелу. Тамо где сам и почео, тако је најлепше". 

Као играч-менадзер? 

"Ма какви, само као играч. Нисам луд да сменим човека који је повезао 47 победа на званичним утакмицама. Добро сте чули, 47 утакмица без пораза и ремија. Запамтите, Милош Гаврић је најбољи тренер на свету. Замисли сад, ја дођем на његово место и изгубим прву утакмицу. Ни случајно".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар