Intervju - Nemanja Matić otvoreno o svemu...!

Nemanja Matić u ekskluzivnom intervjuu za MONDO otkriva zašto će uramiti novčanicu od 200 dinara, da li će biti novi kapiten Junajteda, šta će savetovati Sergeja, da li je vreme da se Milivojević vrati u "orlove" i gde završava karijeru.

Fudbal 04.08.2019 | 23:10
Intervju - Nemanja Matić otvoreno o svemu...!
Iscrpljujuću letnju turneju fudbaleri Mančester junajteda završavaju u Kardifu, gde se u okviru Internacionalnog kupa šampiona sastaju sa ekipom Milana. U ekskluzivnom razgovoru sa reporterom Monda i Agencija Anadolija Nebojšom Petrovićem, jedan od najiskusnijih igrača u Solskjerovom timu, Nemanja Matić, otkriva šta je poželeo za 31. rođendan.

"Nije tu bilo neke specijalne želje. Sve se svodi na ono 'da budemo živi i zdravi'. To je najvažnije. Sve drugo dolazi samo po sebi. Čudno je kad uđeš u četvrtu deceniju života. Da se čovek zamisli kako sve to prođe tako brzo. Prošao sam mnogo toga u karijeri i nisam ni osetio kako je vreme proletelo".

Rođendan je proslavio u porodičnoj atmosferi, a poklon koji je dobio od kćerkice Tee (200 dinara u koverti i poruka 'srećan rođendan tajo, sve najlepše') izazvao je lavinu emocija i pozitivnih komentara na društvenim mrežama.

"Poklon nisam potrošio, jer u engleskim radnjama ne primaju dinare. Možda ću sada kada dođemo u Beograd kupiti čokoladu, ali je verovatnije da ću tih 200 dinara uramiti i čuvati za uspomenu".

Matić nije mogao da poželi spektakularniji početak nove sezone u Premijer ligi Engleske. Poslastica prvog kola je duel na Old Trafordu između njegovog sadašnjeg i bivšeg kluba.

"Nekako uvek natrčim na svoje stare prijatelje iz Čelzija. Od kako sam otišao sa Stamford Bridža, ne mogu da ih zaobiđem. Pretprošle sezone u finalu FA kupa, prošle opet u osmini finala... plus prvenstveni mečevi. Naravno da nije isto igrati protiv ekipe u kojoj ste proveli predivne tri i po godine i protiv nekog drugog kluba za koji vas ne vežu nikakve emocije. Osvojio sam dve titule sa 'plavcima' i to se ne zaboravlja. Lepo je videti Lamparda na njihovoj klupi. Imao sam zadovoljstvo da igramo zajedno u dva navrata, najpre u sezoni 2009/10, posle i kada sam se vratio u Čelzi 2014. Mnogo mi je drago što se posvetio trenerskom poslu i što je dobio šansu u svom voljenom klubu. Radi se o vrhunskom profesionalcu koji fudbal drži u malom prstu i želim mu od srca sve najbolje u karijeri. Voleo bih samo da mu se ne posreći u ovoj prvoj utakmici".

Koliko god bile naporne, turneje širom sveta su sjajna prilika da Matić i njegovi drugovi osete koliko je Mančester junajted zaista veliki klub.

"Putovali smo svuda, od Azije, preko Singapura, do Kine. Na osnovu onoga što sam doživeo na licu mesta, mislim da u Aziji samo Real Madrid može da se meri sa Junajtedom kada je reč o popularnosti i broju navijača. Mečevi su igrani u fantastičnom ambijentu, ispred hotela nas je 24 sata dnevno čekalo na hiljade ljudi, mnogima od njih je bilo dovoljno samo da nas vide i dodirnu. Iznenadilo me je da tu ima i mnogo srpskih navijača. Vijorile su se naše trobojke, čuo sam skandiranje na našem jeziku i zaista sam se osećao prijatno. Recimo, nisam imao pojma da u Pertu ima toliko naših iseljenika".

Mediji su ovih dana preneli Nemanjinu izjavu da Junajted trenutno nema ni kvalitet ni iskustvo. Može li se u tom slučaju u otvorenu borbu sa Sitijem i Liverpulom za titulu u Engleskoj.

"Nisam tako rekao, moja izjava je loše interpretirana. Rekao sam da imamo kvalitet, ali nemamo dovoljno iskustva. Što se tiče očekivanja u novom prvenstvu, ja uvek razmišljam pozitivno. Videćemo do kraja prelaznog roka da li možemo još malo da se pojačamo. Možda bi nam još jedan ili dva igrača dobro došli uoči velikih izazova ove sezone".

Naročito ako se jedan od njih zove Sergej Milinković-Savić.

"To ne smem da komentarišem jer Sergej još uvek nije fudbaler Mančester junajteda".

Ukoliko dođe, imaće olakšavajuću okolnost u vidu poznanstva sa prvom zvezdom Mančester junajteda.

"Pokušavate onako novinarski da me navučete da vam otkrijem neki detalj. Ali, ne dam se. U svakom slučaju, šta god da odluči, ja mu želim sve najbolje u karijeri. Ukoliko, sticajem okolnosti, dođe u Mančester, odvojiću ga na stranu i u četiri oka mu objasniti kako što brže da se uklopi. Premijer liga je vrlo specifično takmičenje i ne može unapred da se kaže da li neki igrač može da napravi razliku na terenu. Ovde se bukvalno igra totalni fudbal. Sasvim je logično i prirodno da će mu trebati nekoliko meseci adaptacije na novu sredinu. Gde god da ode".

Ako Sergej nije, onda je Hari Megvajer od juče i zvanično fudbaler Junajteda. I ne samo to, nego i najskuplji defanzivac u istoriji fudbala.

"Nije ni to zvanično. Bar nama nisu rekli da je zvanično. Fudbal je postao ozbiljan biznis, cene skaču iz dana u dan i ne čudi me što su za odbrambene fudbalere počele da se izdvajaju tolike sume. Ali pazite, krivica nije do igrača. Ako čelnici nekog kluba procene da neko može da im donese prevagu i ako reše da plati ogromno obeštećenje, niko ne može da im stane na put. Nije to slučaj samo u poslednje vreme. Setite se koliko je Čelzi platio Liverpulu da bi dobio Fernanda Toresa. U to vreme, 60 miliona je bilo nešto neverovatno. Ne smatram da je Nejmarov transfer poremetio tržište, kao što se ne slažem ni sa konstatacijom da fudbal zbog toga gubi dušu. Kome je do duše, neka gleda zonske lige. Cene će tek ići na gore i treba očekivati sve veće i veće cifre".

Zar ima veće od one koja se spominje kao godišnja plata De Hee na osnovu novog ugovora sa Junajtedom (21 milion evra, op.aut).

"Ni to još nije zvanično".

Čeka se paraf, pa da španski golman odvede celu ekipu na večeru i časti za ugovor života.

"To neće biti problem. De Hea je sjajan momak i često se družimo i van terena".

Odlaskom Antonija Valensije, otvorilo se pitanje novog kapitena Mančester junajteda. Za legendu kluba sa Old Traforda Brajana Robsona nema dileme - traka mora da završi na ruci srpskog asa.

"Solskjer još uvek nije doneo definitivnu odluku. To će se znati neposredno pred početak prve utakmice u prvenstvu. Brajan je sve vreme bio sa nama na turneji, pratio treninge i utakmice i zaista prija kada jedna takva vedeta govori o vama na pozitivan način. Razgovarali smo u par navrata i ostavio je na mene sjajan utisak. Meni je bila ogromna čast da predvodim ekipu kao kapiten na utakmici sa Interom iz Milana".

Gvardiola se usprotivio formiranju Super Lige šampiona koja bi uništila nacionalna prvenstva. U tom slučaju, plasman Zvezde, Partizana ili bilo kog kluba iz našeg regiona u grupnu fazu bio bi misaona imenica.

"Iskren da budem, ne znam kako su to zamislili i kako bi to funkcionisalo. Ja se samo nadam da će Zvezda i ove sezone izboriti plasman u elitu evropskog fudbala, a bilo bi sjajno kada bi se i Partizan našao u grupi Lige Evrope. Bio bi to ogroman impuls za kompletan fudbalski pokret u Srbiji".

Kao neko ko veoma emotivno doživljava sve što je vezano za srpski fudbal, Nemanja je veoma teško podneo poslednje neuspehe mlade i 'A' reprezentacije Srbije.

"Svima je to teško palo. Ipak, poraz u Ukrajini ne treba gledati kao nacionalnu tragediju. Jesmo izgubili 5:0, ali smo ostali bez tri, a ne bez šest bodova. Šanse za plasman na Evropsko prvenstvo su i dalje vrlo realne i treba biti optimista. Bitno je da se mi kao igrači i ceo FSS stabilizujemo i mobilizujemo pred ove duele sa Portugalom i Luksemburgom. Da svako od nas pruži svoj maksimum i da pokušamo da osvojimo ključne bodove u borbi za odlazak na završni turnir. Jako je važno da napravimo kontinuitet i da posle Mundijala u Rusiji budemo opet deo velikog fudbalskog događaja".

Utisak je da se srpski fudbal još uvek oporavlja od poraza u Kalinjingradu od reprezentacije Švajcarske.

"Ne mislim tako. To je prošlost i moramo što pre da se okrenemo novim izazovima. Švajcarska je jaka i moćna ekipa, u toj utakmici ne bi bilo nezasluženo i da smo mi pobedili. Možda nam je falilo malo više iskustva i veća doza sreće. I dalje stojim pri stavu da je plasman na Svetsko prvenstvo sam po sebi bio ogroman podvig. Krenulo je fenomenalno, sa tri boda protiv Kostarike i meni će ostati u sećanju sjajan ambijen na svim stadionima i veliki broj naših navijača koji su došli u Rusiju da nam pruže podršku. Bio je to povratak srpskog fudbala na veliku scenu i ne treba plakati zbog onoga što se desilo sa Švajcarskom i Brazilom. Idemo dalje".

Dalje, sa novim selektorom. Mladena Krstajića je zamenio Ljubiša Tumbaković.

"Čuli smo se kratko, treba da se vidimo u narednom periodu. Na osnovu informacija koje sam dobio od drugih ljudi, radi se o veoma iskusnom stručnjaku koji zna svoj posao.Ostavio je dubok trag u Partizanu zahvaljujući tom prepoznatljivom stilu fudbala, igri do noge i nadam se da će njegove metode i u reprezentaciji doprineti dobrim rezultatima i plasmanu na Evropsko prvenstvo". 

Jedan od prvih zadataka novog selektora je rešavanje situacije i statusa igrača koje Krstajić nije pozivao u reprezentaciju, a koji bi mogli da budu od velike koristi protiv Portugala i Luksemburga. Pre svih, Luka Milivojević i Matija Nastasić.

"Ja sam siguran da će se to rešiti. Radi se o dva vrhunska fudbalera. Srbija nije selekcija koja na raspolaganju ima 50 kandidata za državni tim. Nama je svaki kvalitetan igrač zlata vredan, a Luka je klasičan primer. Jedan od najiskusnijih u ekipi koji u svom klubu igra na vrhunskom niovu". 

Srbiju u septembarskom terminu kvalifikacija očekuju mečevi odluke.

Nema sumnje da će protiv Portugala biti pun stadion, jedino je dilema da li će ljudi doći zbog "orlova" ili zbog Kristijana Ronalda.

"On je atrakcija i gde god da se pojavi privlači pažnju. Sasvim je jasno da će 10.000 navijača doći isključivo da bi videlo njega na terenu. Pogledajte šta se dešava sa Juventusom u medijskom smislu u poslednjih godinu dana od kako je Ronaldo stigao iz Reala. To je sve normalno, ali ne sumnjam da će Srbija imati ogromnu podršku u toj utakmici". 

Fernando Santoš veoma ceni srpski fudbal i srpske fudbalere, prošle godine je gostovao u Beogradu i veoma pohvalno govorio o Matićevim kvalitetima (vrhunska 'šestica', jedna od najboljih na svetu, op.aut).

"To je trener koji je osvojio Evropsko prvenstvo i Ligu nacija. Poznajem ga iz portugalskog prvenstva, dugo pratim njegov rad i mnogi tvrde da se radi o jednom od najboljih stručnjaka u istoriji portugalskog fudbala. Kad neko sa takvim iskustvom kaže tako nešto o vama, ne preostaje vam ništa drugo nego da budete srećni i ponosni".

U sećanju je i duel Partizana i Porta u Ligi Evrope kada je izveo totalno defanzivnu postavu bez četvorice standardnih napadača. Možda Portugal i protiv Srbije krene opreznije i na kontru.

"Ne verujem. Imaju izvrsne ofanzivne igrače poput Ronalda i Bernarda Silve i ta ekipa jednostavno ne ume da se brani". 

Pamti se Matićev sjajan gol u Lisabonu kada je Srbija izgubila od Portugala 2:1.  

"Totalno je nebitno ko će postići gol. Samo da pobedimo i napravimo ogroman korak ka Evropskom prvenstvu. To je zaista bio jedan od najlepših golova u mojoj karijeri. Mogu da ga stavim u istu ravan sa golovima protiv Totenhema u FA kupu na Vembliju, protiv Kristal Palasa prošle sezone, protiv Evertona sa 25 metara i sa onim koji sam dao za Benfiku u derbiju protiv Porta. Eto, taj za reprezentaciju je u TOP 5".

Ima tu i klinaca koji bi mogli da eksplodiraju u finišu kvalifikacija i da odvedu Srbiju na Evropsko prvenstvo.

"Ja bih se više uzdao u iskustvo (smeh). Šalim se naravno. Imamo zaista ogroman potencijal među mladim igračima. Dobili su šansu kroz Ligu nacija i dokazali da Srbija može da računa na njih. Ove kvalifikacije su mnogo ozbiljniji izazov, nije isto igrati protiv Rumunije i Litvanije ili protiv Portugala i Ukrajine. Zato mora da postoji miks mladosti i iskustva ukoliko želimo na jedno od prva dva mesta u grupi".

Očekuje se jedan novi Luka Jović, još pozitivniji i prepun samopouzdanja posle prvih nastupa u dresu Kraljevskog kluba.

"Napravio je veliki korak u karijeri. Sasvim je logično da gori od želje i motiva. Nije nimalo lako dogurati do Reala. Očekujem od Luke da bude oslonac našeg napada u narednom periodu".

Možda i u tandemu sa Mitrovićem koji je oduševio navijače Fulama odlukom da ostane na Krejven Kotidžu i nastupa u drugom rangu engleskog fudbala.

"Mitar se nadavao golova u Ligi nacija, ali ponavljam, ovo je sada sasvim drugi nivo. Sakupio je dovoljno iskustva i zna šta mu je činiti. Verujem u njega".

Mitrović, Sergej, Gaćinović, Maksimović... sve su to momci ovenčani evropskim i svetskim lovorom u omladisnkom uzrastu. Sada se očekuje da zablistaju i u seniorskoj konkurenciji.

"U našoj 'A' reprezentaciji moraju da igraju najbolji u datom momentu. Dakle, igrači koji su u trenutku kada selektor sastavlja spisak, u najboljoj formi u svojim klubovima. I potpuno je nebitno gde oni igraju i kako se zovu. Ukoliko se tako postupa i ukoliko se napravi taktika u skladu sa karakteristikama onih koji su na raspolaganju, onda ova naša ekipa nema limit. Ja najiskrenije ne vidim mnogo reprezentacija koje su po kvalitetu i potencijalu ispred Srbije. Možda njih 5-6. Sa svima drugima možemo da se nosimo prsa u prsa".

Uskoro UEFA i FIFA dodeljuju individualna priznanja za učinak u prošloj sezoni. Govori se da će Alison krenuti stopama Lava Jašina i postati drugi golman u istoriji fudbala koji se domogao 'Zlatne lopte'.

"Šta znam... ja sam više za varijantu da neko od igrača iz polja dobije nagradu. Možda Mane. Imao je sjajnu sezonu u Engleskoj, a i na Kupu Afrike je dogurao do finala".

Ima li za Dušana Tadića mesta bar u TOP 5?

"Duća? Ne znam. Ajde, glasaćemo za njega".

Ne glasaju fudbaleri. Samo treneri i novinari.

"E pa novinari, pazite šta radite. Tadić je blistao protiv Reala usred Madrida. Imajte to na umu. Mada, iz iskustva znam, kada se biraju najbolji igrači obično se gleda finale Lige šampiona. Verovatno će tako biti i ovoga puta. Zato kažem, Mane".

Murinja odavno nema na Old Trafordu, a uskoro bi mogao na Mestalju.

"Čujemo se s vremena na vreme. U stvari, više se dopisujemo. Imamo zaista fenomenalan odnos i voleo bih jednog dana opet da se sretnemo na istom zadatku. Zašto da ne. Ne znam ništa oko te Valensije, to su više novinarska nagađanja".

Ukoliko se ne sretne sa Žozeom, možda karijeru završi negde u Srbiji.

"Tu nema dileme. Karijeru ću završiti u mom Vrelu. Tamo gde sam i počeo, tako je najlepše". 

Kao igrač-menadzer? 

"Ma kakvi, samo kao igrač. Nisam lud da smenim čoveka koji je povezao 47 pobeda na zvaničnim utakmicama. Dobro ste čuli, 47 utakmica bez poraza i remija. Zapamtite, Miloš Gavrić je najbolji trener na svetu. Zamisli sad, ja dođem na njegovo mesto i izgubim prvu utakmicu. Ni slučajno".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar