Дан сјећања на страдале у Олуји

Србија и Република Српска данас ће на платоу испред Манастира Крушедол на Фрушкој гори обиљежити Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја" извршеној прије 24 године на Републику Српску Крајину.

Република Српска 04.08.2019 | 10:23
Дан сјећања на страдале у Олуји
Централним поменом биће одата пошта жртвама хрватске војно-полицијске акције "Олуја", када је почетком августа 1995. године протјерано око 250.000 Срба из Хрватске и побијено око 2.000.

Обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у акцији "Олуја" присуствоваће предсједник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и Његова светост патријарх српски Иринеј.

Њихово присуство најављено је за 19.00 часова.

Акција "Олуја" је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

У "Олуји" је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Хрватска војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију. 



Готовина и Марчак осуђени, па ослобођени 

Хашки трибунал је јула 2001. отпечатио оптужницу против пензионисаног хрватског генерала Анте Готовине, који је био командант те операције. Готовина је од тада био у бекству све до хапшења у Шпанији 7. децембра 2005, када је изручен Трибуналу.

Годину дана раније, том суду су се предала друга двојица генерала, Иван Чермак и Младен Макрач, који су оптужени за прогон, депортације и присилно премештање, пљачку, безобзирно разарање насеља, убиства, нехумана дела и окрутан третман током и након операције "Олуја".

Оптужница против Готовине је одлуком Претресног већа Трибунала спојена са оптужницом против друге двојице генерала.

Априла 2011, Готовина је осуђен на 24, а Младен Маркач на 18 година затвора, док је генерал Иван Чермак ослобођен кривице. У пресуди Анти Готовини, Хашки трибунал је утврдио да је операција "Олуја" у лето 1995. била удружени злочиначки подухват с председником Фрањом Туђманом на челу, смишљен да протера српско становништво из Книнске Крајине, што је био навод оптужнице.

У новембру 2012, Апелационо веће Хашког трибунала ослободило је хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача кривице за прогон српског становништва из Книнске Крајине 1995. поништивши првостепену пресуду, након чега су они пуштени из притвора.

Према коначној пресуди, операција "Олуја" није била удружени злочиначки подухват у циљу протеривања Срба из Книнске Крајине.

Ослобађајућа пресуда изазвала је еуфорију у Хрватској, а хрватски градови су се утркивали у додељивању титуле почасног грађанина Анти Готовини.

У Хрватској се 5. август слави као "Дан победе и домовинске захвалности", док је у Србији и Републици Српској 4. август, када је 1995. почела акција "Олуја", дан жалости.

(Агенције)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Кхал Дрого

04.08.2019 08:34

Злочиначка акција "Олуја" је највећи злочин од времена Јадовног и Јасеновца, и завршетак пројекта започетог у времену ендехазије, и једне идеје зла, идеје о лијепој њијевој без Срба. довршен је погром над родом нашим. Злочиначка акција је пројектована у кухињи једне агенције, тамо далеко преко велике баре, и ту наши Срби у Републици Српској Крајини нису имали шансе, ишла је темељита припрема овог злочина, извођаци радова, они који ће одрадити крвав посао, ниткови у тадашњем хрватском војном и политичком врху. Данас ћемо се сјетити наших страдалника, мученика, памтићемо и зликовце који тај злочин починише, а и сподобе који ће данас славити овај погром, и сподобе који ће то пропратити злурадом поруком није лоше упамтити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.08.2019 10:08

И шта би са том твојом јасеновачком грађом што је предадоште Хрватима, Када ћете то вратити?

Name

олуја2

05.08.2019 22:14

Олујна времена се приблизавају. Кад крене друго полувријеме ово цека и нас србе у Босни. И 95 је БЛ била натоварена и на тоцковима, ста доцекасмо, пропаст наса тотална. А сами упорно бирамо великог вођу који нас води овим путем. Боље и не заслузујемо.

Name

Дзоо

04.08.2019 08:36

Пре свега зртвама нека Господ обезбеди рај. Е сад питање јели морало доци до овога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

04.08.2019 14:55

Морало је. За твоју информацију НДХ је поново "ускрсла". Ста се друго могло оцекивати?

Name

Киклоп

04.08.2019 16:17

Вратили се они који су протјерани са тих простора, три године прије. Знаци, морало је до тога доци.

Name

Ре

04.08.2019 16:47

Питај тог истог господа.

Name

Бабел

04.08.2019 16:59

Наравно да је морало доци до овога , па није нико из Загреба,Сиска илити Вараздина исао да пуца по Цацку ,Ваљеву и Краљеву него је било обрнуто.Када цемо нпокон неке ствари признати и престати да зивимо у лази годинама...

Name

Е мој дзо

04.08.2019 17:41

Новосадска, узицки... корпус тражио нешто у РХ што му не припада, није сплитски, дубровачки... корпус тражио по Србији ништа јер ништа му ту не припада.Сад новосадјани, узицани... траже посао на јадранку и понашају се цивилизацики и добију посао и нико их не дира. Паметном доста мој дзо одакле си сљегао

Name

ре Бабал

04.08.2019 20:08

То је била српска територија, кад је Книн био хрватски, Банија, Лика, Кордун, дио Далмације, Славоније?? Запамти ово, вратит цемо ми насе кад тад.

Name

Реакција

04.08.2019 08:51

Додикова диктатура за 20г је по последицама које је оставила гора је од 20 Олуја, полупала је сву привреду, многи су умрли пријевредмном смрћу јер су остали без својих предузећа и сталног запослења, а толике генерација су биле присиљене да се у највећој биједи и сиромаштво потраже избјеглиштво, више је данас избјеглица из Републике Српске него за вријеме рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

04.08.2019 09:05

ХАЈМО ДОДИКУ ,ЦЕСТИТАЈ ЦОВИЦУ...који си лицемјер продао би и РС,за своју незајазљиву глад за богатством...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2019 11:18

Додик је добио поцасно мјесто у прослави само се крије од јавности а све захваљујуци пљувању по властитој земљи и бранеци пељески мост. Ипак це обицни народ све његове глупости платити на овај или онај нацин.

Name

МИЛАН

04.08.2019 12:24

Е МОЈ ВУЦИЦУ СТА СО И СЕБИ ДОЗВОЛИО ДА СЕ ПОНОСИС СА ДЕЗЕРТЕРОМ И КРИМИНАЛЦОМ ТАКОДЈЕ И СА УСТАСЕ ПЕЈЕ УНУКОМ. СРАМ ТЕ БИЛО НАРОДА Р СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грунф

04.08.2019 15:18

Уз велики пијетет за недузне жртве олује тај дан није дан źалости за Србе већ дан пораза. Ко зна за пораз знаће велицину побједе кад проďе катарзу. Овако се гушимо у ентропији самосажалијевања док последњи смрадови из тог времена постају очеви нације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А у БЛ концерт!

04.08.2019 16:55

На Аквани је у току тонска проба за Растин концерт. Погресан концерт, погресан дан, погресно мјесто. Толико о пијетету и самопостовању. Успут, мјерим ниво буке. Вец сад је 85-90 дБ, иако је одлуком града дозвољено до 80дБ. Толико о постовању властитих одлука.

ОДГОВОРИТЕ