Dan sjećanja na stradale u Oluji

Srbija i Republika Srpska danas će na platou ispred Manastira Krušedol na Fruškoj gori obilježiti Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" izvršenoj prije 24 godine na Republiku Srpsku Krajinu.

Republika Srpska 04.08.2019 | 10:23
Dan sjećanja na stradale u Oluji
Centralnim pomenom biće odata pošta žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", kada je početkom avgusta 1995. godine protjerano oko 250.000 Srba iz Hrvatske i pobijeno oko 2.000.

Obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja" prisustvovaće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Njihovo prisustvo najavljeno je za 19.00 časova.

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

U "Oluji" je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju. 



Gotovina i Marčak osuđeni, pa oslobođeni 

Haški tribunal je jula 2001. otpečatio optužnicu protiv penzionisanog hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je bio komandant te operacije. Gotovina je od tada bio u bekstvu sve do hapšenja u Španiji 7. decembra 2005, kada je izručen Tribunalu.

Godinu dana ranije, tom sudu su se predala druga dvojica generala, Ivan Čermak i Mladen Makrač, koji su optuženi za progon, deportacije i prisilno premeštanje, pljačku, bezobzirno razaranje naselja, ubistva, nehumana dela i okrutan tretman tokom i nakon operacije "Oluja".

Optužnica protiv Gotovine je odlukom Pretresnog veća Tribunala spojena sa optužnicom protiv druge dvojice generala.

Aprila 2011, Gotovina je osuđen na 24, a Mladen Markač na 18 godina zatvora, dok je general Ivan Čermak oslobođen krivice. U presudi Anti Gotovini, Haški tribunal je utvrdio da je operacija "Oluja" u leto 1995. bila udruženi zločinački poduhvat s predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu, smišljen da protera srpsko stanovništvo iz Kninske Krajine, što je bio navod optužnice.

U novembru 2012, Apelaciono veće Haškog tribunala oslobodilo je hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995. poništivši prvostepenu presudu, nakon čega su oni pušteni iz pritvora.

Prema konačnoj presudi, operacija "Oluja" nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju proterivanja Srba iz Kninske Krajine.

Oslobađajuća presuda izazvala je euforiju u Hrvatskoj, a hrvatski gradovi su se utrkivali u dodeljivanju titule počasnog građanina Anti Gotovini.

U Hrvatskoj se 5. avgust slavi kao "Dan pobede i domovinske zahvalnosti", dok je u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust, kada je 1995. počela akcija "Oluja", dan žalosti.

(Agencije)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Khal Drogo

04.08.2019 08:34

Злочиначка акција "Олуја" је највећи злочин од времена Јадовног и Јасеновца, и завршетак пројекта започетог у времену ендехазије, и једне идеје зла, идеје о лијепој њијевој без Срба. довршен је погром над родом нашим. Злочиначка акција је пројектована у кухињи једне агенције, тамо далеко преко велике баре, и ту наши Срби у Републици Српској Крајини нису имали шансе, ишла је темељита припрема овог злочина, извођаци радова, они који ће одрадити крвав посао, ниткови у тадашњем хрватском војном и политичком врху. Данас ћемо се сјетити наших страдалника, мученика, памтићемо и зликовце који тај злочин починише, а и сподобе који ће данас славити овај погром, и сподобе који ће то пропратити злурадом поруком није лоше упамтити.

ODGOVORITE
Name

re

04.08.2019 10:08

I šta bi sa tom tvojom jasenovačkom građom što je predadošte Hrvatima, Kada ćete to vratiti?

Name

oluja2

05.08.2019 22:14

Olujna vremena se priblizavaju. Kad krene drugo poluvrijeme ovo ceka i nas srbe u Bosni. I 95 je BL bila natovarena i na tockovima, sta docekasmo, propast nasa totalna. A sami uporno biramo velikog vođu koji nas vodi ovim putem. Bolje i ne zasluzujemo.

Name

Dzoo

04.08.2019 08:36

Pre svega zrtvama neka Gospod obezbedi raj. E sad pitanje jeli moralo doci do ovoga?

ODGOVORITE
Name

Odgovor

04.08.2019 14:55

Moralo je. Za tvoju informaciju NDH je ponovo "uskrsla". Sta se drugo moglo ocekivati?

Name

Kiklop

04.08.2019 16:17

Vratili se oni koji su protjerani sa tih prostora, tri godine prije. Znaci, moralo je do toga doci.

Name

Re

04.08.2019 16:47

Pitaj tog istog gospoda.

Name

Babel

04.08.2019 16:59

Naravno da je moralo doci do ovoga , pa nije niko iz Zagreba,Siska iliti Varazdina isao da puca po Cacku ,Valjevu i Kraljevu nego je bilo obrnuto.Kada cemo npokon neke stvari priznati i prestati da zivimo u lazi godinama...

Name

E moj dzo

04.08.2019 17:41

Novosadska, uzicki... korpus tražio nešto u RH što mu ne pripada, nije splitski, dubrovački... korpus tražio po Srbiji ništa jer ništa mu tu ne pripada.Sad novosadjani, uzicani... traže posao na jadranku i ponašaju se civilizaciki i dobiju posao i niko ih ne dira. Pametnom dosta moj dzo odakle si sljegao

Name

re Babal

04.08.2019 20:08

To je bila srpska teritorija, kad je Knin bio hrvatski, Banija, Lika, Kordun, dio Dalmacije, Slavonije?? Zapamti ovo, vratit cemo mi nase kad tad.

Name

Reakcija

04.08.2019 08:51

Dodikova diktatura za 20g je po posledicama koje je ostavila gora je od 20 Oluja, polupala je svu privredu, mnogi su umrli prijevredmnom smrću jer su ostali bez svojih preduzeća i stalnog zaposlenja, a tolike generacija su bile prisiljene da se u najvećoj bijedi i siromaštvo potraže izbjeglištvo, više je danas izbjeglica iz Republike Srpske nego za vrijeme rata.

ODGOVORITE
Name

VETERAN

04.08.2019 09:05

HAJMO DODIKU ,CESTITAJ COVICU...koji si licemjer prodao bi i RS,za svoju nezajazljivu glad za bogatstvom...

ODGOVORITE
Name

Re

04.08.2019 11:18

Dodik je dobio pocasno mjesto u proslavi samo se krije od javnosti a sve zahvaljujuci pljuvanju po vlastitoj zemlji i braneci peljeski most. Ipak ce obicni narod sve njegove gluposti platiti na ovaj ili onaj nacin.

Name

MILAN

04.08.2019 12:24

E MOJ VUCICU STA SO I SEBI DOZVOLIO DA SE PONOSIS SA DEZERTEROM I KRIMINALCOM TAKODJE I SA USTASE PEJE UNUKOM. SRAM TE BILO NARODA R SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

Grunf

04.08.2019 15:18

Uz veliki pijetet za neduzne žrtve oluje taj dan nije dan źalosti za Srbe već dan poraza. Ko zna za poraz znaće velicinu pobjede kad proďe katarzu. Ovako se gušimo u entropiji samosažalijevanja dok poslednji smradovi iz tog vremena postaju očevi nacije.

ODGOVORITE
Name

A u BL koncert!

04.08.2019 16:55

Na Akvani je u toku tonska proba za Rastin koncert. Pogresan koncert, pogresan dan, pogresno mjesto. Toliko o pijetetu i samopostovanju. Usput, mjerim nivo buke. Vec sad je 85-90 dB, iako je odlukom grada dozvoljeno do 80dB. Toliko o postovanju vlastitih odluka.

ODGOVORITE