"Додик је први дигао руку"

“Мислим да је управо пренос надлежности и све оно на што се у овом часу жали господин Додик, урађено у његовом времену и да је СНСД дигао руку за све то што би сада да врати назад. То је све учињено у сарадњи с нама ” истакао је предсједник СДА  Бакир Изетбеговић у интервјуу БН телевизији.

Босна и Херцеговина 03.08.2019 | 20:21
"Додик је први дигао руку"
Лидер СДА подсјећа да су Додик и СНСД гласали за пренос надлежности са нивоа РС на државни ниво.

“Мислим да је управо пренос надлежности и све оно на што се у овом часу жали господин Додик, урађено у његовом времену и да је СНСД дигао руку за све то што би сада да врати назад. То је све учињено у сарадњи с нама, наравно. Ми смо били заинтересовани да има више државе и господин Додик је сарађивао на тај начин".

"Мислим да је у Прудском споразуму био спреман да се иде на неке четири регије које би у ствари релативизирале саму ентитетску линију. Прудски споразум није био добро дефинисан, али Тихић ми је рако да су то биле четири регије које би релативизирале. Нестала би практично ентитетска линија”, напомиње Изетбеговић.

Додик упорно изазива кризе у БиХ, категоричан је предсједник СДА.

“Можда се добром дијелу Срба у РС свиђа та његова политика, која је помало инаџијска, каприциозна, дрска, свашта каже представницима међународне заједнице. Људима се то може свидјети. То је као сахарин, слади а не храни, јер кад прође 10-15 година те политике, кад подвучете црту, видјећете да вам је направио медвеђу услугу, дакле да сте осиромашили, да су млади људи отишли, да нема ко да храни те пензионере. У овом часу најнижа пензија у Европи је у РС. Је ли се може живјети од тога да се поново обећава да ће се поцијепати БиХ, а неће, јер иза тога стоје међународне снаге, бошњачки народ, који ће то бранити на сваки начин. Мировни споразум, не можете то порушити. Можете само даље унесрећивати народ, обећавати му да ће бити завршено нешто. Не добити то, а добити даље потонуће у ниском стандарду, ниским платама и пензијама, одласку младих људи, у једну атмосферу која гони људе из ове државе”, закључио је Изетбеговић.

Он поручује да је потребно направити другачију атмосферу у БиХ, да је европски пут тренутно најважнија ствар, док НАТО пут може чекати.

Нема чланства БиХ у НАТО, док за то не сазри одлука и у Републици Српској, каже у интервјуу за БН телевизију предсједник СДА. Према његовим ријечима, БиХ се не може враћати уназад. Донијете су одлуке, стратегије и закони, због чега се мора поштовати Устав и владавина закона у БиХ.

“Додик предлаже да се вратимо назад, да идемо у рикверц, уназад, из МАП-а који је активиран прије девет - десет година, да се вратимо у позицију Партнерства за мир са НАТО-ом. Ми смо прошли ту фазу, то је иза нас. Не можемо се враћати назад. Можемо да се крећемо напријед, само је питање којом брзином и шта је садржај тих годишњих програма и планова које ћемо слати. Он може бити јако редукован, не посебно амбициозан. Између осталог, дужни смо временом доћи до тога да издвајамо два одсто БДП-а за Оружане снаге. Ми то у овом часу сигурно не можемо увести. Дакле, када ћемо доћи до тих процената, до интензивне сарадње са НАТО-ом, када ћемо доћи до момента када ћемо одлучивати да ли ћемо у НАТО. То може бити за три, пет, петнаест година. То зависи од нас, али не можемо се враћати уназад. Морамо радити у оквиру који је законски, а интензитет може бити умањен”, истиче Изетбеговић.



Он напомиње да је потребно направити компромис на основу онога што је већ договорено са политичарима из Републике Српске.

“Они који су дигли руке за Закон о одбрани, за стратегије које говоре о кретању БиХ ка чланству у НАТО савез. Међу њима, наравно први Милорад Додик, па Радмановић, који је рекао да треба све учинити да се што прије крећемо у том смјеру. Дакле, дигли су руке за то, донесени су закони, донесене стратегије, одлуке. Ми њих морамо поштовати, само је питање интензитета, брзине кретање. И нема чланства ако нема воље за то чланство, али се закони морају поштовати”, подсјећа предсједник СДА.

Он је потврдио да неће бити новог Савјета министара БиХ без прихватања Годишњег националног програма.

“За то је потребан компромис, који ће обухватити и вољу српског народа, представљену кроз Устав и законе БиХ”, категоричан је Изетбеговић.

“Што се мене тиче, Савјет министара може бити именован већ ове седмице, ако пронађемо ваљан компромис који ће поштовати Устав и владавину закона. Јер ако би одустали, дозволили да ентитет диктира, командује држави, тада би се порушила брана, отворила би се Пандорина кутија и ко зна шта би било сљедеће. Једноставно, било би безакоње. Могло би се сваки пут са шведског стола казати па ми сад ово нећемо, сад хоћемо, па усвојили смо то, па договорили смо се, али ми то нећемо. И онда би се тако вратили уназад, да нешто нећемо, не прихватамо, одустајемо до Дејтонског мировног споразума”, каже предсједник СДА.

Коментаришући да политичаре РС у заједничким институцијама БиХ обавезује одлука Народне скупштине РС о војној неутралности, Изетбеговић каже да је чланом три Дејтонског мировног споразума дефинисано да ентитет не може “командовати” државном нивоу.

“Она може њих политички да обавеже, али, директно законски не. И РС је управо представљена преко тих заступника, од Милорада Додика на наниже. Ја немам ништа против таквог става, али с друге стране ваља испоштовати Устав БиХ и позитивне законе за које су они дигли руке. Наравно да то звучи помало контроверзно, али из те контроверзе ваља направити неки компомис који ће нама омогућити да нико никоме у овој земљи ништа не намеће, не командује, да доминира у овој земљи, него да се крећемо унутар онога што смо се договорили раније, али којим интензитетом о томе ћемо ваљда ћемо наставити преговоре и разговоре”, истиче Изетбеговић.

Формирање Савјета министара и федералне Владе могло би почети у октобру или новембру, сматра Изетбеговић.



БН ТВ

Коментари / 92

Оставите коментар
Name

киза

03.08.2019 18:37

Све што си рекао о дизању руку си у праву. Са друге стране својим па и овим наступом дајеш подршку додиковим полтронима и самом додику да остане на власти, пошто немаш бољег сарадника од њега. Вас двојица сте као два брата рођена која су направила и одржавају а Бога ми и шире криминал на овим просторима. Ако се хипотетички речено власт у РС-у свестан си да челници сва три народа па наравно и ти одлазе у затвор. Моли ти Бога да се твој брат Миле што дуже одржи на власти у РС-у јер ако ПРАВИ Срби дођу на власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2019 19:56

Ма по мени рекао је све како јесте.. не видим ни једну лаз свидјао ми се он или не свидјао..

Name

Wодолија

03.08.2019 20:40

Изетбеговиц и Додик са својом реториком хране примитивне гласаце који на залост нису свјесни да је и Изетбеговицу а и Додику једино битан криминални бисинесс а ни у ком слуцају сопствени народ. Цак и "перфектан злоцин" не мозе бит бити перфектан јер кад тад це да се прекине ланац оних који их због уцјена морају подрзавати. Наивно је вјеровати да це они остати не казњени за њихове злоцине над сопственим народом.

Name

Судија

03.08.2019 22:21

Бакир је потпуно у праву, јер СНСД је у протеклим мандатима на државном нивоу учествовао у преносу надлежности и формирању сљедећих институција на нивоу БиХ: 1.- успостављање система заједничких таблица и саобраћајних дозвола, чиме је ова надлежност пренесена у надлежност Министарства цивилних послова БиХ 2.- успостављање заједничких пасоша 3.- преношење надлежности ентитета из области држављанста на Министарство цивилних послова БиХ 4.- формирање Државне граничне службе БиХ 5.- формирање Канцеларије за сарадњу са Интерполом 6.- формирање Агенције за државну службу БиХ 7.- формирање Одбора државне службе за жалбе 8.- успостављање Дирекције за имплементацију ЦИПС пројекта 9.- успостављање Агенције за заштиту личних података БиХ 10.- успостављање Агенције за идентификацију докумената, евиденцију и размјену података 11.- успостављање СИПА 12.- успостављање Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ 13.- успостављање Службе за послове са странцима БиХ 14.- успостављање Комисије за реституцију БиХ 15.- успостављање Комисије за државну имовину БиХ 16.- успостављање Агенције за акредитацију и квалитет БиХ 17.- успостављање Агенције за лијекове БиХ 18.- успостављање Државне регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ 19.- успостављање Агенције за безбједност хране 20.- успостављање Савјета за дјецу БиХ 21.- успостављање Института за стандардизацију БиХ 22.- успостављање Института за метрологију БиХ 23.- успостављање Комисије за концесије БиХ 24.- успостављање Института за интелектуално власништво БиХ 25.- успостављање Института за акредитовање БиХ 26.- успостављање Конкурентског савјета БиХ 27.- успостављање Канцеларије за ветеринарство БиХ 28.- успостављање Института за нестала лица БиХ 29.- успостављање Државног трезора при Министарству финансија БиХ 30.- успостављање Управе за индиректно опорезивање БиХ 31.- успостављање Агенције за статистику БиХ 32.- успостављање Агенције за осигурање депозита БиХ 33.- успостављање Агенције за осигурање БиХ 34.- успостављање Агенције за јавне набавке БиХ 35.- успостављање Одбора за ревизију јавних набавки 36.- успостављање Извозно-кредитне агенције БиХ 37.- успостављање Комисије за рачуноводство и ревизију БиХ , СНСД јесте све ове надлежности у протеклих десет година пренио са Републике Српске на БиХ.и има их јос.

Name

МладаБосна

03.08.2019 23:08

Вазно је да вратимо све своје надлезности.Смрт ФАСИЗМУ.! Зивјела РепубликаСРПСКА.!!!

Name

Ре Млада Босно

04.08.2019 02:41

Сам си све рекао и то се зове фасизам. Смрт фашизму.

Name

Цеца

04.08.2019 12:53

Ау сто овај напада Додика, а брани ове из СДСа, мене ово не цуди, а вас?

Name

Добро,

04.08.2019 13:14

Уколико су надлежности. пренете, мислим да би требао бити и неки записник на нивоју двеју страна страна, мислим да свака страна има право поднети анекс (погодби,) имају Пино право ту нагодбу раскинути ! питање је на колико Година и под какви условима је склопљена. зато би овим саветовао у Бања Луки, да улозе захтев за раздрузивање "све по закону , како су то лепо и на културам. начин извели в Словенији . прво скупстина да се изјасни одредити датум када ступа на снегу ваљда Постојни каква копија документа о преносу надлезности 'фотокопирајте и пошљите у Сарајево, дати ин рок повлацења орузаних формација, по изтеку се сматрајо као окупаторји имовина запленити! ко жели да живи у Р скок нека улозити захтев , о свету обавестио ЕУ ин УН , и село заврсено у овим погледу исладате недорасли своме полозају.

Name

ре добро

04.08.2019 19:03

Ти прво науци да будес писмен па онда сери на свим језицима , раздузи се ти са зеном својом то једино мозес.

Name

Доктор

03.08.2019 18:37

Све и један постен србин зна ста је Додик урадио и ради во вријеме како је досао са СФОРОМ и дрзавним ударом на власт! Њему подрску дају чљуди слабог и никаквог ни људског ни патриотски морала. Назалос таквих се данас намнозило као гљива послије кисе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ексер

03.08.2019 18:45

Реално, човјек није ништа ружно рекао ни о Србима ни о РС, а и приједлози су му сасвим на мјесту, тј. имају логична објашњења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

03.08.2019 22:13

тако размиљају само нормални људи али посто овдије има висе оваца него људи...

Name

Будала као и ти

03.08.2019 18:52

Колико год ми био мрзак,истину збори.Да Човић и ХДЗ-А нису блокирали приједлог овог црвенпера, Срби би имали подједнака права као у Билећи,Бања Луци...Радмановић и СНСД су први били за НАТО.Додо се дивио носачима авиона у Неуму.Човић не да ћирилицу и српски језик у његовој авлији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2019 22:08

Тацно

Name

Постао

03.08.2019 18:55

Без устезања морам реци да је ово нормално. Закон се неможе донијети па непоштивати то је анархија. Миле ти си наметнуо свима НАТО прогурао закон и сада правиш застој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2019 22:11

Слазем се кад се донесе закон он се и постује инаце је анархија.. сад хоцу несто сад нецу.. ста би следеце било.. да онда све законе укинемо па и Дејтон.

Name

Вук

03.08.2019 19:11

Несто не пратим вјести ове или оне да ми мозак не отупи, процитам дневно педесетак портала, медија како их ко зове из БиХ и региона иформирам мисљење.Бурлу ,Бакира и Цовица не слусам никада, процитам извјестаје из 50 примјерака таблоида новина ил не знам ста и то је то.Њихове прице нису вриједне луле дувана, могуце да имају ботове и продане дусе, али немају истинске борце.Везано за Бакирову прицу, цињенице су 100% тацне, тумацења разлицита.За Бурлу којеме су паре помутиле расудјивање, који као профитер у рату није заслузио ниста а поготово мене са 5 година рата да представља тврдо знам да нема подрску да каземо априори Немањица, напротив он је први пик за бувару, о Цовицу и Бакиру нецу да прицам.Људи моји досло је вријеме да се поцисте сопствена двориста, или за 10 година нецемо имати крух(в)а, (х)љеба јести

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те Вуце

03.08.2019 20:24

Да би ми ,наша дјеца и унуци могли живјети један зивот достојан људском роду морамо дици свој глас.Слободни избори као резултат стања тј мишљења народа су до те мјере обесмисљењи да је бадава о томе причати .Револуција !!!!!

Name

Дино

03.08.2019 19:14

Јасно ко дан Незнам шта сад хоће наше руководство. Музицку жељу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

03.08.2019 19:18

Гледао сам од поцетка до краја....реално овај цовјек говори боље за Српску него и Додик...ниста он није лосе рекао,напротив све је на мјесту...ипак са босњацима ми треба да градимо будуцност...изгледа да су то једино Саровиц,Мектиц и јос неки препознали,бас су радили слозно без икаквих тензија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

03.08.2019 19:40

Ја сам босњак и нисам симаптизер сда нити бакира али ми немамо ниста против републике српске нити српског народа прослост треба постивати и ици напријед у будуцност за насу дјецу градити дрзаву босну и херцеговину на најбољи нацин а не на криминалу политици и тајкунима

Name

Али није!

04.08.2019 06:39

Ех да је било памети, сада би били скоро "Свица"!

Name

Сарајлиј

05.08.2019 08:03

Читаво вријеме ја говорим, да нико из Сарајева, ни од Бошњака нема ништа против РС, док је год РС у БиХ, и ако ће се српски народ тако осјећати сигурније, а што вас Додик лаже, и вара вас са отцјепљење, е то је ваша ствар... Пс... А органски не подносим ни Бакира, нит ову другу двојица пљачкаша властитог народа...

Name

Горан

03.08.2019 19:27

Не волим га али све је тачно рекао. И да је са Додиком преносио надлеżности и да је Прудским споразумом Додик поништио Републику Српску. И да је гласао за НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха

03.08.2019 19:30

Не волим Изетбеговића због његове политике али ми имамо толике наше будалетине којима се има ко ругати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

03.08.2019 19:41

Господин Изетбеговиц мора да зна да је темељ постојања садасње БиХ управо Дејтонски споразум, а не Република Босна и Херцеговина каквом су је створили Муслимани (данас Босњаци) и Хрвати, а без Срба. Дакле, врацање на ту БиХ није исто сто и врацање на Дејтонски споразум који је ступио на снагу након доносења, прије преносења било каквих надлезности са ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2019 21:27

Још само да објаснис који би то био интерес бошњака да прихвате поврат на по вама изворни Дејтон, а да не оду корак даље и не прогласе поврат на Устав Републике Босне и Херцеговине?

Name

@ОЉА

03.08.2019 21:33

Види се да немаш појма...Дејтонски споразум је потписан да би се зауставио рат.Исти је унесен у устав државе БиХ.Било која би покушала да крши исти била би одговорна за поништење тог споразума.У том случају, а како у уставу пише, укида се тзв. дејтонска БиХ и враћа се на стање прије почетка рата, а то је република БиХ.О томе би сви требало добро да размисле...

Name

дани

03.08.2019 21:46

У Аустрији има 9 Република али само ЈЕДНА ДРЗАВА Öстерреицх глупаци!!!!!

Name

Директ

05.08.2019 22:31

У Аустрији један народ.

Name

ННС

03.08.2019 19:48

Овај цовјек је реално истину рекао. И ово за пензије је 100% тацно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ретроспектива

03.08.2019 19:55

СТА ЈЕ СНСД ПРЕНИО ОД НАДЛЕЗНОСТИ 1.- успостављање система заједничких таблица и саобраћајних дозвола, чиме је ова надлежност пренесена у надлежност Министарства цивилних послова БиХ 2.- успостављање заједничких пасоша 3.- преношење надлежности ентитета из области држављанста на Министарство цивилних послова БиХ 4.- формирање Државне граничне службе БиХ 5.- формирање Канцеларије за сарадњу са Интерполом 6.- формирање Агенције за државну службу БиХ 7.- формирање Одбора државне службе за жалбе 8.- успостављање Дирекције за имплементацију ЦИПС пројекта 9.- успостављање Агенције за заштиту личних података БиХ 10.- успостављање Агенције за идентификацију докумената, евиденцију и размјену података 11.- успостављање СИПА 12.- успостављање Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ 13.- успостављање Службе за послове са странцима БиХ 14.- успостављање Комисије за реституцију БиХ 15.- успостављање Комисије за државну имовину БиХ 16.- успостављање Агенције за акредитацију и квалитет БиХ 17.- успостављање Агенције за лијекове БиХ 18.- успостављање Државне регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ 19.- успостављање Агенције за безбједност хране 20.- успостављање Савјета за дјецу БиХ 21.- успостављање Института за стандардизацију БиХ 22.- успостављање Института за метрологију БиХ 23.- успостављање Комисије за концесије БиХ 24.- успостављање Института за интелектуално власништво БиХ 25.- успостављање Института за акредитовање БиХ 26.- успостављање Конкурентског савјета БиХ 27.- успостављање Канцеларије за ветеринарство БиХ 28.- успостављање Института за нестала лица БиХ 29.- успостављање Државног трезора при Министарству финансија БиХ 30.- успостављање Управе за индиректно опорезивање БиХ 31.- успостављање Агенције за статистику БиХ 32.- успостављање Агенције за осигурање депозита БиХ 33.- успостављање Агенције за осигурање БиХ 34.- успостављање Агенције за јавне набавке БиХ 35.- успостављање Одбора за ревизију јавних набавки 36.- успостављање Извозно-кредитне агенције БиХ 37.- успостављање Комисије за рачуноводство и ревизију БиХ , СНСД јесте све ове надлежности у протеклих десет година пренио са Републике Српске на БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.08.2019 20:34

99% посто овог сто сте набројали је основано одлукама Високог представника. Таблице и пасосе је тацно тако прихватила прва Влада Милорада Додика, и прихвацени су да се неби досло у ситуацију да нас народ не мозе да иде на лијецење у Београд на ВМА и на Клиницки центар а знамо само колико је насих рањеника тамо заврсило и цивилног народа и да се неби досло у ситуацију да породице и фамилује буду раздвојене и не могу да прелазе преко Дрине. И ти пасоси и таблице су биле од највеце користи за српски народ и са једне и друге стране Дрине. Зато оптузивати да је то било на стету Републике Српске било би исто као када би рекли да је Радован Карадзиц издао Републику Српску зато сто у Дејтону је прихвацено да Република Српска не буде самостална дрзава вец је остала у Босни и Херцеговини. Мало обновити стиво није лосе. Лаку ноц и лијеп сан.

Name

Ре Ретроспектива

03.08.2019 20:56

Ако је дословце све тацно, а вјероватно јесте (оцигледно сте имали изворе) није лосе да и "обицан" градјанин РС то зна.

Name

Кики

03.08.2019 21:00

Јбг, што ниси са скраћеницама писао, не могу направити скриншот да ширим даље..

Name

Ми

03.08.2019 21:54

Прво сто је урадио избацио је србски динар, и увео КМ!!!

Name

ре Ми

04.08.2019 06:23

И све то заједно невриједи колико Војска РС коју је дао СДС.

Name

Ре Милан

04.08.2019 08:44

Мазалице, нису сви глупи, има нас доста који не насједамо на јефтину прицу. Права је истина да су надлезности пренесене тако сто је за њих гласано у НСРС. И нема друге истине.

Name

Ре Милан

04.08.2019 09:00

Хајде Милане не лапрдај глупости. Покри се ушима и подераном поњавом и спавај свој зимски СНСД сан.

Name

Ре Милан

04.08.2019 09:49

Милане небубај па неможе тебе нико натерати да дигнеш руку ако нећеш а незнам одкад нама треба пасош да пређемо у србију. Прихватио је све кадје пристао да буде председник владе са два посланика.

Name

Еееееее

04.08.2019 12:09

Ово писе неко ко је итекако упуцен и плацен да лаје против власти

Name

Директ

05.08.2019 22:35

То је тацно! Додик је највисе надлезности пренио на ниво БиХ.

Name

Цицерон

03.08.2019 19:55

Једно је сигурно цим падне јадан са власти пада и други. Они су политицка браца. Ко је богатији не зна нико. Али РС је опљацкана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.08.2019 07:40

Зна се добро, Баја је доста богатији, пуно је примјера, рецимо Баја се воза и авионима и хеликопретима док тога у Ф БиХ нема.

Name

Ридјоња

04.08.2019 14:59

Једно прица друго мисли...

Name

Зоки

03.08.2019 20:07

Нема ста да се одузме ни дода,човијек је лијепо културно и аргументовао све без имало цинизма према РСој.Ја једино могу да закљуцим да Додик са Човицем прави тензије и да Додик лицно најмање постује Србе и РСу,а све своје пронасаје пребацује на друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2019 22:29

Осим оне изјаве да је он за релаx односе и како да идемо даље. Сто му онда смета 9. Јануар? Ко брани у Федерацији да славе празнике које хоце.

Name

Јанко

03.08.2019 20:07

Главна истина - Додик је пренио све пренесене надлезности на ниво БиХ. И СНСД је био најбољи партнер СДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илидза

03.08.2019 20:08

Колико нас је Додик уназадио нисмо ни свјесни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Излаз Из кризе

03.08.2019 20:11

За нас би био највеци спас да Додик оде са власти. Толико је огрезао у кеиминал да сад вуце ненормалне потезе да би остао на власти. увео страховладу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Улог

03.08.2019 20:15

Додик је са бакитом дигао акцизе. Њихова је акцизна коалиција сда , снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.08.2019 20:19

Дјелује као фин, ко би рекао, знамо ми ко си и чији си !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2019 21:31

Све ви знате осим оно што вам је пред носом... То ко оно кад муж сазна задњи да му је супругу пола махале..., а он мислио да је у душу зна... Бошњаци никад али никад нису рекли да србима треба одузети права него се залажу за једнакоправност свих, то им стоји и у оној Исламској декларацији којом вас Додо препада, не би било лоше да је прочитате...

Name

Миле

03.08.2019 20:36

Водите га својој кући када вам је тако добар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раздруживач

03.08.2019 20:40

Крупна је неистина да је Додик преносио надлежности.Није то чинио ни Додик а ни други политичари Српсске.Надлежности су својим декретима наравно противуставно јер за то нису имали овлашћења,преносили високи представници,Ко не вјерује нека оде на страницу ОХР-а гдје може да се нађе попис хајдучије високих представника. Једини пренос надлежности који је одборен од стране Републике Српске јесте надлежност одбране али и то је учињено под великим притисцима и пријетњама Американаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дани

03.08.2019 21:51

Ко преноси надлезности на ИГОРА паре?????

Name

ОХР

03.08.2019 23:28

Тачно је да је то ОХР радио,али је касније СНСД својим рукама све то у Парламенту озаконио.

Name

ре

04.08.2019 07:52

Ниси ти способан раздружити ништа у својој кући, одлуке које је донио ОХР су потврђене у Парламенту БиХ, за све те одлуке је гласао СНСД. Само да ти освјежим памћење, за закон о Одбрани БиХ гласао је СНСД а ПРОТИВ, било је и против, између осталих против је био Миланко Михаљица. Онда послије тога иду избори и српки народ поново даје повјерење Додику а Миланко Михаљица слабо добија који глас. То значи да српски народ у већини није имао ништа против преноса надлежности. Немој да те учим шта је демократија, Баја је пренио СВЕ надлежности и НИКАДА више их неће вратити назад, никад, а можда ни тад.

Name

ре Раздруживач

04.08.2019 09:07

ОХР, односно Високи представник, је дио Дејтонског пакета. Не може се само пробирати дијелове који се теби допадају, а друге одбацивати.

Name

ре ре

04.08.2019 13:26

Вратићемо све а и помоћи ћемо Хрватима Федерације да и они имају своју републику.

Name

Дуле

03.08.2019 20:55

Није мој омиљени политицар,медјутим све сто је рекао је горка истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац Војо

03.08.2019 21:24

Ниста чојк није лоше рекао,сасвим реално и објективно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хистерија

03.08.2019 22:05

Гласајте за њега када вам овако лијепо и културно збори. Свака вам суса мозе продати м..а под бубреге. Не мозе скоро годину дана наптавити ред у своме сокаку, а бистри вам о васем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куки

03.08.2019 22:38

Зар није најтрагицније од свега сто је на Прудском споразуму покусао да направи 4 регије умјесто ентитета? Ми немамо вецег непријатеља од МД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

03.08.2019 23:11

Све сто Бакир казе 70 посто је истина само лазе једну ствар а то је Истина је да Додик и његови партнери пљацкају и придају све у Рс и да народ зиви на кредит да је сиромасан и бези али све сто Додик ради србима у Рс то исто и Бакир ради босњацима у Федерацији. Треба нам дрзава да је имамо у БиХ а не побуњеницке Енклаве народ мора да зиви заједно само заједно моземо све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агата

04.08.2019 19:42

Ни приблизно исто, иако ми се гади социјална неосјетљивост свих. МД је сампион у крадји... Само оне банке... Милијарде су то... Прогледајте мало Срби

Name

Добој

03.08.2019 23:38

То је истина, али што то не рече у октобру прије гласања? Ниси смио, није ти шупак Амер одобрио. Мрш, бре дебили једни. И ти и Дудук и овај народ ударен у главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

04.08.2019 05:14

Када једном издас вјеру издацесје увек ко вјеру изда за круну њемује круна преца од свега устањује за ту нсвоју круну продат народ и дрзаву а круну неда низаста ни по цену зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Догодине

04.08.2019 05:53

Обојици су спонзори Нато и Русија. "држите народ глупим, свађајте се колико год могуће, али правите озбиљан утисак" је њихова пословица. за пензије је у праву. најниже. ниже од Молдавије, Косова*. значи гори смо од најсиромашнијих држава у Европи. ми смо гори и од већине афричких земаља. и тамо се у десетине држава боље живи и далеко више ради нехо овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тета

04.08.2019 07:47

Па када ти је Додик толико ваљао засто га ни просли пута ни сада нецес на власти на нивоу БиХ? Мој Бакире,ниси ти тај кога се несто пита тамо код вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича

04.08.2019 07:56

Зашо федерација не врати РС њен дио новца од пдп и других наплата од царина.Прича о РС а сама федерација крши законе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

04.08.2019 12:18

Колико уплатис толико и узми. Мозда буде обрнуто. Дуго федерација гура српску.

Name

Вјецити опозиционар

04.08.2019 07:56

Изетбеговиц је заједно са додиком и цовицем мени најкривљи за садашње стање у БиХ и пропаст привреде, али руку на срце све што је рекао углавном је у праву. Свако ко мисли својом, а не великог вође главом зна да је то тако, додик само баца прашину у очи слијепцима и полуслијепцима, има нас доста којима немозе заслијепити очи својим небулозама , а Богу хвала имамо и главу да расудјујемо. Каже пред прошле изборе једна моја кона, гласати за додика и зељку немамо бољих, ја јој одговорих да немамо горих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудизбуњен

04.08.2019 08:27

Неце бити цланства НИКАДА а не кад у Републици Српској за то сазри. А Додик и ти сте иста прица - празна. Само нација и слицне теме ко фол свадјате се а у праxи само манипулисете овим јадним народима. Сад прица да це да врати надлезности. Како??? Узеце царобни стапиц и пујпике не вази? Па брате,сто си их преносио?? Скидацес таблице с кола нпр? Стављацес 4 С на таблице? А кад треба преци границу нецес моци мозда ни у србију. Додице покриј се по глави и шути!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

04.08.2019 08:29

Ово је из прве руке о патриотизму СНСД-а И то од њиховог великог савезника са којима је шурово И преносио надлежности на БХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоx

04.08.2019 08:37

Шта ли је све Додик потписивао и на шта је све пристајао? Од свог првог појављивања на политичкој сцени па све до данас, он је више користи изборио Хрватима него Србима за чије се интересе наводно бори. Е мој народе, није он случајно за србомрзитељицу Олбрајтову био "свјежи дашак са Балкана", а стара народна пословица каже да Вук длаку мијења, али ћуд никако! Имајте то на уму сви који му вјерујете. Све ће то једног дана бити видљиво, надајмо се не прекасно, па да послије њега покушамо спасити од Републике Српске, оно шта се спасити могне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

04.08.2019 09:01

Додик је институција за тебе и такве...па ето направите нешто без њега у БиХ...Народ је све рекао на изборима....Тебе боли сто нема полтрона да иду са тобом ка унитарној БиХ какву ти је бабо заговарао...Зато си промијенио и причу.....Кад те сада слушају Срби кажу добар овај Бакир..а ко те прочита зна ко си и какав си...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

04.08.2019 10:56

Е Јапан то И те иституције а И ми свана

Name

ре Истина

04.08.2019 14:49

Нека онда Миле направи нешто без Бакира у Босни. На примјер, нека ратификује нову границу са Србијом. Ах, да, не може ни он ништа. Најлакше је блокирати ;)

Name

Директ

05.08.2019 22:43

Ментална институција.

Name

УСА

04.08.2019 09:37

Свемогуци Баке јос није формирана власт у Федерацији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

04.08.2019 11:25

Сваки пут оцита лекцију Додику,мудро га испровоцира и онда аргументима тако брутално спусти на земљу...У много цему јесу слицни али овај показује много висе мудрости и разлозности приликом јавних иступа,небитно да ли је искрен или не...Тиме убире симпатије код свог народа па и знацајног дијела медјународне заједнице,сто опет све пуца по нама несрецницима сто нас представља и заступа ортодоксна будалетина...При том јако опасна,непредвидива и бескрупулозна...РС губи битке за столом и тамо гдје није нападнута,ми створисмо и одбранисмо а криминалци унистисе и обезвриједисе...Ако се не призовемо памети бојим се да би се могли у једном тренутку горко кајати...Зар смо доцекали да оно сто би нам требао реци нас предсједник слусамо од представника другог народа,и да немамо не само адекватан одговор него немамо никакав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај је

04.08.2019 12:47

Струцан да своја мисљења намјестас по потреби

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиГ-21

04.08.2019 14:30

Ко нормалан да поверује овом лику?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

04.08.2019 18:20

Тако је али је сад спустио!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј ста су се они договорили....

04.08.2019 18:41

Да удју у НАТО али да то иде полако. Па да они сацувају своје фотеље, паре. А послије њих нек се други баве тиме. Они це слати редуковане извјестаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

04.08.2019 19:42

Брега. Цола. Дјура. Др.Неле. итд....напустили Сарајево.Засто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

05.08.2019 08:14

Ено Бреге у Сарајеву 24.08 на концерту, не лапрдај, прво се мало распитај, Брега се вратио у Сарајево, има личну карту на Чекалуша 14,гдје је и родјен, плаћа порез нашој држави БиХ, која је и твоја држава, прво се распитај, или је и код тебе ко код додика, само лажи и бацај бомбе... А човјек од 86 нема стални боравак у Сарајеву, него у Паризу, Београду и тако даље по свјетским центрима, тако да је отишао још давно прије рата.

Name

Ре

05.08.2019 08:17

80 000 бањалуцана напустило БЛ 90тих? Засто? десетине хиљада напустило БЛ у задњих пар година (и јос напустају), засто?

Name

пензионерка

05.08.2019 11:07

За Доктора: Има људи који имају и људског и сваког другог морала, али гласају за Додика, јер им је он, некада давно, вратио пензије. Све негативности везано за Додика, неће да виде, не занимају их. Нажалост, имам примјер у широј породици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бонтон

05.08.2019 19:54

Е овако се даје интервју,врло смирено аргументовано културно а мозете га симпатизирати или не али тако је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сигмер

06.08.2019 13:24

Ово је свима већ јасно и познато ништа није човјек слагао..

ОДГОВОРИТЕ