Ко се залаже за нуклеарно оружје?

Совјетски Савез је предлагао Јапану да у декларацију из 1956. године унесе тачку о тежњи двеју земаља о свеобухватној забрани нуклеарног оружја, али је јапанска страна ту идеју одбила, саопштила је информациона агенција Кјодо, позивајуц́и се на документе из тих година који су сада отворени.

Свијет 03.08.2019 | 18:42
Ко се залаже за нуклеарно оружје?
Према наводима агенције, Јапан је инсистирао на томе да се питање о забрани нуклеарног оружја разматра након обнављања дипломатских односа.

Јапан је од 1951. године био под "нуклеарним штитом" САД на основу Споразума о безбједности, те није могао да потпише антинуклеарно саопштење.

Сјунити Мацумото, кога је јапанска влада овластила за преговоре са Совјетским Савезом је рекао да је антинуклеарна тачка у заједничкој декларацији била избачена на инсистирање јапанске стране, преноси јапанска агенција.

Декларација је била потписана 19. октобра 1956. године у Москви, чиме су обновљени дипломатски односи двеју земаља. У документу је било наведено да ц́е стране наставити да преговарају о мировном споразуму, након чијег је потписивања Совјетски Савез требало да размотри могуц́ност да преда Јапану два од четири острва из Курилског архипелага, на која претендује Токио.

Ријеч је о острвима Шикотан и Хабомаи. Формирање војног јапанско-америчког војног савеза 1960. године, на основу Споразума о узајамној сарадњи и гаранцијама безбедности дало је повод Совјетском Савезу да одустане од преговора с Јапанцима о тим острвима, све док се потпуно не повуку страни војници с јапанске територије.

У свјетлу актуелних преговора Москве и Токија о мировном споразуму, тема потписивања декларације 1956. године привлачи посебну пажњу. Јапан се нада да ц́е му Русија предати острва која су припала Совјетском Савезу након Другог свјетског рата, ако буду створени погодни услови за то.

Русија, међутим, наводи да се на преговорима о мировном споразуму с Јапаном не разматра питање о предавању острва.

(НН/спутникнеwс.цом)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Фотеље у магли

03.08.2019 23:49

Руси сто отму не дају, слицно као неки балканци из исте секте..

ОДГОВОРИТЕ