Ko se zalaže za nuklearno oružje?

Sovjetski Savez je predlagao Japanu da u deklaraciju iz 1956. godine unese tačku o težnji dveju zemalja o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog oružja, ali je japanska strana tu ideju odbila, saopštila je informaciona agencija Kjodo, pozivajući se na dokumente iz tih godina koji su sada otvoreni.

Svijet 03.08.2019 | 18:42
Ko se zalaže za nuklearno oružje?
Prema navodima agencije, Japan je insistirao na tome da se pitanje o zabrani nuklearnog oružja razmatra nakon obnavljanja diplomatskih odnosa.

Japan je od 1951. godine bio pod "nuklearnim štitom" SAD na osnovu Sporazuma o bezbjednosti, te nije mogao da potpiše antinuklearno saopštenje.

Sjuniti Macumoto, koga je japanska vlada ovlastila za pregovore sa Sovjetskim Savezom je rekao da je antinuklearna tačka u zajedničkoj deklaraciji bila izbačena na insistiranje japanske strane, prenosi japanska agencija.

Deklaracija je bila potpisana 19. oktobra 1956. godine u Moskvi, čime su obnovljeni diplomatski odnosi dveju zemalja. U dokumentu je bilo navedeno da će strane nastaviti da pregovaraju o mirovnom sporazumu, nakon čijeg je potpisivanja Sovjetski Savez trebalo da razmotri mogućnost da preda Japanu dva od četiri ostrva iz Kurilskog arhipelaga, na koja pretenduje Tokio.

Riječ je o ostrvima Šikotan i Habomai. Formiranje vojnog japansko-američkog vojnog saveza 1960. godine, na osnovu Sporazuma o uzajamnoj saradnji i garancijama bezbednosti dalo je povod Sovjetskom Savezu da odustane od pregovora s Japancima o tim ostrvima, sve dok se potpuno ne povuku strani vojnici s japanske teritorije.

U svjetlu aktuelnih pregovora Moskve i Tokija o mirovnom sporazumu, tema potpisivanja deklaracije 1956. godine privlači posebnu pažnju. Japan se nada da će mu Rusija predati ostrva koja su pripala Sovjetskom Savezu nakon Drugog svjetskog rata, ako budu stvoreni pogodni uslovi za to.

Rusija, međutim, navodi da se na pregovorima o mirovnom sporazumu s Japanom ne razmatra pitanje o predavanju ostrva.

(NN/sputniknews.com)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Fotelje u magli

03.08.2019 23:49

Rusi sto otmu ne daju, slicno kao neki balkanci iz iste sekte..

ODGOVORITE