Ово је било горе од бомбардовања

– Зачуо се јак тресак а онда је све почело да пуца. Мрак, варнице, дим, нисмо знали шта се дешава. Помислили смо гори кућа. Ја сам преживјела и бомбардовање али ово је нешто најгоре што ми се у животу десило.

Србија 03.08.2019 | 16:06
Ово је било горе од бомбардовања
Овим ријечима Радица Стевановић из Доњег Међурова описује тренутке страшне драме која је настала када је на кућу у којој живи са још седам чланова породице пао огроман брест, покидао струјне каблове и смрскао једну собу на спрату.
 
Срећа у несрећи је да је син са супругом и дјететом, који иначе станује у поткровљу куће, тренутно на мору, иначе би посљедице могле бити много теже.

– Све се десило брзо. Прво је почео јак вјетар па киша. Пет минута није прошло, нешто је пукло. Чули смо јак тресак, катастрофа. Варнице су биле у кући. Мрак, дим. Само пламен, дим. Вришти кћерка, вриштим ја. Муж вади утикаче да се не упали кућа. Дјевер који живи у приземљу онда је почео да виче силазите, бјежите пао је брест на кућу. Комшија је гледао, два пута се брест нагињао ка кући како је вјетар дувао и враћао се. Срећа у задњем тренутку је пао мало у страну, иначе би цијелу кућу уништио. Могуће је да су га жице мало скренуле у страну. Да је пао на димњак, срушио би све на доле – у једном даху и у шоку прича Радица.


 
Она каже да су они и мјештани околних кућа више година писали захтјеве да се брест, који расте на јавној површини уклони, али то није учињено.

– Годинама је тражено од надлежних служби да се исјече то дрво. Скупљали смо потписе. Ми би то сами уколини али нисмо смјели јер су казне велике. Брест је пријетио кући, гране су биле изнад куће. Свако невријеме смо стрепили. Мој муж је синоћ рекао, ако сада брест падне на кућу… Ако вјерујете два минута нису прошла и он је пао. Оствариле су се наше најгоре стрепње – додаје она.



Њен супруг Градимир оцјењује да је штета велика и да би могла да премаши милион динара. 

– Кров смо нов ставили прошле године, цријеп ниједан не би фалио да ово није пало , то је све укуцано, све одрађено лијепо. Купатило је било ново, а оштећено и оно. Соба на коју је пао брест је била празна и не користи се срећом, али је кров уништен скроз. У соби поред спавају син и снаја са дјететом, не смијем да помислим шта је могло да буде да су били ту – каже Радица.


 
Жарко Рајковић предсједник савјета грађана каже да је брест метар и по у пречнику и стар око 100 година те да су мјештани тражили више пута да буде укоњен.

– Писали смо 10 пута захтјев, али затајиле су надлежне службе. Сви су причали, није страшно, није страшно, а ево шта се десило. Сада могу да дођу и исјеку га – каже Рајковић.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ИСТИНА

03.08.2019 14:33

Не само да исијеку, већ морају да плате директну штету и душевну бол због претрпљеног страха.

ОДГОВОРИТЕ