Ovo je bilo gore od bombardovanja

– Začuo se jak tresak a onda je sve počelo da puca. Mrak, varnice, dim, nismo znali šta se dešava. Pomislili smo gori kuća. Ja sam preživjela i bombardovanje ali ovo je nešto najgore što mi se u životu desilo.

Srbija 03.08.2019 | 16:06
Ovo je bilo gore od bombardovanja
Ovim riječima Radica Stevanović iz Donjeg Međurova opisuje trenutke strašne drame koja je nastala kada je na kuću u kojoj živi sa još sedam članova porodice pao ogroman brest, pokidao strujne kablove i smrskao jednu sobu na spratu.
 
Sreća u nesreći je da je sin sa suprugom i djetetom, koji inače stanuje u potkrovlju kuće, trenutno na moru, inače bi posljedice mogle biti mnogo teže.

– Sve se desilo brzo. Prvo je počeo jak vjetar pa kiša. Pet minuta nije prošlo, nešto je puklo. Čuli smo jak tresak, katastrofa. Varnice su bile u kući. Mrak, dim. Samo plamen, dim. Vrišti kćerka, vrištim ja. Muž vadi utikače da se ne upali kuća. Djever koji živi u prizemlju onda je počeo da viče silazite, bježite pao je brest na kuću. Komšija je gledao, dva puta se brest naginjao ka kući kako je vjetar duvao i vraćao se. Sreća u zadnjem trenutku je pao malo u stranu, inače bi cijelu kuću uništio. Moguće je da su ga žice malo skrenule u stranu. Da je pao na dimnjak, srušio bi sve na dole – u jednom dahu i u šoku priča Radica.


 
Ona kaže da su oni i mještani okolnih kuća više godina pisali zahtjeve da se brest, koji raste na javnoj površini ukloni, ali to nije učinjeno.

– Godinama je traženo od nadležnih službi da se isječe to drvo. Skupljali smo potpise. Mi bi to sami ukolini ali nismo smjeli jer su kazne velike. Brest je prijetio kući, grane su bile iznad kuće. Svako nevrijeme smo strepili. Moj muž je sinoć rekao, ako sada brest padne na kuću… Ako vjerujete dva minuta nisu prošla i on je pao. Ostvarile su se naše najgore strepnje – dodaje ona.



Njen suprug Gradimir ocjenjuje da je šteta velika i da bi mogla da premaši milion dinara. 

– Krov smo nov stavili prošle godine, crijep nijedan ne bi falio da ovo nije palo , to je sve ukucano, sve odrađeno lijepo. Kupatilo je bilo novo, a oštećeno i ono. Soba na koju je pao brest je bila prazna i ne koristi se srećom, ali je krov uništen skroz. U sobi pored spavaju sin i snaja sa djetetom, ne smijem da pomislim šta je moglo da bude da su bili tu – kaže Radica.


 
Žarko Rajković predsjednik savjeta građana kaže da je brest metar i po u prečniku i star oko 100 godina te da su mještani tražili više puta da bude ukonjen.

– Pisali smo 10 puta zahtjev, ali zatajile su nadležne službe. Svi su pričali, nije strašno, nije strašno, a evo šta se desilo. Sada mogu da dođu i isjeku ga – kaže Rajković.

(Srpskainfo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ISTINA

03.08.2019 14:33

Ne samo da isijeku, već moraju da plate direktnu štetu i duševnu bol zbog pretrpljenog straha.

ODGOVORITE