Стопирајући прешли 8.500 километара

Да су границе само линије у атласу, а километри само бројке показују искуства Душана Смиљанића и Немање Лендића, који су до сада ауто-стопом прешли 8. 500 километара и све су ближи циљу од 10. 000 километара.

Путовања 03.08.2019 | 15:43
Стопирајући прешли 8.500 километара
"Ово је моје прво, а Немањино седмо путовање ауто-стопом. У почетку ми је било чудно, али чим сам изашао из Србије тај чудни осјећај приликом стопирања је нестао. Засад је све одлично и немамо проблем да нађемо превоз - у просјеку стопирамо три до четири сата да бисмо стигли на жељену дестинацију и само једном нам то није пошло за руком, па смо камповали. Спавали смо у парку под ведрим небом", овако започиње причу Смиљанић о вишемјесечном путовању на које се, како каже, одлучио јер не жели да запоставља садашњост због будућности.

На досадашњем путовању кроз чак 12 земаља није увијек све ишло глатко па су имали и двије неугодне ситуације.

"Једном смо стопирали девет сати у граду Хам, када смо ишли за Амстердам. На крају смо дошли у Келн, који је шездесетак километара од Хама и сутрадан смо наставили за Амстердам. Друга ситуација је трајала неколико дана када смо фактички препјешачили Мађарску јер је стопирање у овој земљи јако тешко", казао је Смиљанић.

Лендић и Смиљанић су до сада обишли Београд и Вршац, румунске градове Темишвар, Јаши, Бакау, Брашов, Бран, Сибиу, Деву, Вармагу, Клуж, Напоку и Орадеу.

"У Украјини смо посјетили Кијев, Одесу, Тернопољ, Лавов, Чернивци, Лутск, Умањ, а посјетили смо и Тирастопољ. У Молдавији смо обишли Кишињев и Унгени, а у Мађарској Дебрецен и Мисколц", прича Смиљанић, те додаје да су били и у словачким градовима Кошице и Прешов.

Овој двојици путника није промакла нити пољска пријестоница Варшава, а одлучили су да у тој земљи обиђу и градове Лодз и Познан.

У Њемачкој су Лендић и Смиљанић посјетили Берлин, Хановер, Дортмунд, Хам и Келн, а у Холандији Амстердам, Бреду, Гауду и Ротердам.

Као и сви авантуристи, тако ни њих двојица нису заобишла Град свјетлости, а осим Париза у Француској су још видјели и Лион, док су се у сусједној Белгији одлучили за пријестоницу Бирсел и град Антверп.

"Тренутно смо у Саланцхесу на неколико километара од Пасија, градића испод Мон Блана, а након тога планирамо обићи Азурну обалу, Монако, па до Љубљане и назад кући", каже Смиљанић.

Тешко је, признаје он, одговорити шта му се највише свидјело... С једне стране Румунија има прелијепу природу, док су га, каже, Кошице у Словачкој одушевиле.

Смиљанић и његов сапутник су сагласни да Берлин има урбану енергију.

"На пут смо кренули из Градишке. Мислили смо посјетити и Африку, али нисмо успјели због Шенгена. Иначе, до своје тридесете године намјеравам обићи цијелу планету", закључује овај двадесетпетогодишњак, којем су сљедеће жељене дестинације Азија и Африка.

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Стојан Смљанић

08.08.2019 14:31

Идем и ја са вама други пут али са.аутом па да.вас покупим тамо гдје будете дуго чекали

ОДГОВОРИТЕ