Слављење Олује пораз свих вриједности

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић оцијенио је поводом Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја" да је пораз свих цивилизацијских вриједности то што једна европска држава у 21. вијеку слави протјеривање стотина хиљада и убиства више хиљада људи.

Република Српска 03.08.2019 | 15:00
Слављење Олује пораз свих вриједности
"Наш задатак је да чувамо сјећање и одамо поштовање нашим жртвама, али и заједно са Србијом учинимо све да положај преосталих Срба у Хрватској буде много бољи", истакао је Бореновић.

Бореновић је навео да је у случају "Олује" међународно право доживјело крах, а читав свијет зажмирио на етничко чишћење, убиства, гранатирање избјегличких колона и спаљена и опустошена огњишта, саопштено је из ПДП-а.

"Зато је изузетно битно да чувамо сјећање на овај ужасни злочин, преносимо га на будуће генерације и учимо их да, поштујући туђе, поштују изнад свега и тешке жртве које је поднио наш народ", поручио је Бореновић.

Акција "Олуја" је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

У "Олуји" је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Хрватска војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа, 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

пантелија.

03.08.2019 19:12

Ова битка коју смо изгубили гора је од косовске битке.

ОДГОВОРИТЕ