Slavljenje Oluje poraz svih vrijednosti

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je povodom Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" da je poraz svih civilizacijskih vrijednosti to što jedna evropska država u 21. vijeku slavi protjerivanje stotina hiljada i ubistva više hiljada ljudi.

Republika Srpska 03.08.2019 | 15:00
Slavljenje Oluje poraz svih vrijednosti
"Naš zadatak je da čuvamo sjećanje i odamo poštovanje našim žrtvama, ali i zajedno sa Srbijom učinimo sve da položaj preostalih Srba u Hrvatskoj bude mnogo bolji", istakao je Borenović.

Borenović je naveo da je u slučaju "Oluje" međunarodno pravo doživjelo krah, a čitav svijet zažmirio na etničko čišćenje, ubistva, granatiranje izbjegličkih kolona i spaljena i opustošena ognjišta, saopšteno je iz PDP-a.

"Zato je izuzetno bitno da čuvamo sjećanje na ovaj užasni zločin, prenosimo ga na buduće generacije i učimo ih da, poštujući tuđe, poštuju iznad svega i teške žrtve koje je podnio naš narod", poručio je Borenović.

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

U "Oluji" je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta, 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pantelija.

03.08.2019 21:12

Ova bitka koju smo izgubili gora je od kosovske bitke.

ODGOVORITE