Другачији поглед на статистику...

Да ли сте се када запитали каква нам је структура на сваких 1. 000 становника, када је ријеч о запосленима, незапосленима, младим, пензионерима…

Босна и Херцеговина 03.08.2019 | 13:39
Другачији поглед на статистику...
Ово питање је истраживао економиста Фарук Хаџић, на основу доступних анализа и оно што је открио није нимало охрабрујуће – од 1000 грађана БиХ ради тек њих 304- половина  у тзв. реалном сектору, а друга половина су државни службеници.

Преосталих 66 одсто становништва је незапослено, пензионисано, млађе од 15 година или неактивно (ученици/студенти, онеспособљени за рад, особе које обављају само кућне послове у свом домаћинству и обесхрабрене неактивне особе).

НАПОМЕНА У неактивне се према дефиницији убрајају и пензионери, али су они посебно издвојени у анализи јер за њих постоје званични подаци.




“Од 304 запослена, тек половина њих су радници из ткз. реалног сектора који стварају нову вриједност за себе и за све остале. Оно што нас спашава јесу дознаке из иностранства”, каже за БУКУ Хаџић који је овом анализом на што једноставнији начин хтио показати структуру становништва и како се она смањује, односно повећава.

До свих бројки је дошао из Анкете о радној снази и од ентитетских завода ПИО.

Добијене бројеве је потом упоредио са стањем из 2016. и тек се овим поређењем види колико се, у само двије године, промијенила структура станховништва.

Одговори за 2018. годину, те повећање или смањење у загради у односу на 2016. годину:

➡️ Млади (0-15) = 113 (-11)
➡️ Пензионери = 252 (+17)
➡️ Запослени = 304 (+22)*
➡️ Незапослени = 69 (-28)
➡️ Неактивни = 262 (-1)
* Пола запослених ради у ткз. "реалном сектору"

“Оно што мене брине, јесте да се осјетно смањује број незапослених и младих, а повећава број пензионера. Нажалост све до сада рађене процјене говоре да ће у годинама пред нама ови односи бити још лошији”, закључио је Хаџић.

(БУКА)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЗНАЊЕ

03.08.2019 12:24

Ов је доста добра анализа. Међутим, ако у комплекснију анализу укључите проблем продуктивност, онда ће те доћи до спознаје која упућује на катастрофалну ситуацију. Продуктивност запослених у администрацији је на вома ниском нивоу, јер садашњи обим послова у администрацији би могло обављати 50% од садашњег броја запослених у томе сегменту. Ако тих 50%, односно 75 000 премјестите у незапослене онда имате потпуно другу слику: Млади 113 000, Пензионери 252 000, Запослени 229 000, Незапослени 337 000 и Неактивни 262 000. Ово су бројке које одражавају хаотично стање. Међутим ништа ово не вриједи писати, јер они који су одговорни оне не желе да се суоче са истином. Они имају своје ссатистичаре који податке фризирају по њиховој жељи и потреби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хусо

03.08.2019 13:29

Ви који гласате за ове на власти вама треба уградити звонце на главу и свака греска код ових на власти да код вас звони на глави у глави и око главуче. Запитајте се било који од вас дал сте исправно гласали. Ја мислим да се све ово десава ради вас ви ниста не видите.Ви који сте гласали за ове на власти ви сте кривибзасто народ одлази из насе земље. Кад доде ред на вас саме касно це бити. Сад ви из РС-а имате драска и ухватите се њег дајте му подрску. За кога да ја гласам у Федерацији кад је сами лопов. Гласао сам за оног из Америке сто је био кандидат Ибрахим Хадзикадиц ал ста вриједи кас други нису.Ја имам могуцност да зивим како хоцу и да не гласам ал увијек изадем и заокрузим ПОШТЕНОГ па куд пукло да пукло...поздрав људима добре воље, наравно односи се и на женски род.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

03.08.2019 16:13

И овако мали број коментара на овако озбиљну тему говори гдје се налазимо. За посматрање овог проблема морате да знате из статистике прерачунати једну структуру у другу и баратати процентима. На нашу жалост данас мало свршених економиста ово умије. Прме томе ту смо гдје јесмо. Талентовани, углавном инжињери и медицинари одлазе вани, а у земљи остају правници и лоши економисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре истина

04.08.2019 06:19

Коментар на ову тему може дати само онај ко барата са тачним цифрама. Зар требамо читати нечија нагађања.

Name

Ре

04.08.2019 11:40

То је милина паприка политика, зивјела паприка.