Drugačiji pogled na statistiku...

Da li ste se kada zapitali kakva nam je struktura na svakih 1. 000 stanovnika, kada je riječ o zaposlenima, nezaposlenima, mladim, penzionerima…

Bosna i Hercegovina 03.08.2019 | 13:39
Drugačiji pogled na statistiku...
Ovo pitanje je istraživao ekonomista Faruk Hadžić, na osnovu dostupnih analiza i ono što je otkrio nije nimalo ohrabrujuće – od 1000 građana BiH radi tek njih 304- polovina  u tzv. realnom sektoru, a druga polovina su državni službenici.

Preostalih 66 odsto stanovništva je nezaposleno, penzionisano, mlađe od 15 godina ili neaktivno (učenici/studenti, onesposobljeni za rad, osobe koje obavljaju samo kućne poslove u svom domaćinstvu i obeshrabrene neaktivne osobe).

NAPOMENA U neaktivne se prema definiciji ubrajaju i penzioneri, ali su oni posebno izdvojeni u analizi jer za njih postoje zvanični podaci.




“Od 304 zaposlena, tek polovina njih su radnici iz tkz. realnog sektora koji stvaraju novu vrijednost za sebe i za sve ostale. Ono što nas spašava jesu doznake iz inostranstva”, kaže za BUKU Hadžić koji je ovom analizom na što jednostavniji način htio pokazati strukturu stanovništva i kako se ona smanjuje, odnosno povećava.

Do svih brojki je došao iz Ankete o radnoj snazi i od entitetskih zavoda PIO.

Dobijene brojeve je potom uporedio sa stanjem iz 2016. i tek se ovim poređenjem vidi koliko se, u samo dvije godine, promijenila struktura stanhovništva.

Odgovori za 2018. godinu, te povećanje ili smanjenje u zagradi u odnosu na 2016. godinu:

➡️ Mladi (0-15) = 113 (-11)
➡️ Penzioneri = 252 (+17)
➡️ Zaposleni = 304 (+22)*
➡️ Nezaposleni = 69 (-28)
➡️ Neaktivni = 262 (-1)
* Pola zaposlenih radi u tkz. "realnom sektoru"

“Ono što mene brine, jeste da se osjetno smanjuje broj nezaposlenih i mladih, a povećava broj penzionera. Nažalost sve do sada rađene procjene govore da će u godinama pred nama ovi odnosi biti još lošiji”, zaključio je Hadžić.

(BUKA)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ZNANJE

03.08.2019 12:24

Ov je dosta dobra analiza. Međutim, ako u kompleksniju analizu uključite problem produktivnost, onda će te doći do spoznaje koja upućuje na katastrofalnu situaciju. Produktivnost zaposlenih u administraciji je na voma niskom nivou, jer sadašnji obim poslova u administraciji bi moglo obavljati 50% od sadašnjeg broja zaposlenih u tome segmentu. Ako tih 50%, odnosno 75 000 premjestite u nezaposlene onda imate potpuno drugu sliku: Mladi 113 000, Penzioneri 252 000, Zaposleni 229 000, Nezaposleni 337 000 i Neaktivni 262 000. Ovo su brojke koje odražavaju haotično stanje. Međutim ništa ovo ne vrijedi pisati, jer oni koji su odgovorni one ne žele da se suoče sa istinom. Oni imaju svoje ssatističare koji podatke friziraju po njihovoj želji i potrebi.

ODGOVORITE
Name

huso

03.08.2019 13:29

Vi koji glasate za ove na vlasti vama treba ugraditi zvonce na glavu i svaka greska kod ovih na vlasti da kod vas zvoni na glavi u glavi i oko glavuče. Zapitajte se bilo koji od vas dal ste ispravno glasali. Ja mislim da se sve ovo desava radi vas vi nista ne vidite.Vi koji ste glasali za ove na vlasti vi ste krivibzasto narod odlazi iz nase zemlje. Kad dode red na vas same kasno ce biti. Sad vi iz RS-a imate draska i uhvatite se njeg dajte mu podrsku. Za koga da ja glasam u Federaciji kad je sami lopov. Glasao sam za onog iz Amerike sto je bio kandidat Ibrahim Hadzikadic al sta vrijedi kas drugi nisu.Ja imam mogucnost da zivim kako hocu i da ne glasam al uvijek izadem i zaokruzim POŠTENOG pa kud puklo da puklo...pozdrav ljudima dobre volje, naravno odnosi se i na ženski rod.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

03.08.2019 16:13

I ovako mali broj komentara na ovako ozbiljnu temu govori gdje se nalazimo. Za posmatranje ovog problema morate da znate iz statistike preračunati jednu strukturu u drugu i baratati procentima. Na našu žalost danas malo svršenih ekonomista ovo umije. Prme tome tu smo gdje jesmo. Talentovani, uglavnom inžinjeri i medicinari odlaze vani, a u zemlji ostaju pravnici i loši ekonomisti.

ODGOVORITE
Name

Re istina

04.08.2019 06:19

Komentar na ovu temu može dati samo onaj ko barata sa tačnim ciframa. Zar trebamo čitati nečija nagađanja.

Name

Re

04.08.2019 11:40

To je milina paprika politika, zivjela paprika.