Средњошколци уче о рату 90-тих

Од ове школске 2019/2020. године, у Републику Српску стижу нови уџбеници за трећи и четврти разред гимназије у којима ће бити обрађен и рат у БиХ.

Република Српска 03.08.2019 | 11:45
Средњошколци уче о рату 90-тих
У основним школама у Републици Српској, ученици деветих разреда, од септембра 2018. године, историју изучавају из нових уџбеника у коме је једна од тема рат 90-тих на овим просторима.

Од ове школске 2019/2020. године, стижу и нови уџбеници за трећи и четврти разред гимназије, у којима ће такође бити обрађен и рат у БиХ.

Ова вијест је потврђена из Министарства просвјете и културе РС, када је наведено и да ће нови уџбеници историје у средњим школама у Републици Српској бити усклађени са уџбеницима из Србије.

Наставник историје и предсједник Удружења за друштвену историју Србије Еуроклио Александар Тодосијевић каже за БУКУ да у важећим плановима и програмима за основне и средње школе у Републици Србији не постоји посебна тема која се бави ратом у БиХ (1992–1995), већ је дио шире теме у којој се изучава распад Југославије.

Истакао је и да је читав период распада Југославије и ратова 90-тих сведен на свега неколико часова недељно у завршним разредима основних и средњих школа у Републици Србији, што је у сваком случају недовољно да би ученици схватили шири историјски контекст времена у коме живе. 

“У наставним плановима за завршне разреде основних и средњих школа нема довољно простора како би се темељно обрадиле теме из савремене историје, а самим тим ратови 90-тих су обрађени кроз најосновније информације, фактографски. Недостаје историјски контекст, нису објашњени узроци и посљедице...  С друге стране, рекао бих да аутори уџбеника немају довољно сензибилитета да обраде осјетљиве и контроверзне теме из новије историје. Зато је садржај лекција које се баве распадом Југославије и ратовима 90-их обрађен кроз најосновније информације. Површан приступ овако осјетљивом проблему има за посљедицу развијање стереотипа и предрасуда код ученика, што је присутно у већини држава са екс југословенског простора”, мишљења је Тодосијевић.

Треба истаћи да је у Републици Србији у току реформа наставних планова за основне и средње школе. Реформисани планови наставе и учења за завршне разреде основних и средњих школа у којима се обрађују теме из савремене историје ступиће на снагу школске 2021/22. године. 

“Оно што је извјесно је да ће се у завршним разредима оставити већи простор за обраду садржаја из савремене историје, нарочито тема из периода послије Другог свјетског рата. Када је ријеч о ратовима 90-их, од наставника се очекује да такве теме обрађују, иако треба имати у виду да током иницијалног образовања на факултетима нису имали прилике да их изучавају. С друге стране, савремена историографија није дала одговоре на многа осјетљива и контроверзна питања новије историје. Историјске чињенице везане за Други свјетски рат и савремени период историје најчешће су предмет оштрих дебата и политичких манипулација у јавности”, закључује  саговорник. 

Подсјетимо да је ОСБС, који је водио реформу образовања, наметнуо ембарго на теме из 1990-их, јер истраживање историјских тема подразумијева научно анализирање и договор, укључујући и договор о изворима, како домаћим, тако и међународним.

Упркос ембаргу, све до сада рађене анализе су показале да у свим земљама насталим распадом Југославије дјеца уче потпуно различите верзије прошлости, гдје се искључиво говори о патњама једне нације, односно етничке групе и кривици друге. 

Група историчара из региона која већ дуги низ година заједно сарађује на различитим пројектима сматра да је једино исправно рјешење историја базирана на идејама о вриједностима мира, слободе, сарадње и једнакости, те историја „ослобођена“ једнодимензионалних наратива. 

Како каже један од њих, историчар Един Радушић, свима нама је јако битно да се суочимо са теретом прошлости, како оне ближе, тако и оне даље: 

„Сви се баве историјом, сви знају историју - политичари, новинари, механичари, возачи... У таквим друштвима, као што је босанскохерцеговачко, приступ историји може бити пут у нове сукобе или допринос  помирењу. Ако историји приступимо концептуално, да је добро добро, ма ко га произвео, да је зло зло, ма ко га произвео, и ако благостање или страдање човјека ставимо у први план, без његовог сврставања у 'наше' и 'њихове' , на правом смо путу. Када сви схватимо да је такав приступ благодат за нације, а не опасност за њу, бићемо на путу стварања нормалног грађанског друштва.“

(Бука)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Сале

03.08.2019 09:52

И треба да се учи ,у федерацији дјеца одавно уче а о Хрватској да и неспомињем .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сале

03.08.2019 10:19

Дјецу треба уцити програмирању, страним језицима, вјестинама од којих касније могу зивјети. А не правити од њих неквалификовану радну снагу за рад у Њемацкој.

Name

Будала као и ти

03.08.2019 18:22

Браво за програмирање.информатику,физику...Од наших историја,хисторија,повијести...нема напретка.

Name

МГ

03.08.2019 10:25

Нормално да треба да уце о рату на овим просторима,па видите ста уце дјеца у Хрватској ста уце дјеца у Федерациј и ста ми би требали бити паметни па да не уцимо па нек се зна истина да смо бранили вјековна огњиста и да никог нисмо нападали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

03.08.2019 11:18

Ре МГ, Да треба, али их више треба учити како да без школе буду политичари и имају пуно пара. Треба их учити да им је џаба школа ако нису у систему власти, како рече твој шеф. Треба их учити да је лакше купити диплому него редовно ићи у школу, а ја своју учим да им је најбитније завршити добру школу и научити језике да бјеже из ове вукојебине.....

Name

Ре ПЕРО

03.08.2019 12:21

Посаљи их одма вани сто би заврсавали овдје сколу? То могу и на западу.

Name

007

03.08.2019 11:28

Крајње време.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

03.08.2019 15:49

Историју, хисторију, повијест и религију хитно избацити из образовања док јос није касно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2019 07:49

Браво!

Name

Директ

03.08.2019 23:01

Ниста ово није ново. Ново је само сто је у питању уводјење Историје и у Средњу сколу. Ту Историји није мјесто, вец практицном знању тј. потребно је висе праксе него сто је сад, јер дјецу треба уцити будуцности, а не прослости. Осим тога, ако нису науцили Историју у Основној, ста им вриједи понављацка скола у Средњој! Нека уведу праксу и у Основној, умјесто сто уводе Историју и у Средњој. То је одлика напредног друства, а не понављање историје. Као да нам није мало сто нам се историја свако мало понавља! Осим тога, зар морају и надолазеце генерације да слуцају оно сто је ван дрзаве непримјењиво, не вриједи ниста, док добар радник данас вриједи сувог злата, ма гдје год да се насао. Уцимо дјецу пракси, да би могла да зиве и раде, а не да их уцимо да зиве у прослости, јер за разлику од практицних вјестина, од прослости се не зиви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хммм

04.08.2019 00:02

Историју укинути у школама, бар док овај народ не опаметни мало

ОДГОВОРИТЕ